[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地著名懸案(4)

1001 回覆
258 Like 11 Dislike
37.大分縣日出町老夫婦殺害事件

概要:
2011年6月27日,在大分縣日出町發現了任職川崎農業的笠置司文(86)及其妻子的遺體。兩名死者已經死亡超過四日,屍體置於自宅內,由於腐爛的關係,一開始無法辨認兩人的身份。此案為大分縣日出町三大未解決事件的第一宗(時序上)。

內容:
大分縣警於6月28日以遺體身上多處刀傷作為證據而把此事列作殺人案處理,並於日出警察局設置搜查總部。

根據縣警調查,男性腹部及女性的背部有刺傷的痕跡;而司法解剖結果證實男性死因為失血死,可是女性的死因不明。
二人並無留下抵抗的痕跡,現場無法找出兇器。

事件當日情況:
6月27日下午,住在附近的長男來探望兩老,走到一樓室內看見二人遺體倒臥在桌子一側。現場沒有爭鬥的痕跡,發現時大門與後門皆為被鎖上的狀態。

長男貌似使用了保管在現場的鑰匙來進入後門。現場為距離JR日出站約一公里的住宅街。
樓主出現了
警方搜查:
警方搜索了二人周邊的兩個農業用池塘,因懷疑兇器被遺於池中,此池在死者住處的東,南面各有一個,縣警推測池深約1-2米。之後把池水抽乾了出動了機動部隊成員把池底的污泥挖走並使用金屬探測機找出可能是兇器的物件。
至今為止搜出了複數的金屬破片,不過大多都是出於劣化的空罐身上。

可疑點:
-若以強盜事件來推論,對手只是一對80多歲的高齡夫婦,手無寸鐵,非常容易對付。然而現場沒有打斗或失物痕跡,鎖也是從裡面鎖上了,難以認為目標是金錢而犯下的案件。

-男性是腹部受刺,女性是背部受刺,會不會是女性逃走時被刺中,而男性正面對峙犯人時受到刺傷呢?

警方定案:
長年沒有相關犯人的線索,警方認為是老夫婦互相刺殺的案件,但動機無法確認。
多謝樓主
密室殺人?
所以日警先認為係兩老自相殘殺
但解釋唔到兇器去左邊,同埋大仔都可疑
另外留意返呀婆既死因係不明
得阿伯檢測到大量失血死
推!!
又係時候返工睇文!
睇到估互相刺殺嗰度眼都凸埋... 可能對日本警察已不存好感, 硬係覺得佢哋咁估好膠...

大仔係第一個發現嘅人, 其實真係可以任佢講
長男好可疑,有冇查過佢?

日警話阿伯殺咗老婆再去第二度掉把刀
返屋企鎖晒所有門,之後自殺仲好過話佢地互刺啦
成3個警察擋正佢門口
樓下又起碼3個守住電梯

拘留所好似可以自出自入咁
多謝樓主
呢三單案真係幾巧合,發生地點又好接近,難怪有咁多陰謀論
點會諗到會面室塊阿加力膠係無上實
唔知係咪細個睇得太多cctvb 硬係覺得長男殺父母係呃保險金之類
我都諗起呢樣
https://www.youtube.com/watch?v=PIiNDDpisYs
咁啱有套日本戲講懸案
本身對呢d日本戲冇乜興趣
但係追完絲打既po之後好想睇
頂全日到而家先上到一陣網 聽晚update
LM
無錯,日本都好多呢類題材
早排先睇完99.9% 刑事律師1-2
然後再睇埋UnNatural
好多案件嘅唯一證人都好可疑
只要其中一個講大話 都造就到所謂嘅懸案
睇完真係覺得日本啲屋好恐怖。。
好似好容易就比人入到去,死左都無人知咁,係咪間屋設計上既問題?有無得改下架?
有木村拓哉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞