[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地著名懸案(4)

1001 回覆
258 Like 11 Dislike
呢輪出果啲都較近代架啦 不過冇呢單咁live
主因係佢話自己係犯理由太唔充分,無論係環境證據定間接證據都好難證明事發果陣佢係邊做緊咩,兇器當過左太多年搵唔到就算,成日話被告電腦有死者遺照但從來冇出示過,偏偏佢del既其他獵奇蘿莉相又復原到,查緊第二單案果陣冇啦啦爆料,檢察官既反論又好唔具體淨係話佢自供冇問題(我話ok就ok啲fd)成件事都好奇妙
查緊第單濕碎案冇啦啦砌佢生豬肉為乜先
所以呢個我都有D唔明, 係佢有D野令到人聯想到佢可能係兇手再屈佢, 定係佢自爆後再迫佢認罪?
其實佢犯左第二單案, 唔係自爆既話應該唔會將兩單野扯埋一齊?
如果你睇返上面足利事件,只要係同被害者有過一絲瓜葛就已經足料當你係兇手,足利事件既受害者係個幼稚園女童,被屈既係幼稚園司機,主因仲係因為40幾歲冇結婚而被認定有殺女童同戀童傾向

勝又既疑點警方話係曾同有希係同一間小學畢業(唔同屆),又住佢附近同佢屋企附近泊車,案發果陣得佢自己一個係茨城住又冇工返,鍾意蘿莉類既figure,事發後一兩年有人目擊到佢地車內有幾個兒童用既書包etc

至於點解冇啦啦講緊第二單案時會認呢單個起因不明,個個網都淨係講佢認罪既過程同埋檢察官威脅,威脅到佢簽左殺人自白書
呢單野真係好似玩緊逆轉裁判d case咁
日本縣警ON9同廢就肯定架啦, 不過我都唔知係咪真係屈鳩佢
睇返公佈左個D所謂證據就好多矛盾, 不過咁都告得入, 日本定罪率真係好撚高
根據條片既內容,裡面清楚錄低左黑警同被告講:
「你不說殺害了有希就不給你睡」
「不說50次人是我殺的就不給你吃晚飯」
「自認的話判罪會輕點哦」

另外最新個情況,律師明明仲有新證據提出,但遭到駁回,呢壇野呢係唔係真係佢做都冇意思了擺到明係想搵位入鳩佢,好似話佢賣老翻(因賣老翻先俾警察捉)果陣都得罪過啲黑社會
開頭有話係兩縣縣警合作
會唔會係兩邊為咗爭邊個搵到兇手先,就是但搵個自己捉到嘅人老屈?
仲要個檢察官仲攬佢地話唔係非法逼供 片都有埋,錄低哂佢地up乜鳩,成個庭都聽到哂,唔理個犯係點先,但最後都冇罰班黑警真係痴撚線,所以去到日本真係唔好犯法
去完廁所返黎打埋最終審判 準備開新
我忍唔住GOOGLE左個結果
個結果都一樣係無期,都係講下審判個過程
另外律師團係而家呢一刻同其親友仍然爭取緊再上訴,我比較好奇被害者家屬點諗呢件事
呢單同御殿場案真係互相輝映
日本警察似係現有嘅疑犯
邊個嫌疑最大就邊個係凶手

唔講實質證據

總之你最可疑,話知你無凶器無DNA無人證無動機
你就係凶手
最終裁決(2018年8月3日宣判)

二審於2018年8月3日東京高等法院進行,被告在搜查階段時自白,但到了公開裁判時則主張自己是無罪。案件物證太少,自白的信用度是最大的考慮。法官認同檢方論點,綜合間接證據,被告是殺害有希的犯人是有足夠且合理的懷疑。

法官認同「遺體上付著的獸毛是來自被告的貓」(等等上集講DNA不一致單野呢 )
除了以上,被告曾在自供後寫過一張字條
「因為自己引起的事件,真的很抱歉,對媽媽和大家都造成了困擾,我作出了錯誤的抉擇。」亦是殺人自認的證物之一。
(但我覺得佢張紙可能講緊係賣老翻既事...)

一審中判決是「單憑被告行車記錄和貧乏的環境證據無法入罪,而關鍵的被告亦沒有認罪」
二審中判決是「基於間接證據和被告自供的內容還有那張可疑的字條,作為真兇是可信且殺人手法可實行的,因此駁回了上訴。」

日本網民整合:
「在一個名為羅斯塔夫的心理學家實驗之中,發現人類的記憶是很容易被捏造,依照當時檢察官的誘導,即使明明不是勝又做的他也會模模糊糊產生是自己幹的記憶,也就是說那張字條亦只不過是被告誤以為自己真的殺了人所以才寫下。

有關那可疑的第三者DNA,既然檢察官說了是搜證過程中被污染了,那就該證明這一點。
比如把現場所有有關人等的DNA都搜集比對一遍,
要是太麻煩那直接搜查膠帶的表面的DNA就夠了,因為能接觸膠帶表面接合劑部份的人,只有少量搜證員和真兇。
有希的家屬回應:
父親「一日都好只想把裁判盡早結案,對於被告否認控罪但還是接受了判決,我不覺得憐惜。」
叔母「我依然支持判其極刑,但即使結果如何有希也再也回不來了,不想聽到被告自私的證詞,只想知道事件的真相。」

律師團回應:
「對於清白的勝又君被當成殺人犯我們認為這是極度不當的判刑。即使要判他的罪那至少也出示相應的證據去證明他完全有殺人的動機,兇器等明確的證據,我們無法接受這樣的判決,已在同日向最高法院提出上訴,未到最後一刻都會繼續戰斗下去。」

「關於那張字條有其他方向和角度可以解釋,字條中亦無寫明有關殺人的供詞,難道這些所謂的「間接事實」就能定一個人的罪?我們無法認同。明明還有很多可以探討的部份,但這場判決卻是帶著不清不楚的部份來下達的,這樣的情況是非常罕見的。

律師團在結案陳詞和閉庭之後也直嘆:「那張字條的威力真驚人啊。」
此案暫告一段落 若果最高法院有消息/上於得直先再講返,準備下一單
訴*
LM
貓毛唔係話同被告隻貓唔一致架咩
香港法律就寧縱毋枉(不過近年都有唔少例外,但至少本意係咁)

日本就縱又得枉又得
期待
日本警察真係痴撚線
好似話係日本俾人屈你飛禮,
一定要即刻走,因為入硬
日本D警察同檢察官真係可以 貪方便怕麻煩丶或唔想幫辯方找到有利證據,而完全無視一D合理疑點,唔去搜證。

而法官亦為咗快D審完單案(或俾面檢察官)而唔會要求檢方同警方為一D疑點再調查。

其實想問好多兇殺案都好似冇陪審團,任個法官亂判。究竟日本D案幾時才會有陪審團?
日本D警察同檢察官真係可以 貪方便怕麻煩丶或唔想幫辯方找到有利證據,而完全無視一D合理疑點,唔去搜證。

而法官亦為咗快D審完單案(或俾面檢察官)而唔會要求檢方同警方為一D疑點再調查。

其實想問好多兇殺案都好似冇陪審團,任個法官亂判。究竟日本D案乜情況下先至有陪審團?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞