(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(15)

1001 回覆
151 Like 3 Dislike
踏入十二月的冬天,有點寒冷,距離會考只有四個多月,這段時間最講究規律與意志的,我維持早起跑步的習慣。

我按照平常跑步的路徑出發,途中碰上了朱思遠和他的表舅父包海瑞,於是我們一起跑步。

包海瑞是應屆石梨村的區議員,當時他是無黨派獨立出選的,與他競逐的還有獻世派和販民兩大政黨。他原本是一名教師,很熱心社區工作,可是無黨無派的他,沒有人替他站台宣傳,多屆參選最後也落敗收場。

當時我聽朱思遠說出他表舅父的狀況,與對方見過一次面,聽他說出自己的故事後,我便決定動員自強會的力量替他站台拉票。

自強會在暑假時的遊行嶄露頭角,而且勢力擴散到其他學校,我們呼籲會員勸說他們的父母親友投票給包海瑞,並且又為包海瑞擺街站宣傳拉票,結果包海瑞撃敗了兩大黨,成為了區議員。

包海瑞跑在前頭,我和朱思遠墜後,我道:「聽阿興講,尋日你地救咗佢,真係唔該晒你地。」

朱思遠喘著氣道:「唔駛…講真阿興真係幾揪得,嗰個…貓仔大佢幾年,都唔夠佢打。我啊!如果唔係阿安同阿國喺到,我都唔知點算。」

聽到朱思遠這番讚賞阿興的說話,我不知道該歡喜好?還是該擔憂好?

昨晚我看到阿興的手腳瘀瘀青青,亦數說了他一番,道:「阿興,你做咩又同人打交啊?仲要係貓仔,佢黑社會嚟架?陣間搵你尋仇就麻煩喇!」

阿興道:「又唔係我撩佢地先嘅,佢地唔畀我地打波,又蝦肥仔嘜,唔通畀人踩到上心口,都要忍啊?咁同懦夫有咩分別呢?」

五舅父所說的話沒有錯,阿興的性格與爸爸很像,他們都是那些直率、有義氣、不平則鳴的人,這些人很值得結交,但是擁有這些特質的人,在社會打滾時,很容易吃虧。

「你野野都同人死過,依啲唔係叫勇敢,係叫衝動。而且我又唔係叫你唔還手,多啲諗下、多啲計劃下,等你還咗手,連嗰條友都唔知係你郁佢咁就高喇!」

「阿哥,我唔係你,你滿肚都係整人嘅壞水,依句唔係我講架!係布甸姐講架。」

布正麗真是的…經常在阿興面前,這樣數說我。

我搖了搖頭,嘆道:「阿興,阿爸未返嚟,得番我地互相照顧大家咋!應承阿哥,唔好畀自己有危險啦!」

阿興默然了一會,才點頭道:「嗯,我會架喇!」

我們三人跑步到將近七點,我才回家洗澡更衣上學。
昨晚,榮仔與阿興來找布正麗,他們說親眼看見楊鳳瑤與湯仲謀在一起。

布正麗聞言,愕然道:「你地有無睇錯啊?有乜理由楊鳳瑤會同湯仲謀一齊呢?」

榮仔道:「布甸姐,如果得我一個就話睇錯啫,但係阿興都喺到,邊有可能兩個都睇錯架?」

布正麗心想:「兩個人同時睇到,好難會錯。但係佢地兩個大纜都扯唔埋,點會識架?咪住先,湯仲謀會唔會打算呃楊鳳瑤去做嗰啲野,佢都唔係第一次。」

更讓布正麗憂心的是,湯仲謀很可能知道楊鳳瑤與成皇志的關係,利用楊鳳瑤去對付成皇志,她很了解湯仲謀,他是一個很記仇的人,而且他對女人很有辦法,說不定楊鳳瑤真的會被對方說服,來對付成皇志。

布正麗不想看到楊鳳瑤成為另一個顧琛琛,亦不想楊鳳瑤被湯仲謀利用,去對付成皇志。

布正麗陷入沉思中,榮仔道:「布甸姐,我地好唔好同志哥講啊?」

布正麗搖頭道:「依件事你地唔好同成皇志講住。」

榮仔與阿興點了點頭。

布正麗決定獨自去與楊鳳瑤面談,這些事情始終女人與女人較為容易說話。
大婆出黎拆掂鳩志d蘇州屎 每個成功男人都有佢背後既女人
隻鳳會聽人講先算
一陣布甸都俾人捉埋就弊
布甸
鳳姐
唔聽咪做一樓一鳳
鳳姐實覺得布甸已經搶左志志仲想破壞埋孫權
最後去荃灣做坨地$300
成間學校拉隊去幫親
佢真係好撚傻
成日唔揾人幫手
兩個女人攤牌
雖然我信布甸個人係醒目,但係我估佢都搞唔掂鳳瑤
留名
我可能去行陣

其實間出版社畀書發行商賣

出版社無獨立攤位
咁又未嘅

會出返

但唔會話好多戲份

好似係
唔怪知得絲打用依個user name

原來都係有錢女
春泥巴如果決定左邊日去可唔可以係度單聲,等我可以係果日去書展會一會你
翌日,楊鳳瑤與布正麗在走廊遇上,以前楊鳳瑤是有點怕布正麗的;可是日子久了,大家共同經歷了很多事,她發現了布正麗的優點,她還真的把對方當成朋友。

楊鳳瑤主動打招呼,道:「早晨啊!布甸。」

布正麗神情肅穆道:「楊鳳瑤,我有啲野同妳講,跟我上天台。」

楊鳳瑤奇道:「咩事啊?布甸,有乜野唔可以喺到講啫?」

布正麗沒有理會楊鳳瑤,搭著楊鳳瑤的手腕,楊鳳瑤感到有點不滿,但她還是跟著布正麗走,當到達天台,她甩開了布正麗的手,問道:「妳要我同妳上嚟依度,究要有乜想同我講啫?」

布正麗單刀直入道:「有人見到妳同湯仲謀一齊。」

原本楊鳳瑤還有點惱怒布正麗的態度,可是當布正麗說出這句話後,一時間她作聲不得,面對布正麗的目光,她還有點心虛,下意識去避開對方的視線。

楊鳳瑤默然,布正麗耐著性子去等待楊鳳瑤說話。

片晌,楊鳳瑤打破沉默道:「係,我依家係同湯仲謀一齊。」

布正麗有點激動道:「楊鳳瑤,妳…點解會同湯仲謀一齊架,佢唔係好人嚟架!妳再唔離開佢,終有一日佢會傷害妳,到時妳會後悔架!」

當初楊鳳瑤向湯仲謀承諾,她會解開他與布正麗之間的誤會,終於她還是要面對這問題,她道:「布甸,妳地對湯仲謀成見太深喇!妳地將顧琛琛嘅不幸都推落佢身上,咁對佢太唔公平喇,令到顧琛琛咁慘嘅人唔係佢,係周平泰佢地,周平泰佢地已經受到法律嘅制裁,湯仲謀對顧琛琛嘅遭遇都好自責,每當佢提到顧琛琛,佢都好傷心…」

楊鳳瑤還想去替湯仲謀辯解,可是她瞧見一向堅強硬朗的布正麗,這時竟然在她面前掉淚,一時間她再次變得沉默。

每次有人提起顧琛琛,布正麗總是變得眼淺的。
你嚟東涌
隨時見到我
隻鳳咁細個就咁文塞,一個人認為隻湯有問題,成班人都認為佢有問題,呢個人一定係有啲野,咁都唔懷欵下
原來巴打都係東涌撚
唔係啦 我呢d二打六去玩下jer
春泥巴如果決定左邊日去可唔可以係度單聲,等我可以係果日去書展會一會你
你嚟東涌
隨時見到我

春泥巴你係返東涌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞