(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(15)

1001 回覆
151 Like 3 Dislike
i will buy one )
我要2本
跪求春巴比書展攤位資料
各大書局會唔會有
記得咪幫親中聯辦4間書局
推呀!
一向器量狹窄的湯仲謀對於被房侍農戲弄一事懷恨在心,他向王公覆要求出動刀手組把房侍農幹掉。

王公覆不允,道:「謀仔,殺警好大件事,我地依家係要侵佔數字幫嘅地盤,而唔係意氣之爭。」

湯仲謀暗恨,心想:「就算侵佔到數字幫嘅地盤,都係屬於湯伯符,對我一啲著數都無。」

湯仲謀找了好友阿謹訴苦,道:「個死差佬咁樣玩我,依啖氣我點都吞唔落,而且嗰個成皇志一日有個死差佬護住佢,我都唔可以搞到佢。」

阿謹想了想後,便道:「阿湯,你想報仇有好多方法,唔需要隊冧個差佬喔!好似整到佢調職或者停職,一樣可以達成你嘅目的。」

湯仲謀恍然,道:「係喎!哈哈,點解我之前諗唔到嘅。」

阿謹道:「唔係你諗唔到,而係有啲野令你蒙蔽;有啲人令你焦慮。」

湯仲謀明白阿謹的說話,道:「阿謹,我知道自己做緊咩?你放心啦,我唔會畀依啲野影響到正事嘅!」

阿謹道:「阿湯,從來感情方面最容易影響一個人嘅判斷。」

湯仲謀笑道:「阿謹,你唔係唔知我嘅工作做啲咩啊?從來只有我玩女人,無女人可以玩到我。」

「阿湯,善泳者溺啊!」

湯仲謀笑道:「哈哈,阿謹,我知你讀得書多,唔好再喺我面前拋書包啦!」

既然湯仲謀不願繼續談論這問題,他亦只好轉移到別的話題上,他道:「收到風最近嚟咗個新總督察。」

「佢叫咩名啊?」

「好似叫羅家環。」

湯仲謀聞言笑道:「哦!原來係佢。」

「你識佢?」

「之前喺出面幫蛀牙嗰陣,同佢見過幾面。」

「佢好麻煩架?」

湯仲謀點頭,然後嘴角上揚道:「佢同我地一樣,我地係無牌爛仔,佢就有牌爛仔。」

阿謹瞧見湯仲謀的笑容,不禁問道:「阿湯,你好似好開心咁嘅。」

湯仲謀笑得更加開懷,道:「房侍農同成皇志都就嚟死咯!我點會唔開心啊?」

阿謹詫異道:「你嘅意思係?」

湯仲謀笑道:「阿謹,你書就讀得多過我,但係我睇戲就睇得多過你,你有無睇過畫哥套吳磊落探長同跛浩啊?」
文呀
阿謹會唔會有個兄弟叫阿亮
下回睇善泳者溺
阿謹咪周瑜
子宮緊同伯符係莫逆之交,但而家變咗幫仲謀
快啲整個呀亮/呀明黎剋住呀謹先
推!
正所謂新官上任三把火,羅家環總督察調任到新環頭不久,便領著一位心腹探員前往8座。

他聽聞數日前數字幫與真技安火併,數字幫獲勝,現在數字幫的聲勢蓋過了真技安。他親自前往要摸一摸對方的底蘊外,並且給予對方一個下馬威。

探員道:「大SIR,其實探口風,我自己一個人嚟得啦!你唔需要親自嚟喎!」

「鍾仔,啲古惑仔好古惑架!我唔親自嚟,你搞唔掂架!」

羅家環兩人長驅直入數字幫的大本營,向在場的廿多名臭飛表明身份。

鍾仔喊道:「依到邊個話事架?」

在場的臭飛紛紛把視線轉到朱斌仔身上。

對於突然有兩名探員闖入,四肢發達的朱斌仔缺乏應對的能力,難道要下令其他人狠揍兩人一頓?先不說其他臭飛有沒有這種膽量,就算他們有種,後果都不是他們能夠承擔的。

朱斌仔把視線轉到湯仲謀身上,希望對方可以提供協助。

湯仲謀鎮定道:「兩位阿SIR,有啲乜野可以幫到你地?」

羅家環覺得湯仲謀有點眼熟,他道:「你係依到話事人?」

湯仲謀瞥了朱斌仔一眼,才應道:「都可以咁講。」

涉及到幫中的地位問題,朱斌仔很想澄清他才是這裡的真正話事人,可是口才麻麻的他缺乏和警方打交道的經驗,他害怕自己稍一不慎隨時墜進了對方的圈套亦不自知,所以他樂得湯仲謀去替他出頭。

鍾仔喊道:「係就係,唔係就唔係,咩叫做都可以咁講啊?」

湯仲謀知道羅家環的地位比鍾仔要高,他沒有理會鍾仔的叫喊,他瞧著羅家環反問道:「兩位阿SIR,唔知今日嚟有咩貴幹呢?」

羅家環打量了四周一眼,道:「睇依到都無攞酒牌架啦!聽講依到仲會開賭、有架步、附近仲有啲道友追龍。」

儘管羅家環說得兇狠,但湯仲謀思忖如果對方真的來拉人封艇的話,便不是兩個人前來說天說地,而是一隊人前來不由分說去行動。
湯仲謀道:「兩位阿SIR,不如我地行入去傾下。」

鍾仔推了湯仲謀一把,道:「依家你話事啊?」

「鍾仔,我地係警察,唔係爛仔,文明啲。」羅家環道:「靚仔,阿SIR要盤你,你最好老老實實回答阿SIR嘅問題。」

湯仲謀把羅家環和鍾仔領到原本屬於孖腸的辦公室內,並把門關上。

湯仲謀一早已透過阿謹知道羅家環的底細,原本他還煩惱用什麼途徑與羅家環見面,豈料他會突然找上門。

湯仲謀知道每區的警察就如sales一樣,都要跑數,不過一般sales跑數是銷售額;而警察就是破案率。正直的警察就是在罪案發生後,積極去調查案件,尋找線索,再抽絲剝繭一番,把真兇繩之以法。可是有一類警察會選擇與黑社會合作,沒有罪案發生時,會叫黑社會製造罪案,並且交人出來破案;有罪案發生時,找不到兇手,亦會叫對方交人,務求儘快破案,而這類警察亦會包庇對方、提供情報作為交換的條件,形成一種互利共生的生態。

羅家環慣常的技倆是後者,他在駐守西九龍的時候,便經常與數字幫來個警黑合作,得到數字幫的協助,他的破案率很高,職位從而扶搖直上。可是當蛀牙被捕,數字幫元氣大傷,未能如往昔般協助他,他的破案率大幅度下降,最後因為各種問題,他被調到這不太受上頭重視的分區。

仕途受挫的他,很想向上級證明自己的能力,他很渴望能夠風風光光地回到大區的警署。

他沒有吸取教訓,去腳踏實地當一個好警察,而是去把之前在西九龍的那一套照本宣科搬過來這裡運用。

既然之前的那套可行,誰又願意這麼辛苦去查案,最糟的是付出那麼多汗水與心力後,最後一無所得。

羅家環裝凶作勢道:「靚仔,數字幫依到有咩架步、大檔、兵器庫,我要你統統話晒畀我聽?」

湯仲謀搖頭道:「羅SIR,我會同你警民合作,打擊罪案,但係唔係依一種形式。」

羅家環聞言有點錯愕,湯仲謀耳語道:「我認為我地可以發展『可持續打擊罪案』,好似羅SIR之前係西九龍嗰陣咁。」

湯仲謀的說話讓羅家環感到震撼,他詫異地瞪著湯仲謀。
Push
好難相信一個總警司 會為左升職 出賣學生
學生仲要自強會 有非常高既道德高地
但兩樣都睇黎 就黎交織出主角既勝利
套用今日警察的道德標準,要相信呢個故事完全無難度
湯仲謀幾時先仆街
其實總督察
本身我寫苦司

但係覺到警司坐冷氣房
都唔駛出嚟查案

於是改咁總督察

最新新聞好多啲差人自設破案嘅case

之前又有接受性服務賄賂嘅警司
幫助夜總會攞牌

所以話現實比小說更荒誕
多謝支持
Really
我出年都去日本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞