[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地著名懸案(4)

1001 回覆
258 Like 11 Dislike
天眼多同週街都係人
香港比較少密謀殺人 通常一時衝動
日本就多有曬計劃咁犯案
同埋郊外地方多 基本上少人知
之前睇過節目
佢地有d公司係搞一日內消失而唔令人察覺
類似幫你欠債走佬咁
佢地會有方法幫你消失而唔引懷疑
嘩屌呢個真係唔知…
真心痴撚線…
我而家日日行返屋企都淆淆地, 講住電話
一係就買個會響個D野
巴打可唔可以講下呢單案
樓主唔好放棄呀
追左好耐
等我搵一搵~
因為要翻譯
好野原來有巴打貼左!!

https://lihkg.com/thread/665382/page/1
樓主聲稱起身之後會出文怎料消息全無
日警認為無可疑
考慮到樓主曾表示用電話出post而非電腦,不排除回帖都非樓主本人

嫌疑犯:
樓主老細
樓主呢
終於追到live
樓主竟然玩失蹤
由 Post 3 知道此帖存在
再由 Post 1 開始睇番
用咗 7 日睡前時間時間去消化
現為日語自學者嘅我
決定獻出連登第一個留言支持樓主

願樓主早日回歸🤓
老細知道佢高興,懷恨在心
唔好同我講樓主慶祝兩日
啲閪工緊係早走早著
36. 大分縣日出町主婦失蹤案

概要:
2011年9月12日下午3時多,住在大分縣日出町的光永真知子(36)失去蹤影,一個月後一通電話打到自宅裡,電話裡有把女人聲說:
「救救我...」

此為「日出町三大未解決事件」之第二宗,普遍網民認為三者之間具有關係。

內容:
真知子在失蹤當日的行動如下:

早9:45 小學與真知子聯繫,長女因前齒脫落需要母親來接她去看牙醫

早10:00 真知子到達小學接走長女,前往牙醫處診治,診治結束後
被附近的超市防盜鏡頭拍下了二人買東西的身影

早11:30 把長女再送回小學後,跟女兒交代一句
「媽媽不舒服想去看醫生」之後就再也沒有回來過。

自家的情況:
自宅大門沒有上鎖,但裡面沒有被毀壞或爭執的現象,但是,有部份物品卻不翼而飛

A)內含錢包等的手袋
B)經常使用的小袋子
C)真知子用的枕頭
D)大女兒浴巾的替換毛巾
E)家門和車的鑰匙

然而,車子卻仍然留在家裡。

以上的物品中,手袋,家門和車匙是隨身攜帶的所以與本人一起不見了也算合理。問題在於C和D,枕頭和大女兒的毛巾,假如是為了要去別人家借住,那麼帶些替換的衣物和毛巾亦是很正常。

可是根據現場的失物清單,當中沒有記載衣物或內衣褲的失物情報。當然,如果只是部份衣物不見了,搜查人員沒能察覺也不奇怪。
你預測中左 過幾日唔係香港
有網先出到文,不過已經打定左幾篇係drive
玩得開心d呀樓主
家門?
屋企大門鑰匙
脫苦海要好好慶祝
(真知子自宅附近被田野包圍,最近的鄰居在140米的直線上)
關於門鎖的問題,平常來說當然是一定有鎖著了,但是唯獨這天被打開了,而室內裡面真知子的手機還在,桌上有一杯剛喝完的茶。

自發失蹤還是被人帶走
直到今時今日,暫時還沒有辦法確認這是自發失蹤案還是被人綁架的事件。

自發的話,就可以強行解釋「真知子用生保枕頭會訓唔著所以要帶上自己枕頭」但是無法解釋為何要突然拋下10歲長男和7歲長女一對孩子離家出走。

另外自己出走的情況下亦需要足夠金錢,沒有人能幫助你,只能靠自己打工或使用大量儲蓄,但假如有這樣的情況,銀行一定會察覺到,警方亦會調查線索。
咁真知子老公呢
留名

真係以事論事 呢個係我間房 出左已經係走廊
我已經加左窗簾同竹(但唔可以開窗拉簾 會吸住)但我測試過 如果我開左燈 出面睇入黎都係好清楚

我夜返都會小心 有啲啲日本人真係好大怨氣 工作壓力大 塊面保持閪

大家旅行夜返都係小心啲啦
永遠呢啲case有關個老公既情報都好少
淨係知有一齊住,但真知子冇戴開婚戒(都唔代表啲咩既可能成日做家務廢事阻住)事後老公開左個blog公開募集所有關於佢老婆失蹤既線索
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞