(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(15)

1001 回覆
151 Like 3 Dislike
多謝

只係認得巨人同鋼鍊

其仔兩個係邊套作品

我一直無留意
第一個我都唔知
最後一個係東京喰種一個配角阿媽
出左一集又係死

個畫師冇理由唔知呢個髮型出名死人架
自己小心啦
等我變身先
我覺得呢個人相當有嫌疑
轉身射個三分波
唉呀
我聞言獃了獃,道:「師父話你有一個劫,咁你頭先仲玩到朱斌仔同湯仲謀咁盡?佢地依家好似好疊馬,可能你嘅劫就係佢地。」

房侍農搖頭道:「佢地我就唔驚啊!我最驚係無咗份工,師父話我嘅仕途嚟緊有好大嘅波折。我好驚無咗份工,我知自己咩料,人又老,女又無,字又唔識多個,出到去可以做啲咩喔?唔通做食蕉畀人玩咩?」

瞧著房侍農,我感到他人到中年的困惑,到了他這個年齡,事業沒有突破、缺乏才幹、錢亦不多的單身寡佬。警察這份工作不單是維持他生計的職業,而且還付予他尊嚴和人生價值,如果失去了這份工作,他便失去一切。

我感到他的徬徨不安,拍了拍他的肩膀安慰道:「做咩啫?師父話你份工有波折,即係有低有高囉!之前師父佢同我講過話你膊頭有花架嘛!唔好自己嚇自己啦!」

房侍農點了點頭,道:「最近警署有人事變動,有個新警司調咗過嚟,可能我諗多咗啦!」

「係囉!你諗多咗啫!」我試探道:「係呢!師父同你講咁多野,你係咪成日都夢見佢架?」

房侍農的神情有點尷尬,他道:「其實成件事係咁嘅…自從嗰次歐冠決賽後,我就無再夢見師父,直到差不多九月英超開鑼嗰陣,我想師父過啲料畀我,又諗起個人生大劫,聽朋友講有個識睇人查克拉嘅師父好似好準,於是我就…嗱,阿志,我知你想講乜,你覺得我搵第二個師父睇相,覺得我背叛師父…」

我斷言道:「嗰個幫你睇相嘅係咪白頭髮、平頭裝、肥肥地嘅老人家,佢仲係姓鄧嘅添!」

房侍農膛大雙目,道:「阿志,乜你都識鄧翁嘅咩?」

之前花蕊展後,我們一伙人去賀呂伯母新鋪開張,在場有一名叫鄧翁的老人說被活佛開了天眼,自稱可以看到人身上的查克拉,從而推斷那個人的運程。
我道:「之前有一面之緣啫,你繼續啦!」

房侍農續道:「鄧翁睇完我個相之後,佢話我身上嘅查克拉好暗淡,嚟緊應該有個劫,但佢又睇到我嘅眉心輪有另一股外來嘅查克拉護住我,身邊應該有貴人相助。之後佢將我嘅姓名同時辰八字抄低,嘗試聯絡活佛。一星期之後,佢同我講話活佛肯見我,要我盡快去泰國,咁難得活佛肯見我,我即刻攞三日假飛去泰國啦!仲順便去金魚缸嚟返個Body massage,嗰到啲泰妹正到呢!下次真係要帶埋你去。」

我再次斷言道:「等陣先,你話活佛肯見你?個活佛係咪西藏大喇嘛啊?」

房侍農愕然道:「除咗佢之外,仲有其他活佛咩?」

我搖了搖頭,道:「你繼續啦!」

房侍農道:「我見到活佛,當我想將我嘅情況同佢講嗰陣。佢將食指放喺嘴唇上面,然後示意我跪低。好奇怪喎!當時我諗都無諗就跪咗喺地,然後佢將隻手放喺我頭上面。無幾耐佢就笑咗笑:『原來係咁。』之後我感受到有一道力衝向我個頭到,我當時有啲頭暈,差啲瞓低,有好彩兩個喇嘛即刻扶住我,然後活佛同我講:『你有你自己嘅信仰,身邊有貴人相助,只要多啲行善,自然可以逢凶化吉。』」

說到這裡,房侍農呷了一口茶,再道:「之後我返嚟香港,無幾耐我就夢見師父佢老人家,師父佢同我指點迷津,我跟住佢嘅指示買波,真係場場都中。依啲都唔係最神奇啊!之前有個好耐無見嘅朋友,喺街撞返,我地去食飯,佢話喺端士搞緊隻專治千年蟲嘅杜蟲藥,叫我夾廿萬,每個月可以收番二萬蚊專利金。嗰晚,我發夢見到師父,佢叫我唔好信嗰個人,話佢係騙棍。過咗一排,聽其他朋友講條友呃呃埋埋,呃咗成五百萬,最後著咗草,搵唔到人。」

我聽畢有點哭笑不得,心想怎麼初時我用來欺騙房侍農的謊言,變成了現在的境況,那個睡仙陳搏只是我吹噓出來,現在居然經常在房侍農的夢中出現,為他指點迷津。

房侍農道:「阿志,你真係我命中嘅貴人嚟,唔知點解同你講完成件事之後呢!我個人真係舒服咗好多啊!」

「係咩!咁你得閒就多啲嚟搵我飲下茶囉!不過你請喎!」
係日本唔訓都要睇埋 推一下
推一推
雞蛋六隻,糖呢就兩茶匙,仲有啲橙皮添
等我變身先
我覺得呢個人相當有嫌疑
轉身射個三分波
唉呀
雞蛋六隻,糖呢就兩茶匙,仲有啲橙皮添

自 quote 自推
好想睇下志仔嚟緊哩一劫

書已所好

內容由chapter 1去到 chapter 46

字數廿幾萬字好充實
涵蓋成個歌唱比賽

有插畫

九草有找

2本,找數後upload

書已所好

內容由chapter 1去到 chapter 46

字數廿幾萬字好充實
涵蓋成個歌唱比賽

有插畫

九草有找

正,期待
有無簽名版本?
封面咁似另一本書
春巴加油
又係game boy

唔知係咪同一個設計師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞