(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(15)

1001 回覆
151 Like 3 Dislike
打緊
今日係書展買
如果有埋簽名就好啦
Keep 住本書

希望幾年後有簽名會幫你簽
房侍農差不多被拘留了四十八小時,才被水桂麗僱用的律師保釋出來,由於水桂麗的身份較為敏感,所以只有我和布正麗前往接送房侍農。

當我與房侍農碰面的時候,不禁愣住了。只是兩天不見,他像一下子蒼老了五六年,頭上摻雜了不少白髮、兩頰有點凹陷且遍佈鬚渣、雙目無神、神情顯得憔悴落寞。

他看見我們,無神無氣道:「你地嚟咗啊?」

看到他這樣子,我不禁替他難過。這亦難怪的,由執法者成為了階下囚,當中的反差真的非外人能道,而且這份工作就是他人生的所有,現在他面臨的不單是法律對這宗案件的審判,而是對他的人生進行審判。

房侍農雙手抱頭,嘆了一口氣,道:「唉,我依個劫睇嚟都避唔到架喇!我依世人玩完架喇!」

我拍了拍他的肩膀安慰道:「唔好咁啦!師父話過你今次會無事架!」

房侍農聞言,眼神中出現一絲希望,問道:「真係嘅?」

那當然是假的,但為了給予他一些安慰,我毅然地點頭。

布正麗亦安慰道:「房沙展,睇你咁嘅樣,你喺入面都係無啖好食架喇!不如我地依家去食餐好喔?最多我請喇!」

我附和道:「嘩!難得布甸請客。房侍農,你唔好同佢客氣啊!」

倏地,一群記者從轉角處走出來,圍攏著我們三人。

卡嚓!卡嚓!

鎂光燈在我們面前閃個不停,我們下意識用手掩面。
記者把咪高峰和錄音筆遞向房侍農,喋喋不休問個不停:

「房先生,你身為警務人員做出依啲行為,有無感到羞恥啊?」

房侍農雙手掩面,道:「我無做過啊!」

「房先生,一哥話好重視警員嘅行為操守;但係你知法犯法,覺唔覺自己令警隊蒙羞啊?」

房侍農嚷道:「我無做過,我畀人屈架!」

「房先生,聽講監獄入面啲囚犯好憎啲犯咗風化案嘅罪犯,你又係囚犯好討厭嘅警務人員,你會唔會帶定幾皮KY入去以防萬一啊?」

經歷了兩天拘留,房侍農的精神狀態已經很差,一眾記者尖酸刻薄的問題,猶如壓跨駱駝的最後一根稻草。

「我無做過,我冤枉架!」他大喊一聲,突破了眾記者的包圍網,沒命奔逃。

一眾記者見狀,立時從後追趕。

房侍農走了數十米後,截停了一輛途經的的士。

他跳上了的士,絕塵而去。
記者們眼看追截不到房侍農,居然轉向訪問我們,其中一名記者,我覺得有點眼熟,原來是與我甚有淵源的蛇果日報女記者金碧韻。

「你地係疑犯邊個啊?今日嚟接佢啊?你地對依件事點睇啊?疑犯份人平時係點架?」

我對這些提問感到煩厭,我又怕我的回應會影響到房侍農,只好默不作聲。

但我的緘默未能打消一眾記者探求真相的熱情,他們依舊不罷休纏擾著我們。

我向布正麗打了一個眼色,她向我點了點頭,然後我倆驀地加速,突破了記者的包圍。

那些記者就像那些看到滾動皮球的貓狗一樣,我們向外跑,他們儼如行為反射一樣,從後追趕。

幸好的是我們走了數十米後,又有一輛沒有載人的的士經過。

我們截下並跳上的士,司機從倒後鏡看到數名記者從後跑來,不禁現出錯愕的神情,問道:「嘩!咩事咁多記者追住你地啊?你地係明星嚟架?」

布正麗急道:「司機大佬唔好望喇!快啲開車啦!唔該。」

「你地都無話去邊,我點開車啊?」

我催促道:「你開車先啦!直去轉左啦!」

的士終於開動,我看到逐漸把記者們拋在身後才鬆了一口氣,可是想到剛才房侍農的狀況也不禁擔心,他應該能夠挺下去吧?
一陣賭王見到
覺得志志質地唔好
我覺得孖腸其實未死

遲D會番黎同成仔聯手對付孫權[/u]!

一定係除非唔係!
畀人掟咗出公海餵魚喇
班記者似係湯狗請黎嘅
呢一切會唔會只係大鳩志跳樓之後死唔去喺醫院昏迷期間所發嘅一場夢?
最容易寫的結局
講下布甸喺原歷史既經歷好嗎
布甸我估原本死左
唔會就係沙士掛
應該唔關事
睇呢個故其實我有諗到 其實係咪讀書時能力唔夠先唔知有呢d事

姐係宛琳係真係比黑社會食左

春巴,加油
會唔會係同賤湯復合然後兩個一齊出意外死左?
咁樣寫好無癮

若果有一日個結局係咁

我可以講依個結局,我係被迫咁寫
變左荃灣一樓一掛
如果係一場夢就真心失望
係極廢嘅結尾
相信春巴功力唔會寫到咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞