(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(15)

1001 回覆
151 Like 3 Dislike
呀湯彈弓手
之後同呀sir反面
笑左
連作者都想佢死
邊有講過

我好鍾意依個角色
但你話唔救,
呀湯彈弓手
之後同呀sir反面

呀湯點會肯放鳳瑤走丫
係門外聽到隻鳳叫自己
柒湯又諗起琛
再諗到啫喱
一下於心不忍
千年道行
明天就是一連五天的中期試,活動室被學校收回,我們到了學校的圖書館溫習。

雖然我們拿著各式筆記,可是口中所說的都是自強會的事情。

自強會雖然遭到家長教師會的打壓,被迫在學校裡消失;可是尚興國等部份會員認為自強會不滅,就算自強會不能在校內舉行活動,他們仍舊會在校外組織活動。而陳依官亦打算繼續自強會的校外聯繫工作,我知道他為自強會付出了很多精神與心血,難以接受自強會遭到學校的無理打壓。

陳依官給我的印象一直很溫文儒雅,這次他亦很不滿學校的做法,他咬牙切齒道:「太過份喇!我地依件事都無錯,就算學校覺得我地做法有爭議,都應該係作出勸喻或者警告,而唔係一刀切。」

管佳莉亦道:「成皇志,雖然今次學校咁做對你嘅打擊好大,但係你應該都睇到仲有好多會員支持你,你唔好放棄啊!」

看見其他會員對自強會這麼有愛,我亦很感動,但想到湯仲謀因為對我的怨恨,而遷怒到其他自強會的成員,我便感到很為難。

我道:「考埋依個中期試先再講啦!」

布正麗道:「係呢!月尾大除夕後就係千禧年,不如自強會搞過倒數活動啦!」

管佳莉附和道:「好提議啊!一千年一次,過咗真係無第二次,可以同大家一齊倒數,真係太好喇!」

陳依官亦點頭贊同:「考完依個試鬆一鬆,玩完再去溫過,今次活動要叫埋其他自強會分校一齊參加,等佢地知道自強會never die,就算校長佢地唔容許自強會喺學校存在,但係自強會都可以喺出面遍地開花。」

平常口齒伶俐的布正麗囁嚅道:「不如…我地叫埋鳳瑤喔!我諗經過今次依件事後,佢應該睇清楚湯仲謀份人,佢只係畀湯仲謀蒙騙,依件事佢都唔想發生。」
布正麗此言一出,我們都變得靜默,管佳莉對布正麗的意見不置可否,而我在這件事情上從來沒有怪責過楊鳳瑤,我反而害怕她被湯仲謀利用。

我們三人把視線放在陳依官身上,想不到的是一向世故的陳依官否決了布正麗的提議,他搖頭道:「我都相信楊鳳瑤唔想發生依件事,但係今次遇襲嘅同學因為佢同湯仲謀嘅關係對佢好不滿,如果佢繼續留喺到,對自強會內部團結會產生好大嘅問題,依家自強會會員嘅人數加埋超過一百人,一個組織唔可以因為我地嘅個人喜惡而作出有害依個組織嘅決定。」

我道:「其實我覺得要為今次事件負責嗰個係我,因為湯仲謀憎我,所以先遷怒自強會嘅其他會員,我先係危害自強會團結嘅真兇,而唔係楊鳳瑤。」

陳依官怒道:「成皇志,我唔想咁講,但係你身為會長,你嘅態度好唔成熟,講依啲說話好幼稚。」

我亦有點慍怒道:「我就係咁唔成熟,你覺得我做唔好依個會長,不如我退落嚟,由你頂上。」

我們二人怒目盯著對方。

布正麗和管佳莉二人見氣氛變得劍拔弩張,她們亦作出勸解。

布正麗道:「依家喺自強會咁艱難嘅時刻,你地兩個唔好內訌啦!」

「其實你地都唔需要爭論,其實…楊鳳瑤都未必再想留喺自強會。」管佳莉話畢瞧向布正麗。

布正麗默然,其實她亦不知道楊鳳瑤的取態。
早上寫文同夜晚寫文有咩感覺
成皇志退落黎仲好
唔駛其他會員出事
大鳩志食左降智藥?
睇黎鳳姐成雞/一死在所難免
好似頭腦清晰啲

壓力細啲
鳳瑶唔好死呀
其實一直無聰明過
瑶你老母
G持陳依官
就快要開新POST, 再推再推
正確決定啦
楊鳳瑤快d死開啦
唔聰明都算,家下直頭係弱智
搞清楚狀況同身份啦,聖人上身將責任乜都攬上身
支持開你班兄弟點搞

最後仲要講唔做會長比你做囉
呢D細路仔先講得出既晦氣說話
大鳩志食左降智藥?
其實一直無聰明過
唔聰明都算,家下直頭係弱智
搞清楚狀況同身份啦,聖人上身將責任乜都攬上身
支持開你班兄弟點搞

最後仲要講唔做會長比你做囉
呢D細路仔先講得出既晦氣說話

依獲我就撐依官嘅,大鳩志三十幾歲人就唔好咁衝動啦
唔明 成皇志不嬲都係咁嘅人
我又理解佢唔想累到人既心理
與陳依官鬧翻後,我便離開了圖書館。

其實沒有與陳依官鬧翻,我也差不多時候離開圖書館,因為今天游大輝邀約了我到石梨的CAFE。

當我來到CAFE的時候,游大輝已經到了。

我向他招手,但他卻視而不見。

我走到他身旁,發現他好像在打電玩。

我揚聲道:「喂!大輝,打咩GAME打到咁入神啊?」

游大輝瞥了我一眼,道:「我唔係打機啊!喂!城隍廟,你知唔知宛琳珊去咗邊啊?」

「我又唔係佢邊個,鬼知佢去咗邊咩?不過好似見到佢放學同陸永祥一齊走。」

游大輝詫異道:「咩話?佢真係呃我,佢又話好攰,返屋企休息。」

我安慰道:「佢同陸永祥一齊走,可能陸永祥送佢返屋企呢!」

游大輝指著手上的GAME BOY,道:「佢唔喺屋企,頭先最後顯示佢係昌榮路。」

我瞧見游大輝手上的GAME BOY屏幕有點奇怪,訝異道:「咩嚟架?」

游大輝向我詳述他手上的東西是何方妖物。

要說明這東西是什麼來?先要說說這東西的製造者——游大輝的堂哥。
游大輝的疏堂大佬游偉自小很聰明、很會唸書,夢想成為大空人或科學家,可是家貧,將來職業不是農民便是在工廠做裝嵌。幸好游大輝爸爸,這位疏堂叔叔當中港車司機有些錢,供游偉到美國的麻省理工大學唸書,而游偉亦沒有糟蹋游大輝爸爸的一番心血,學成回國,在中國航天科技工作,每月領取國家發放四千人仔的特惠津貼。

游偉熱忱於發明的工作,所以把GAME BOY和頸鍊改裝成追蹤器,追蹤器的有效範圍大概兩公里。

游大輝覺得頸鍊的款式普通,宛琳珊未必接受,所以他另花數千元到金鋪購置一個精美的吊墜,送給宛琳珊作為聖誕禮物。

我聽畢不禁向游大輝比了一個拇指,道:「大輝哥,你真係一個痴…情漢,我真係服咗你喇!你洗咁多錢喺佢身上,有無得到咩回報啊?」

游大輝道:「佢都送咗對手襪畀我。」

我揶揄道:「真係公平喇!」

游大輝嘆道:「城隍廟,你咁有異性緣,身邊咁多囡,緊係唔明白苦緣一個人嘅滋味啦!」

其實曾幾何時,我對管佳莉的痴戀比游大輝更甚,我根本沒有取笑他的資格,我拍了拍游大輝的肩膀以示安慰。

游大輝道:「我知自己有啲病態,但係我想知道佢係邊度?」

這間CAFE與宛琳珊家的距離不足兩公里,難怪他約我在這地方見面啦!

當初回到1998的時候,我第一個找的朋友就是游大輝,我主動與他和好,改變了我倆的關係,同時亦改變了他的人生,這刻我有點後悔與他和好。
為了讓氣氛沒有那麼傷感,我把話題轉到自強會身上。

游大輝作為你為你的自強會分支代表,他向我簡述了他的工作進程,他向我提及他的事很多都交給陳依官去處理,讓我知道陳依官一直默默為自強會付出了很多。

我心想:「其實陳依官當自強會的會長更加稱職,我才是危害自強會的原兇,因為我的存在,湯仲謀才會去對付自強會,我脫離自強會的話,他們才會安全。」

游大輝把另一套追蹤器送給我,道:「城隍廟,識你咁耐都無送過野畀你,我多咗套追蹤器,就送畀你啦!」

我失笑道:「痴線,我又唔係痴…情漢,要依啲追蹤器有咩用?」

游大輝道:「難保有一日,你好似我咁,遇到一個你好鍾意嘅女仔。」

「好啦!咁多謝你喇!」我收下了游大輝送給我的禮物,我突然道:「喂!大輝,我聽人講,如果有朋友將自己心愛嘅玩具轉送畀朋友,代表對方生無可戀,從而自尋短見,你唔係打算做傻事啊?」

游大輝嗤一聲笑道:「我住緊層樓,老豆諗住寫我名,如果有一日我將層樓送畀你,你再擔心我啦!」

我拍了拍游大輝的肩膀道:「好兄弟,我等緊依一日。」

游大輝繼續痴痴的瞧著他的GAME BOY,而我就離開CAFE。
在CAFE樓下,遇上了布正麗,布正麗截著我,道:「成皇志,你唔駛扮野喇!」

我聞言感到錯愕,反問道:「我扮咩野啊?」

「你借啲意同陳依官鬧翻,就係想離開自強會,我知你咁做,係唔想連累其他人,係咪?」

「痴線,我都唔知幾憎佢,如果唔係喺學校,我實一招猛虎硬爬山,當佢拍薑咁拍啊!」

布正麗一言不發瞧著我,我給她看得很不自在,她噗哧一笑,道:「你啲戲好屎,傻仔都睇穿你台戲啦!」

我不置可否地道:「得喇!最叻係妳喇!」

「咦!你手上嗰啲係咩嚟架?」

我聞言忽發奇想,道:「聖…誕禮物嚟架!妳要唔要喔?」

「突然送聖誕禮物畀我咁好死?」布正麗打開了盒子,皺著眉道:「條頸鍊粗野嚟架喎?不過算啦!帶住先啦!」

我瞧見布正麗把我送給她的銅牌扣在頸鍊上,我皺著眉道:「布甸姐,妳啲品味都幾獨特吓喎!」

「咩啫!人靚著bossini都靚,人唔靚就算著armani都係seven架啦!」

「好有道理喎!」

布正麗急道:「唔好咁多廢話,我扣唔到啊!幫一幫我啦!」

我雙手繞到布正麗的頸項後,握著頸鍊,此時我發現這個動作好像有點問題,我的臉和她的臉很接近,我們彼此呼吸的氣息,都要噴到對方的臉上,我們都覺得這動作有點尷尬,只好把視線挪開,但距離這樣近,我們的目光能夠放在那裡?

終於我把頸鍊扣上,我拉開了距離,布正麗道:「我返工喇!你返屋企小心啲喇!拜拜。」

我揮手道:「咁妳畀心機返工啦!拜拜。」

我在家裡溫習,看到牆上的時間顯示為晚上十一時,我打開了GAME BOY,瞧見代表布正麗的紅點由大隴街緩緩朝著圍乪街移動,我呆呆的打量著這單調的屏幕,二十分鐘後,紅點停在布正麗的家裡,我才捨得把GAME BOY關上。

我覺得自己有點…變態。
大鳩志都就黎變成痴...情漢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞