[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地著名懸案(4)

1001 回覆
258 Like 11 Dislike
會唔會小朋友睇龍貓睇得多
爬到去綠色交叉位(唔知綠點情況點,可能底下捐到?)
之後卡死左入面?

學校覺得大人都去唔到所以無查綠交叉位
睇返日本警察既話都真係有可能見大人去唔到就廢事入去查

小朋友有輕度弱智,所以未必識驚,我覺得好可能係去左綠交叉位

其他位置太多人,我相信無人會咁蠢係呢個時候捉一個小朋友,校長仲要係附近,小朋友又隨時發出叫聲
無理由要咁冒險
突然消失
事故論的話就是假設真奈美跑到常規路線以外的地方,然後掉落到山崖之類的地方出事,搜索隊當然也不會放過這樣的地方,但在山邊的一帶也沒有找出任何線索。

不過說不定真奈美掉落後去了某個盲點,比如山洞之類的地方而搜索隊沒有找出,這樣的可能性也是有的。

另一種說法就是被岐阜縣的熊襲擊,該帶一直有熊出沒的目擊情報,截至2011年為止仍有不少人目擊到熊在同市同區出沒。但正如前面一宗幼女失蹤案一樣,現場周邊既沒有血痕亦沒有衣物的破片。熊這種動物,只要發現目擊就會上前撲殺,即使要說「熊媽媽擔返去俾仔女分」那也不可能在完全不傷害目標下帶回去。

也有人猜測說不定有巨大蟒蛇把她整個人吞下去,但在這種營地裡無法想象會有這樣的生物存在,更別說有沒有目擊情報。
有時大人覺得行唔過嘅地方
對細路嚟講都係普通嘅路一條
真奈美先前墮後
好大機會唔係體力不繼
起碼我童年未試過話會墮後朋友成廿米咁多

唔係歧視唐氏
但我覺得係佢當時有段時間已經比其他野吸引左注意力
可能係D小通道 / 動物 / 罪犯
之後同校長打完招呼後就偷偷地離隊探索
推推先,樓主好有恆心,加油
我覺得係俾外星人捉左
樓主加油
剩下的迷路論,渡過了橋的真奈美向右看的話一定會看見已經走在前面的同學們是吧?
可是事實該是怎樣呢?
真奈美本來就走得比較遲緩,同時校長又沒有再看著她,假如她走到前面卻剛好沒有看到三人組同學的話,她會怎樣想呢?

左邊的分歧點,雖然草木橫生我們正常大人認為是絕不可能進去,但在她的立場來看,說不定會覺得三人組都走進去了就只剩下自己沒進,然後一步一步愈走愈深之後就再也出不來。

前FBI及靈媒加入行動
2016年10月14日,日本方面播出了一部在星期五黃金時段的節目(原片三個鐘,我會po link+節錄)
「最強FBI緊急搜查之日本未解決事件完全file」
這節目顧名思義就是尋找在美國專門解決懸案的專家去搜索真相未明或謎團眾多的日本懸案,而這集的內容就是解決真奈美事件。

這集的主要團隊為「Find Me」,「Find Me」是一個使用科學和靈媒幫助失蹤者親屬尋回親人的支援團體,團體代表為前FBI員工斯奈德先生,帶同世界最頂尖的搜索專用警犬K-9和靈媒師一起來到事發現場。
期待!
live咗,樓主加油
同埋好想講,日本警察啲腦係咪塞住哂
LIVE左

基於上面的誘拐論,「真奈美可能被潛伏在草木之中的犯人拐走」靈媒師先以「透視」能力
在真奈美失蹤的地方感應,然後「看」到了以下一些事物:

1)河與橋+湖的貯水池
2)電線
3)車軚
4)附近的廢屋
5)疊起來的折木

節目組找出靈媒師所感應的地方,是一座當地企業的工業材料放置場。警犬K-9馬上在附近展開搜索,K-9最厲害的地方是擁有能探索30年前深至5米的氣味的特殊能力,但直到最後
K-9還是什麼都沒有找到。

其他疑點:
-據說最初的新聞報導時真奈美是和「三個男同學」一起去探索,但不知為何最近改成了「三個女同學」
-假如「男同學」的版本為事實,不排除真奈美受過三個男孩的欺凌(咁點解女仔唔會蝦女仔?)
-當中有誰說了謊言,比如校長和三人組的證言,真奈美在探索試膽活動時真的在場嗎?
-明知真奈美有特殊需要卻不安排一個教職員跟隨她
-如上,也不跟三人組說要特別照顧/等到真奈美才走
當初無用搜索犬聞吓?
既然一唔見即刻發現
啲氣味應該好新鮮好濃㗎喎(對隻搜索犬嚟講)
或者一齊講大話
3個同學一齊蝦真奈美, 最後出左意外, 之後校長保果3個同學
聽落有人講大話喎...
係咁樣都唔出奇
現場係得佢地幾個
咁樣密室消失
一係有人講大話啦
同埋個綠色叉位
佢行左入去都唔出奇
可能根本成件事都無發生過
只係夾番口供 製造出呢件事件
完美謊言
但意外的話一D痕跡都搵唔到都幾奇怪
上youtube search下村真奈美見到有個廣東話channel咁岩提起呢單案
個channel好似起左冇耐
其實所有野都正確既話, 除左俾外星人捉左就真係無法解釋
離最後目擊到消失只有2, 3分鐘, 校長同發現失蹤地點只有150米, 附近兩條路都BAN埋話大人係行唔到, 咁仲有咩好解釋

如果真係有人捉左佢, 咁點樣係3分鐘內捉左佢又唔俾三人組同校長發現, 現場又話D路係大人都行唔到, 咁即係無路走啦, 一係就真奈美自己走左入去, 但都係個句現場又話D路係入唔到, 咁又唔成立

唯有係諗呢班人講大話, 例如事發地點根本唔係呢到
節目的節錄和疑點探究:
原片:https://www.youtube.com/watch?v=fWZiUjtA15o
「日曜ファミリア・最強FBI緊急捜査日本未解決事件完全プロファイル」(3小時)

以下為樓豬cap圖節錄:
留意返節目內容未必係事實,有啲位新聞冇講既可能係節目組FF

1)三人組與真奈美的時間差

圖1)三人組在8時前在橋口遇見到校長

圖2)校長看到三人過了橋並右轉,此時校長對左一下錶

圖3)8點鐘真奈美到達校長面前(樓豬懷疑呢度起碼有5-10分鐘空白時間)

圖4)校長與真奈美談話

圖5)校長只目送她到轉彎前
live
圖6)同學去到第二個分叉口先發現唔見左真奈美(哇屌你!好同學)

圖7)有一個同學唔肯返轉頭繼續自己行 8:04另外兩個返轉頭搵真奈美時遇到校長

圖8)校長此時的位置好似有D怪...

圖9)縣警到場

圖10)左邊第一個分歧點(不能通行的綠點)草木橫生

圖11)右邊則是正常的散步徑
我意思係
假設巴打你所講既野正確
咁即係校長係事後發現3個學生獲左而講大話
咁即係校長係同小妹妹失蹤無關, 只係事後講大話令搜索行動失敗
如果係咁的話, 3個10歲既細路當時係咪可以完全不留痕跡咁令到一個同齡既小妹妹消失
我好有疑問

除非校長都有份去令到個小妹妹失蹤
但係如果咁就會牽涉到動機問題
作為校長(一個大人)點解要同3個10歲小朋友夾計去令到一個小妹妹消失?
如果校長有心要一個10歲小妹妹消失(而且有唐氏)
一個人響其他情況做應該更加容易+安全(你要3個10歲小朋友幫你守個咁大既秘密你放唔放心?)
咁成件事最關鍵既地方就係校長既供詞
假如當時佢真係意識到真奈美落後左三人組咁多
點解佢唔叫三人組等埋真奈美先再繼續行?
目送左真奈美過橋之後,點解又要再隔一段時間先再跟上去睇下佢有冇跟上?
當時過左橋之後 真奈美向左走定向右走 校長有冇確認清楚?
最後目擊情報就係校長一個人既供詞
當中有冇失實既地方?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞