(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(15)

1001 回覆
151 Like 3 Dislike
打唔切文

明日再續
加油
器量
個人覺得有個漫畫個樣就少左幻想空間
等都係覺得我d示意圖吸引d
同意
死亡髮型
推一推
推呀
現在已經有六間學校成立了自強會的支部,當初我並沒有想過自強會會發展成現在的規模,而且還涉及到拉票站台的政治層面上。隨著時間過去,將來的自強會變成一個怎樣的組織呢?我也很期待。

自強會今後的發展道路還是容後再想,迫在眉睫的問題,還是四個月後的會考。我透過自強會得到了體育科的筆記和Notes。

昨晚我到了安蔭的文具店要他們替我影印,店員對我說因為他們差不多打烊,提議我明天再來,我把筆記和Notes交給他們,道:「不如我擺低,聽日中午嚟攞啦!」

午飯的時候,我沿著斜路向安蔭的方向走去。

當我走過迴旋樓梯,到達連接安蔭街市的天橋時,有五名把頭髮漂染成各種顏色的臭飛迎面而來,其中兩人是朱斌仔與湯仲謀。

當我瞧見他們時,他們同樣發現我。

沒有理由在他們發現我的情況下掉頭,這樣會顯得我害怕他們,而且在這麼多學生經過的地方他們沒理由對我不利吧?可是他們突然在這裡出現,目標好像是我?那麼還是逃走較好?

就在我三心兩意之際,他們已經把我包圍住。

湯仲謀現出得意的笑容,道:「HI,我地好耐無見喇!」

我環視他們一眼,最後視線回到湯仲謀身上,道:「你想點啊?」

湯仲謀瞥了橋下一眼,輕聲道:「依個高度,人跌落去,唔知會唔會死呢?」

我聞言一驚,道:「你咁講咩意思啊?依到咁多人。」

湯仲謀嘿嘿一笑,道:「你驚啊?」
此時,有人喊道:「喂喂喂!你地喺到做咩啊?」

我循聲看去,救星來了,來者赫然是房侍農。

房侍農走過來,推開了湯仲謀,道:「仲咩啊你?幾個圍一個,想打人啊?」

湯仲謀高舉雙手,笑道:「房沙展,我見到舊朋友,諗住聚下舊啫!唔係咁都犯法啊?」

「聚舊?同你有親啊?聚舊?」房侍農捏住其中一名臭飛的一束頭髮,道:「做咩將個頭染青色啊?」

「阿蛇,我依啲青頭仔,緊係染青色架啦!」

房侍農拍打了那名臭飛的頭一下,道:「你個死臭飛係青頭仔?講今日啊?」

朱斌仔道:「房沙展,依到咁多人睇住,你唔好郁手郁腳喎!」

「咩啊!咁多人睇住,你驚啊?位位身份證,無就全部跟我返差館。」

此時,陸續有人圍觀,房侍農拿著朱斌仔的身份證道:「你叫咩名?」

「房沙展,唔好玩啦?」

「邊個同你玩啊?阿sir依家問緊你。」

「朱—斌—仔。」

其他圍觀的人聞言忍不住笑,朱斌仔怒目而視,那些人便別過頭去。

房侍農道:「邊個賓啊?賓洲個賓啊?」

圍觀的人又不禁喞一聲笑了出來。

「係文武斌啊!阿sir。」

「點解你老豆幫你改過咁嘅名嘅?佢好憎你架?」

朱斌仔怒道:「咁你去問我老豆囉!」

房侍農冷笑一聲,把身份證交回給朱斌仔。
房侍農拿著湯仲謀的身份證查看,道:「湯仲謀,你老豆叫咩名啊?」

湯仲謀臉色一變,問道:「阿sir,仲咩要咁問啊?」

「唔同得人講架?」

「湯文臺。」

「咁你阿媽呢?」

湯仲謀臉色變得鐵青,道:「阿sir,依家我犯咗咩事?點解關我阿媽事啊?」

「唔駛咁激動嘅?只係我聽聞湯文臺有幾個老婆,想問下你係湯文臺邊個老婆生啫?」

湯仲謀睨了房侍農一眼,氣得嘴唇發顫,一言不發。

「你唔記得自己阿媽叫咩名,都唔需要咁樣嘅。嗱,還番張身份證畀你。」

房侍農把身份證交還給湯仲謀的時候,故意提早放手,身份證掉在湯仲謀面前。

「哎呀!乜咁唔小心啊?咁都攞唔穩?」

湯仲謀一言不發從地上撿起了身份證。

房侍農搭著我的肩膀離去,道:「阿志,去飲茶,我請。」

湯仲謀等人瞪著房侍農漸漸遠去的背影,朱斌仔道:「成皇志個仆街仔,有死差佬護住,我地郁唔到佢架!」

湯仲謀狠狠地道:「邊個話架?一個沙展仔,我怕佢有牙。死差佬,你玩鳩我?我整撚死你都得啊!」
你老母畀狗屌呀
房沙展型撚到
pish
多謝
你老母條屍俾狗屌呀!
我心目中房沙展係達叔咁款
拎住支散彈槍 著皮褸戴住副超 成個terminator咁
房沙展可能要死
星啊星,接力啊接力
房沙展型撚到

多謝

房沙展好波
btw, 朱斌仔個名真係
呢D詼諧角色應該就唔會死既(大概
不過呢次點都有手尾跟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞