(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(15)

1001 回覆
151 Like 3 Dislike
班友又唔叫埋神探
早知鳳瑤會去做,d 錢就唔去賭,趁嫩玩多幾次都好
對唔住,春巴。負皮是我比的。死人 iPhone 搞到我由比正皮變左做負皮 激死
春巴,係時候睇呢個游大輝出故
對唔住,春巴。負皮是我比的。死人 iPhone 搞到我由比正皮變左做負皮 激死

係咪發生左咩事? 個 ac share 左比堂細佬,佢又話想寫故,唔係出左咩野嘛?

係咪發生左咩事? 個 ac share 左比堂細佬,佢又話想寫故,唔係出左咩野嘛?

頭先 whatsapp 問左佢,佢話無出故,唔知咩事
咩事

我係咪錯過咗啲咩

頭先 whatsapp 問左佢,佢話無出故,唔知咩事
咩事

我係咪錯過咗啲咩

我都唔知發生左咩事,等果位巴打出黎講一講先
昨晚湯仲謀以花生幫的成員充當成8座數字幫的成員,大敗了拳佬等人,拳佬被凌霸重創,進了醫院。而因為湯仲謀打了勝利的一仗,真技安的春袋願意把本來屬於孖腸的地盤歸還,作為講和的條件,而南乳等人亦因為昨晚的勝仗變得安份下來。

昨晚全靠凌霸等人才能挫敗真技安,但正所謂「請鬼容易送鬼難」。凌霸等人立下了大功,朱斌仔手上的地盤很多都交到凌霸手上,而湯仲謀亦趁此機會,以輔助朱斌仔的名義安插很多心腹到各個重要職位,朱斌仔的權力被架空,成了一個擺設。

朱斌仔對此亦沒有太大意見,因為他知道自己力有不逮,並不能把地盤牢牢掌握在手中,所以湯仲謀替他代勞這便最好不過。

朱斌仔問道:「阿湯,依家擺平咗真技安,南乳佢地又唔敢搞事,咁我地下一步係點啊?」

湯仲謀想了想,嘴角上揚道:「啲麻煩野都搞掂晒咯!我地係咪應該要報仇呢?」

朱斌仔聞言有點錯愕道:「報仇?搵邊個報仇啊?」

湯仲謀笑道:「我地都好耐無去吳林紫娣喇!」

「吳林紫娣?哦!咁我知搵邊個喇!」朱斌仔臉上掛上有會於心的笑容。

湯仲謀意氣風發,心想:「成皇志,我同你嘅帳喺時候要計清楚喇!」
今天在班上的早會,班主任李老師向我們派發來年會考的考生手冊,並向我們講解一下會考要注意的事宜。

不知為何,李老師最近的衣著打扮變得很不一樣,他把一頭黑白斑駁的頭髮,漂染成全黑,髮形不再九一分界的蛋撻頭,而是有點蓬鬆的短髮;衣著方面,不再是格仔恤衫吊腳褲,而是西裝加直腳褲。

坐在我前方的成敏研和方詠珊交頭接耳,成敏研道:「珊珊,simon lee最近啲打扮唔同咗啊?」

方詠珊點頭道:「我都覺啊!佢之前星期一至五都係嗰套衫嘅,唔知點解突然轉咗造型?」

成敏研道:「啲人話如果一個男人突然之間轉咗造型,代表佢戀愛緊。」

「吓!simon lee好似結咗婚十幾年喎!仲咁熱情啊?」

成敏研煞有介事道:「我懷疑佢有婚外情。」

方詠珊詫異道:「simon lee有婚外情?無可能啊?」

成敏研繼續分析道:「男人結咗婚咁耐,會對另一半感到厭倦,佢地會出去尋求刺激。」

我沒有理會成敏研和方詠珊討論simon lee的婚姻狀況,我在會考報讀了九科,我察看考生手冊,我所報考的科目在何時舉行,當我看到時間表時,我才醒覺原來明年是2000年。

距離千禧年還剩下不足三個星期,我還記得那時千年蟲及世界末日的預言吵得鬧哄哄的,回到過去的我當然不覺得這是什麼一回事,但現在還是有一些杞人憂天的人,他們相信世界末日、大審判即將到來。亦有一些人穿鑿附會去炒作這些傳聞去大賺一筆,有人聲稱擁有一些可以杜絕千年蟲的杜蟲藥;亦有人建立一些宗教去欺世盜名,矇混信眾。
早會堂很多同學都各有各自由活動,霍去登與何敏傑在討論什麼似的,本來我亦沒有理會,可是當我聽到霍去登說:「尋晚數字幫…」

我不禁把心神集中到霍去登的說話上。

「尋晚數字幫同真技安講數,之前真技安壓住數字幫打,但今次居然係數字幫打到真技安主動講和。」

何敏傑有點錯愕,道:「之前聽你講8座數字幫內鬨,分裂出兩班人,依家贏嘅居然係數字幫?」

霍去登道:「我收返嚟嘅風係湯仲謀搵咗啲猛人返嚟幫手,打到真技安嘅拳佬、牙佬一仆一碌。」

「嘩!咁嗰個湯仲謀都好猛料下。」

我聞言感到有點不安,孖腸失蹤、朱斌仔坐正、湯仲謀實力大增挫敗了真技安,他不是一個有氣量的人,我和他結怨,他一定會趁現在找我麻煩的。

小息的時候,我在走廊碰見了布正麗。

我看到她一臉心事重重的樣子,連我在她身旁經過亦沒有反應。

於是我拍了拍她的肩膀,她嚇了一跳,抱怨道:「痴線架你!突然拍我,想嚇死我咩?」

「睇妳心事重重嘅樣,我諗妳都知道咗湯仲謀佢…」

布正麗愕然道:「乜原來你都知道咗啊?」

我點了點頭,道:「嗯,我聽霍去登講,尋晚湯仲謀搵咗班人嚟,打贏咗真技安,依家佢地實力好雄厚,我怕佢地會搵我同妳麻煩。」

「哦!原來你講依件事。」

我詫異道:「乜妳咁嘅反應嘅?除咗依件事,仲有其他事令妳心煩咩?」

布正麗愣了愣,才搖了搖頭,道:「無…無野喇!咁你小心啲啦!有啲咩事就去搵房侍農幫手啦!我返入課室先喇!」

布正麗的反應,讓我感到有點奇怪,我相信在她身上一定發生了一些事情的。
其實我打錯字
我想打個踢字
踢佢出故
老讀者 正評支持!
主角又唔打得 女女都就被人食埋
push
舊讀者路過,一口氣由70追到而家,學姐果條線停得好突然
都用咗好多篇幅交代

算解開晒啲伏線

或者你唔捨得佢退場啫
布正麗可唔可以寫長啲
嚇死我了

畫師的草圖
左邊貼地D
有時覺得學姐扮失憶
唔想大鳩志攬佢啲嘢上身
柳艷雙峰要
畫漫畫先仲正咁
柳艷望落比實際年齡後生。就算唔用游大輝啲個角色去睇,宛琳珊都係最正
無喇!

人物草圖

我都話畫師偏心

畫楊鳳瑤同布正麗咁有心機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞