(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(15)

1001 回覆
151 Like 3 Dislike
佢會俾狗屌
我猜想佢應該會被湯破處再被人輪

但實情係雖則佢好撚傻鳩但都唔想佢被狗屌

好矛盾!!
push
好睇,加油
加油,其實一路都有睇
推推推!
推!
你唔出文我地好難有話題討論架
期望新一篇
佢真係累事嘅
死妹釘真係累事
想儲下貨,你就想偷懶
加油春巴!!
有文
推推先
好睇
push
Push
啦~ 唔好話冇人推喇
辛苦就儲下文休息下
Chapter 111 亡黨(下)

翌日午飯後我被老馮帶去校長室,突然被召去見校長,我其實已經心中有數是什麼一回事。昨晚我收到了尚興國的電話,他說有一群臭飛在外伏擊矮仔文等人,他們恰巧經過出手相求,未幾警察出現,把他們帶到警署,另外他們還發現保釋那群臭飛的居然是湯仲謀與朱斌仔。

我知道這件事鬧上警署,校長和老馮一定會找我問話的,但我覺得這件事是對方出手在先,我們只是自衛還擊,錯不在我們這一方,如果老馮要責罰尚興國等人的話,我一定會據理力爭。

我到達了校長室,除了校長和老馮外,還有自強會導師暨5D班的班主任simon lee。

三人的焦點放在我的身上,我感到這裡的氣氛很侷促、很鬱悶。

「校長、馮老師、李老師午安。」

校長與老馮只是嗯了一聲,李老師則微微點頭。

「成皇志,今日叫你嚟,我係有一件事想通知你。」老馮瞧了瞧校長才道:「我地…嚟緊打算收返你地四樓嗰間活動室。」

我聞言愕然道:「吓!收返活動室,但係我地自強會有咁多人,除咗原先嗰間活動室,學校仲邊有咁大地方可以容納晒咁多會員啊?」

「成皇志同學,你唔需要去諗依個問題。」校長頓了頓,才道:「因為學校唔贊成自強會再繼續存在。」

我聞言愣住了,好一會才道:「校長,點解啊?係咪因為尋日嗰件事?係湯仲謀佢地搵人伏擊萬季常佢地,尚興國見到先出手,佢唔係撩是鬥非,佢只係保護同學咋!」

老馮道:「成皇志同學,你冷靜啲,因為尋日嗰件事鬧到上警署,嗰批上咗警署嘅學生家長向家長教師會投訴,而家長教師會今朝打去校董局,依個係校董局嘅決定。」

冷靜?我怎可能冷靜,我投入了這麼多心血到自強會裡,現在他們的一句說話,便把我一直以來的努力扼殺,無論如何我怎也不服氣。
我哀求道:「馮老師,就算今次係我地犯錯,但點解一嚟就判我地死刑,唔畀我地改過嘅機會呢?馮老師,我求下你畀一次機會我,畀一次機會自強會,只要你肯放自強會一條生路,我可以答應你任何條件。」

老馮搖了搖頭道:「成皇志,就快會考喇!當初我聽你講你對會考好有憧憬,你都係收拾心情,花多啲時間喺學業上啦!」

我倔強道:「馮老師、校長,就算你地要解散自強會,都要有一個合理嘅理由,如果毫無理由去禁制自強會,我相信好多人都唔服。」

我這種堅持,對於老馮和校長來說是冥頑不靈、執迷不悟。

老馮慍怒道:「你當初就違反咗組織學校社團嘅規矩,你當初申請成立自強會嘅時候,係話自強會係關於中國嘅詩詞,目的係促進同學德智體群美,培養孝悌忠信禮義廉恥品格,但係依家嘅自強會已經變晒質,一啲都唔關中國嘅詩詞事。」

當初為了順利成立自強會,我謊稱自強會的性質,想不到現在居然被老馮用來作為解散自強會的藉口。

老馮見我語塞轉向李老師,道:「李老師,你有咩睇法啊?」

李老師一臉認真,肅穆道:「當初成皇志同學搵我組成一個關於中國詩詞嘅學會,我都好高興,我以為遇到知音,時下嘅後生仔咁熱愛中國嘅詩詞實屬難得,所以當初我係意無反顧去支持佢;但係後嚟我就覺得越嚟越唔對路,點解個學會同中國嘅詩詞越走越遠嘅,我好似畀人利用咗,我喺到諗當初成皇志搵我做自強會嘅導師,係咪因為覺得我好呃呢?」

我聞言不禁感到有點羞愧,因為我真的如李老師所說我利用了他。
李老師頓了頓,瞧了瞧我續道:「講真嗰一刻我真係有啲嬲,但係我再諗深一層,自強會都開宗明義咁話明秉承校訓自強不息嘅精神,我上當都係我自己蠢嘖!後嚟我反思自己嘅人生,依一種係我第一份工作,我喺依個地方工作咗廿幾年,我每日都過住重覆又重覆嘅生活,重覆著同一套衫返工、用重覆嘅教學手法教學生,學校提供一個安全舒適嘅環境畀我,我個人好似無咗團火咁,連我自己都做唔到自強不息,點樣去身教學生、樹立榜樣?我有時去諗究竟自強不息係一個好聽嘅口號?抑或只係掛喺校徵上嘅裝飾?正當我好疑惑嘅時候,我就發現成皇志,佢唔單止實踐依一種精神,仲感染埋其他同學,嗰啲原本打算入黑社會嘅學生,佢地入咗自強會後,佢地同我講第時唔做黑社會要做警察;仲有我見到嗰班上堂唔聽書、唔交功課嘅學生,居然會坐晌自強會裡面溫書,馮老師,你可唔可以講畀我聽,點解我地老師做唔到嘅野,成皇志佢做得到啊?」

老馮轉移話題道:「李老師,依家我地唔係討論緊依個問題,而係講緊嗰啲加入咗自強會嘅學生因為打架上咗差館啊?」

李老師反問道:「成皇志講得好清楚,佢地係自衛,我想問下馮老師,係咪學生見到同學有事,就扮睇唔到?」

老馮生氣道:「佢地可以通知老師同報警?」

李老師再反問道:「老師同警察可以即刻嚟到?你依個做法唔係出於幫助人嘅心,只係為咗令自己良心好過啲嘅做法。」

老馮怒道:「李老師,依個係校董會嘅決定,唔到我地去決定。」

李老師瞧著老馮道:「做老師嘅,你同樣選擇咗一個最簡單,而且唔麻煩自己嘅做法。」
點解仲未諗到係死妹釘出賣佢地?
李老師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞