(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(15)

1001 回覆
151 Like 3 Dislike
尖沙咀商務無擺出黎,要叫人先搵到
多謝爸打

多謝你雙倍支持

估唔到真係有人買兩本
我啲薯仔係咁架喇
直接面對就緊
好耐之前講過出書就一定兩本,少少鼓勵,我突登唔翻睇就係等你出書,唔好氣餒,你係有fans㗎
多謝
感動
可以重溫下
春巴加油

補圖
原來我返pt間書店都有賣
有員工折
推一推先
打咗部份

但要執

今晚無文
多謝春巴既努力,好榮幸可以做到你書迷

推一推先
這天放學,我收到水桂麗的電話,她道:「喂!成皇志,我係madam water啊!」

水桂麗是呂靜宜的表姨,亦是房侍農的上司,突然收到她的電話,我不禁有點詫異。

「咩事啊?madam water。」

「本來我都唔想搵你,但係我見房侍農平時同你咁老友,所以佢出咗事,我好應該同你講聲。」

我愕然道:「房侍農,佢出咗咩事啊?」

「警方懷疑佢同一宗企圖強姦案有關。」

「點會咁架?」

「電話講唔係好方便,我地出嚟再傾,石貝街有間CAFE,你知唔知喺邊到?」

「我知妳講邊間,我二十分鐘後去到,我地到咗再講啦!」

掛上了電話後,我心想:「房侍農個死人樣雖然猥猥瑣瑣,但條友咁鬼著緊份工,加上有色心無色膽,點會衰老強架?」

我在CAFE與水桂麗見面,水桂麗向我轉述房侍農的口供,她道:「我已經幫咗房侍農搵律師,單案好多疑點,我個人覺得房侍農係無辜嘅。」

我聽完水桂麗的轉述,亦覺得這案件存在著很多疑點。

我問道:「房侍農話佢後腦畀人打咗一野,然後暈咗,咁佢後腦有無新嘅傷痕?」

水桂麗點頭道:「佢去咗醫院驗傷,醫生的確喺佢後腦發現咗一個新嘅傷口。」

「咁咪證明咗房侍農無講大話,真係有人扑暈佢囉!」

水桂麗搖頭道:「依樣證據太薄弱,唔能夠令房侍農脫罪,佢後腦嘅傷亦都可以係佢同受害人發生爭執時做成。」

「仲有點解嗰兩個警察會咁啱喺現場?」

「佢地話聽到受害人嘅呼救,趕過去就發現受害人喊住話房侍農想強姦佢。成皇志,你懷疑佢地畀假口供屈房侍農?」

我點頭道:「嗯,我覺得成件事好似一個局咁。」

「但係嗰兩個警察調入嚟無耐,佢地同房侍農又無仇怨,應該無動機去搞房侍農。」

「madam water,聽妳咁講,嗰兩個警察又真係無咩理由咁樣害房侍農。會唔會有人想強姦受害人,但係房侍農趕到,條友匿埋,再趁房侍農唔為意扑暈房侍農嫁禍畀佢,而受害人醒返就誤會強姦佢嘅係房侍農。」

水桂麗道:「但係受害人嘅口供係話想強姦佢嘅人係房侍農。」

「吓,咁奇怪,但係房侍農話佢一去到,就發現個受害人失去咗知覺,之後佢又畀人扑暈咗,兩個人嘅口供都有出入喎!咁嗰兩個警察點講啊?」
「佢地話聽到有人呼救就趕過去,去到就發現受害人衣衫不整坐喺地下喊,而房侍農就暈咗喺地下,仲見到佢手上面拎住受害人條底褲。」

我對查案和法律並不熟悉,問道:「madam water,咁房侍農入罪嘅機會唔大啊?」

水桂麗的柳眉深鎖,道:「依啲案件好睇受害人嘅證供,加上又有兩個警察做人證,房侍農嘅情形唔係咁樂觀。」

「唔好意思啊!我聽到你地嘅說話。」

我和水桂麗循聲瞧去,原來是在這裡兼職的布正麗。

我介紹道:「madam water,佢叫布正麗,佢同呂靜宜好好朋友,同呂伯母都好熟架!」

「嗯,之前顧琛琛嗰單案我見過佢。」水桂麗問道:「妳係咪對依單案有啲咩睇法啊?」

布正麗道:「我覺得房侍農畀人屈,嗰兩個警察同嗰個受害人都好有可疑。」

我道:「但係嗰兩個警察同受害人有咩動機去屈房侍農先?」

布正麗道:「你信唔信房侍農會咁樣做先?」

我搖了搖頭,雖然我與房侍農相識不久,但我並不相信他會幹這種齷齪的事。

布正麗續道:「佢地點解要咁做我唔知,但既然兩邊嘅口供都唔同,即係代表有一邊講大話,既然我地相信房侍農嘅為人唔會做依啲野,咁即係嗰兩個警察同受害人屈佢啦!」

雖然我覺得布正麗的推論有點奇怪,但她旁觀者清,的確看到我們所忽略的地方。

水桂麗現出沉思的表情,道:「如果有人想整房侍農,即係佢同房侍農有過節,你地知唔知房侍農有咩仇家啊?」

說起房侍農的仇家,我不禁想起數天前房侍農替我出頭,去查朱斌仔和湯仲謀的身分證,於是我向水桂麗道出了這件事。

在旁的布正麗聞言,道:「湯仲謀係啲有仇必報嘅人嚟,房侍農咁樣玩佢,佢實會報仇。」

水桂麗道:「妳覺得依單野係湯仲謀指使嘅?但係點解嗰兩個警察要幫佢?」

布正麗道:「madam,依方面我就唔清楚喇!但係依頭房侍農得罪完湯仲謀,幾日後佢就出事,妳唔覺得好奇怪咩?」
「嗯,的確奇怪。」水桂麗道:「我返去調查下先。喔!仲有啊!其實我嘅身份唔應該向你地透露案情架!我同你地頭先講嘅野,你地唔好同人講喎!」

我和布正麗忙不迭點頭。

水桂麗離開後,我和布正麗繼續討論案情,但當然討論不出什麼新的進展。

驀地,布正麗問道:「成皇志,你覺唔覺得madam water好似好擔心房侍農咁啊?」

「咁房侍農係佢下屬,佢緊係擔心啦!」我道:「等陣先,妳唔係懷疑madam water對房侍農有超越同事嘅感情啊?雖然我同房侍農幾好感情,但係老實講房侍農人又老,樣又無,簡單啲嚟緊就係一無是處,madam water係佢上司,雖然就老咗啲,但都叫又叻又靚女,點會吼房侍農啊?」

布正麗掩嘴笑道:「你好似成日踩房侍農咁,如果唔知真係以為你同佢係仇人嚟。」

回想當初我與房侍農的關係真是不太好,之後他說我是他的貴人時,我也只是想利用他,可是到現在他出了事,我打從心底真的很為他著急和擔心。

布正麗又道:「成皇志,你最近有無發覺楊鳳瑤…」

「楊鳳瑤?仲咩啊佢?我幾次見到佢,佢都好似好開心咁?佢發生咗啲咩事啊?」

「哦!無事,我就係想話佢咁開心,唔知佢遇到啲咩好事啫?」

「唏!妳真係喔!佢唔開心,就話擔心佢啫,佢最近開心到好似想唱歌咁,妳講到佢好似遇到啲衰野。」

「嗯,我多心咗啫!」
有你依啲咁有心嘅讀者

係我榮幸至真
春巴繼續加油
madam 幫我申冤啊!
正 又有文睇
Push
我去三中商有88折 有冇話折左嘅書作者會收小d。定按本計,例如唔理價錢每本作者收十蚊。
唔駛理

邊到平買邊度

其實我出書唔係好介意錢

因為本身版山都唔多

建議你地有平買平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞