(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(15)

1001 回覆
151 Like 3 Dislike
張床單好可愛呀
好彩唔係叮噹床單
Chapter 111 亡黨(上)

今年的中期試安排在聖誕假期前舉行,我們這些即將要參與會考的自強會成員,大多都很積極在自強會裡備戰,陳依官不知在那裡得到了各科補習天王的精讀筆記,我們都埋頭苦幹去研讀。

我們製造了一個濃厚的學習氛團,連平時不好唸書的關國安與尚興國亦被感染,也拿出了課本,靜靜坐下來溫習。

已經久未前來自強會的李老師,今天恰巧經過自強會的門口,朝門內一望,居然看見自強會的學生,人人手執課本、奮筆疾書。他眼神露出欣慰的神色,微笑點頭,本想入內向其他同學說一番鼓勵的說話,可是又害怕自己的亂入破壞良好的學習氣氛,他猶豫了一會,最後還是決定不要打擾同學溫習。

對於不是中五、中七的同學,一星期後的中期試不過是中期試,所以他們沒有溫習得那麼拚命。

到了差不多五點的時候,不少自強會的會員都陸續離開。

萬季常與二年級生的飯桶武、矮仔文一同離去,三人沿著大白田街走向石蔭,邊走邊聊,他們均非常崇拜成皇志,話題自然離不開他。

矮仔文道:「之前我死蠢喔!睇浩南哥啲戲以為加入黑社會好威,但點知畀人當傻仔。跟咗會長之後,佢解釋畀我地聽做警察有好多好處,我覺得以前嘅想法錯得好緊要。」

飯桶武道:「係啊!朱斌仔成日想搞會長,都畀會長玩返轉頭,就知道會長有料啦。佢講嘅說話係唔會錯,我依世只會追隨會長一個,唔會再跟其他大佬。」

萬季常以欣羨的目光瞧向二人,道:「好羨慕你地啊!你地係第一批加入自強會嘅成員,我第二年先加入咋!會長好似有好多威水史,我成日纏住佢,佢都唔肯講畀我聽。」

矮仔文道:「會長雖然受好多同學敬仰,但係佢份人好低調,佢唔係好鍾意宣揚佢自己嘅豐功偉蹟。」

飯桶武道:「其實會長嗰陣未咁鮮明同出眾嘅時候,我地已經同會長認識。」

萬季常訝異道:「有啲咁嘅事?飯桶武,你講多啲會長嘅野畀我聽啦!」

矮仔文插言道:「嗰啲野有乜好講喔!要講應該由會長同佢爸爸第一次大鬧8座數字幫講起,會長爸爸又係一位猛人,人稱東大街耀揚,曾經同幾位香港拳王打過交。嗰陣佢地兩父子殺入去8座,同當時8座話事人孖腸講數。就係依件事,一夜之間會長由寂寂無名嘅學生哥,成為可以同朱斌仔齊名嘅黑道傳奇。」

飯桶武接言道:「做到依啲都不過係一個普通嘅黑底學生,但係會長最勁就係周身刀張張利,傳聞話佢就係嗰個炒賣史露比公仔期貨嘅幕後大莊,將史露比公仔嘅價錢舞高弄低獲利;之後喺歌唱比賽創作出三首作品,三首都係冠軍歌,就連專家嘅植爺都讚不絕口,我飯桶武敢寫包單,會長係吳林紫娣前無古人,後無來者嘅唯一傳奇。」

矮仔文道:「係啊!不過要講到將會長升上神檯就要數到8座事件。」

萬季常聞得8座事件,立時抖擻精神,現出一副洗耳恭聽的樣子。
春巴,我已經睇曬成本小說,發現有少少錯字同空白出現,同埋幾時有第二本
係飯桶武把口講成皇志威水史真係好正
為免戲透我唔會開估
過去嘅歷史未必同現在一樣

可能過去無發生任何事
而成皇志回到過去
蝴蝶效應衍生出一啲全新嘅事情
多謝支持
過去嘅時空真係有好多可能性
我都覺得依一類結局極爛

寫到咁
我寧願爛尾
叮噹床單係點解?
Sorry

其實我畀編輯前已經執咗次

佢又執多次

往往都係執嗰陣無為意,到出嚟嗰陣先發現出事
三條蛋散當咗成皇志係偶像

不過如果中學嗰陣有個咁嘅人

我都會當佢係偶像
唔緊要啦,有錯版仲好
Push
唔通布甸意外死左,回到1998
係囉, 我都唔明
跟得孫權,多數都變琛琛二號
係條基佬片扑野,一開始就見到叮噹床單
,有啲連登仔成日無啦啦reply貼呢條片,對唔少連登仔造成心理創傷
Push!
飯桶武道:「依單野連續做咗兩星期因周刊封面,試問有邊個學生可以上兩期因周刊封面喔?十優狀元都唔得啦!」

萬季常點頭道:「係啊!嗰陣依單野一出,成個石梨…唔係全個香港都好轟動啊!」

矮仔文道:「依單野牽涉嘅人除咗會長佢地一家人外,仲有吳林六美,吳林六美個大名,你都聽講過啦!佢地係我地學校最靚嗰六個女仔。因周刊話依單野一開始係一個差佬查單女人失蹤嘅案件,嗰個差佬咪就係有時嚟搵會長嗰個囉!」

萬季常斷言道:「我知,嗰個好似達叔嘅差佬叫做房侍農。」

飯桶武繼續吹奏道:「嗱!會長依啲咪就係如眾不同囉!房侍農假假地都叫做沙展,邊到有警察同學生咁好感情架,因周刊話係會長提供線報架,不過畀嗰三個俗稱三狼嘅犯人走甩咗。」

矮仔文怒道:「我講緊吏事,你地唔口成日插嘴先得架!」

萬季常歉意道:「唔好意思,你繼續啦!」

矮仔文續道:「嗰三個人原來帶埋個女人去到8座,匿喺周平泰屋企,嗰個周平泰同吳林六美嘅管佳莉有段情,而管佳莉就係會長嘅初戀情人,依家管佳莉就係呂靜宜阿哥嘅女朋友。」

萬季常聞言吐了吐舌頭,道:「個關係好複雜啊!」
矮仔文白了萬季常一眼,才道:「嗰個周平泰同二狼合謀捉咗管佳莉,但好彩畀會長阿爸發現,將二狼同周平泰打到仆街,救番咗管佳荊。而前學生會會長柳豔無意發現咗三狼嘅惡行,被人捉住咗,會長同楊鳳瑤去救人,但係又撞到朱斌仔,好彩會長老豆出現,一個人牽制住朱斌仔十幾人,會長先可以去救人。會長老豆雖然超級好打,但係雙拳難敵四手,又好彩呂靜宜兄妹等人及時趕到,用垃圾車衝亂朱斌仔嘅陣形,之後聯合會長老豆,打到朱斌仔同佢啲手下仆街。會長上到周平泰屋企,先用計引誘大狼出屋,之後入到屋裡面一個打幾個,但係寡不敵眾,喺依個時候,吳林紫娣第一美人布正麗趕到,佢地雙劍合璧使出玉女素心劍打到大狼佢地仆街…」

萬季常聽到這裡,忍不住發聲:「嘩!連玉女素心劍都出埋,就算對面係金輪法王都注定仆街啦!」

矮仔文狠狠瞪了萬季常一眼,萬季常擺出了投降的手勢,矮仔文才道:「大狼見勢色不對,拖住老婆走佬,正所謂除惡務盡,會長一支公去追嗰對賊公賊婆,但係一心諗住食花生嘅宛琳珊畀大狼挾持,仲將佢推落街,咁嘅情形會長唯有英雄救美,放過嗰對賊公賊婆。會長救完宛琳珊之後,發現大狼為咗走佬,揼低大咗肚嘅老婆唔理,雖然賊婆心存惡念,但係仁慈嘅會長,都係扶咗賊婆去搵醫生。雖然會長表現得咁天下無雙,但係老馮對於會長上咗雜誌封面好不滿,差啲趕會長出校,好彩最後警方頒個好市民獎畀佢,佢為咗學校爭光先至無事,可惜嘅係因為會長老豆打到隻二狼仆街而坐監。」

萬季常聽畢,對成皇志的欽敬有如滔滔江水連綿不絕,他道:「會長喺8座事件裡面,表現出大仁大智大勇,真係成個郭靖同楊過咁啊!」
飯桶武點頭道:「其實會長嘅威水史又點止依啲喔!」

矮仔文贊同道:「會長嘅豐功偉業要講,隨時可以講一日一夜。」

萬季常瞧見飯桶武眼泛淚光,不禁有點錯愕,他問道:「飯桶武,你做咩好似好傷感嘅?」

飯桶武激動道:「會長就嚟會考,以會長咁嘅聰明才智,十條A實走唔甩啦!我驚佢會去皇仁、喇沙升中六,又或者去劍橋牛津留學,拋低我地依啲兄弟。」

矮仔文責備道:「飯桶武,會長咁有前途,我地做兄弟嘅應該戥佢高興,你喊乜春啊!」

氣氛一時間變得有點傷感,過了一會,萬季常再道:「係呢!頭先聽你講自強會嘅幹事管佳莉係會長嘅初戀情人?」

矮仔文點頭道:「係啊!有傳聞會長參加歌唱比賽嗰首歌,就係特登為佢而作。」

飯桶武道:「會長依啲男人中嘅XO,後宮佳麗三千就緊架啦!但係難得佢多情而不濫情,對每一位都用情至深,基本上佢同吳林六美都有過一段情。」

萬季常愕然道:「嘩!吳林六美…六個都有?」
矮仔文頷首,如數家珍道:「管佳莉係會長初戀情人;呂靜宜就同會長一曲定情,之後佢去外國讀書,會長先同佢分手;再之後會長同前學生會會長柳豔嘅戀情搞到幾咁大件事,相信你都知架啦;依家會長成日同布正麗一齊,我覺得佢地遲早有野;至於宛琳珊,早排畀人踢爆係史露比少女,而會長畀人傳係史露比期貨嘅幕後大莊,兩人關係好曖昧;至於楊鳳瑤,有人話見到有佢同會長喺街到打車輪,仲好似話佢地係世交添。」

萬季常讚嘆道:「會長真係厲害!你地亦都同樣厲害,對會長嘅事瞭如指掌,真不愧為會長天字第一號FANS。」

驀然,飯桶武現出一副煞有介事的樣子,道:「講起楊鳳瑤,有一件事,我唔知好唔好同你地講?」

矮仔文罵道:「飯桶武,你有咩就講啦!唔好吞舌吐吐。」

飯桶武道:「我尋日見到楊鳳瑤同湯仲謀一齊,佢地嘅態度仲好親密添。」

萬季常訝道:「吓!湯仲謀係會長嘅敵人,亦即係自強會嘅公敵,佢地點會一齊架?」

矮仔文亦道:「飯桶武,你係咪睇錯啊?楊鳳瑤係會長嘅女人,邊有可能同湯仲謀一齊啊?」

飯桶武搖了搖頭,堅定道:「我初時都以為認錯人,但係我望咗好多次,嗰個真係楊鳳瑤嚟架,佢仲著住吳林紫娣校服。」

此時,對面的行人路,有一位穿著吳林紫娣校服的男生向一群金毛臭飛道:「佢地三個就係自強會嘅人,矮仔文、飯桶武同埋萬季常。」

為首的臭飛點了點頭,領著其他同伴跨過了欄杆,衝到三人面前,喝道:「成皇志得罪咗我地,我地要自強會今日亡黨。」

三人驚覺被一群臭飛包圍著,還未弄清楚發生什麼事,便遭到了拳打腳踢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞