[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地著名懸案(4)

1001 回覆
258 Like 11 Dislike
但果晚被害人唔係有嘗試打電話求救?差佬唔知?定係咁都唔做野
佢係打俾未婚夫叫未婚夫報警,唔係自己直接打俾警察,其實呢個位如果未婚夫冇講大話,條女都幾傻,有危機打俾條佬都唔打 假如係警方接就可以直接追蹤到個信號
有人離家失蹤除左貼街招,又未必有其他嘢做。
都同意,如果係未婚夫報警,差佬多數定性做私人糾紛,調查方向就變左去查佢會唔會去左朋友屋企之類。如果佢直接報警正常就會即刻出動搵人。
電話背景啲嗖嗖嗖聲會唔會係踩到樹葉既聲,可能打比未婚夫嗰時被害人已經喺東部綠地
我覺得係,但個電話定位唔係綠地
所有電話電波記錄都係自宅附近至JR站
但睇香港滑翔傘單野都知電話訊號同實際地點可以差一座山頭
同埋佢離家出走到打電話個時間夠佢去咁遠
所以一定要靠交通工具移動
再唔係就得返靈異解釋
會唔會因為腐爛得太勁
上面有寫搵到果時已經腐爛得7788
Lm
加油 每日都要追post
日本d公園同我地香港果d差幾十皮
又大又多樹又未必夠光,夜晚仲好少人
其實真係幾恐怖

住香港慣左人多,凌晨都好多地方仲有人
勒死
就算掙紮最多都係得瘀痕
個line group咪連埋受害人2女1男,另一個女仔係咪一直都冇出聲,有冇調查過佢嘅身份
01:00 被害人打給了未婚夫,以非常認真肯定且驚恐的語氣說道:「快叫警察啊!」「救救我!」
未婚夫問道:「你在哪裡啊?」
(貌似回答了某些說話但沒辦法仔細聽清楚)
最後電波追蹤顯示這通電話在從4樓向下層降落的電梯發出,中途斷絕了,之後再撥回去亦無人接聽

Q:「幫我報警」的語氣
A:似乎是非常恐懼地求救,未婚夫在接到電話的一刻就馬上出去乘坐電梯落樓,到地面時通話裡的電波變得很遠,持續了幾十秒的無聲狀態之後電話就被掛斷並關機了

一開始受害者果電話訊號係下樓
咁係咪未婚夫拿住兩個電話自導自演
定我理解錯
睇落似係夫婚夫犯左個錯誤,就係搭lift, 重要既資訊可能係搭lift既時候聽唔到收唔到,出lift再聽已經太遲。

樓上有人提到GPS同電波定位既準確度問題,有玩Pokemon go 既人應該對定位準確度有所體會,日本非大城市既準確度更加成疑。

禁止車輛進入唔等於車輛唔能夠進入。車輛載走人依然有可能。另外隔左咁多日咩車輛既痕跡都無哂啦。

700米係香港好似好遠,係外國特別係鄉郊地區其實係可步行距離。依上面140米3分鐘計,700米只係15分鐘。同未婚夫嘈架再行咁遠就咁睇唔算過份。

斷估係咁:
1. 迷暈(如果係自宅附近) -> 車輛運去綠地 -> 勒死 -> 樹葉掩蓋爭取時間等線索消失

2. 迷暈(如果係綠地附近) -> 勒死 -> 樹葉掩蓋爭取時間等線索消失
live咗
同意留上所講唔可以完全信哂個手機訊號
呢兩日由第一post追到live
今日休息一天冇特別更新住 聽日再出新post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞