[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地著名懸案(4)

1001 回覆
258 Like 11 Dislike
日警真心廢物嚟
其實又咁講,當日本嘅案有8成破到,2成變懸案,依家呢個post就集中講呢2成懸案,咁梗係顯得警察做唔到野嫁啦
但睇返
有時好似係警察做咗啲好廢嘅事 / 無盡力去查,先會令單case 變懸案
好難想像一個咁優秀嘅民族會有啲咁嘅警察
咪係囉,呢啲推論有時好無謂
個朋友好似幾frd咁,唔知佢有事?
去搬前應該都會搵搵佢?
下,搵到條屍先黎對GPS?
一路都搵唔到GPS?
佢啲破又係咪真係破先
御殿場事件 同 上面嗰單"自爆"case
日本住宅區一定靜
無話一睇就知安唔安全⋯⋯
可唔可以講下呢單
假日晏起身 而家出文
唐氏果單
有無生晒草話大人都行唔到果條路啲圖
想睇下點不可能
被害人的電話:
除了求助的訊息,未婚夫聽見她在說了「救救我」之後曾有數十秒沉默,而背景音像是有強大的風聲「啵啵啵—」或「嗖嗖—」的聲音。

遺體發現現場補充:
-現場禁止車輛行駛(排除用車搬運過屍體)
-屍體沒有被移動過的痕跡
-遺體的衣物,鞋,鑰匙,手機全部不見了
警方推論被害者是在現場附近被殺害,然後被落葉長時間隱藏

檢驗結果:
最終從被害人持有物(家人提供)與錦野配對,部份結果顯示是一致的。

被害人自宅與遺體發現現場:

男子自殺現場與被害人遺體發現現場:

男子自殺的場地:

其他問與答(FAQ)by matomemory.com

Q:有關未婚夫
A:警察亦有懷疑被害人是否出於自發性失蹤,不過確認過LINE記錄就覺得可能性不高,而且被害人的同事亦覺得未婚夫很可疑。

因此警察把他召去詢問差不多兩天,每天都被問道同樣的事件,5/6 遇到未婚夫的人說他整個人都因為被害人失蹤的事變得很憔悴。

未婚夫表示:「即使還在生氣不打給他的話至少也回一下朋友的電話吧,在她失蹤後朋友還有傳訊息給她但依然是未讀,希望她安全。」

2014年6月,未婚夫接受了傳媒訪問,說到被害人的事總會泣不成聲,網民普遍認為未婚夫是真犯人的機率很低。

Q:便利店閉門時間
A:深夜12點正

Q:自宅到便利店的距離
A:約140米,徒步3分鐘可到

Q:最近的車站與自宅的距離
A:約200米

Q:失蹤當日尾班車時間
A:深夜12:15

遺體發現現場補充:
-現場禁止車輛行駛(排除用車搬運過屍體)
-屍體沒有被移動過的痕跡
-遺體的衣物,鞋,鑰匙,手機全部不見了
警方推論被害者是在現場附近被殺害,然後被落葉長時間隱藏

硬係覺得呢度奇怪:被落葉長時間隱藏,成廿幾日?上面話條屍只係埋左一半又唔係距離屋企好遠,雖然平時少人流,但警察同親友會無搜索過?
其實睇返成件事我覺得日警冇搜索到都唔奇
你睇返落葉相同埋上面啲地圖顯示
距離自宅成700米既郊野公園,係冇任何線索既指示下又真係唔會冇啦啦去搜,我估連未婚夫都只係諗「嗌交姐咪落樓下行個圈就返上樓」
另外,假如便利店既錄像真係被害者本人,無論真正攝錄時間係「00:40-00:50」定「01:00」佢都冇車可以搭去綠地(尾班車00:15),除非徒步/的士/私家車,但警察應該查過當時私家車/的士行駛記錄,至於徒步行700米....好難考慮何況冇乜證據顯示佢有行到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞