(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(15)

1001 回覆
151 Like 3 Dislike
果期唔串下佢唔舒服
我理解呢個心情但就唔會咁做
因為始終唔係當事人
作為免費讀者自問幫唔到手就唯有盡量出少句聲
未有文 早抖
未返屋企
春泥巴可以比個心理準備我地第一部完左之後要等幾耐有第二部
屌你
早抖
返去坐監啦 監躉 屌你
只有一種人可以屌監躉
笑死
倉友
跌左番梘千奇唔好執呀
我同羽琴一齊喺赤柱等文啦
洗緊個八月十五
抆完屎洗一洗確實乾淨d
打緊
突然諗起學姐
覺得佢係扮失憶
一輛勞斯萊斯沿著昌榮路駛向梨木樹,勞斯萊斯本來就是一個炫耀身份的象徵,這輛勞斯萊斯外殼更用上了很浮誇、土豪味濃的香檳金,反而讓人有點畫蛇添足的感覺。

寬敞豪華的車箱內,分別坐著三人,其中一人是栗子幫的龍頭大哥夏瞞,夏瞞雖是貴為一幫大哥,但以他的級數,還是負擔不起這種高級的轎車。

勞斯萊斯的主人坐在他的對面,他對面坐著兩個人,其中一人是一名身高達兩米、體重逾二百磅的黑人,但他只是一名保鑣,坐在他身旁的男人才是這轎車的主人。

保鑣身旁的男人年約六十,體形肥敦敦的,面相有些可笑,可是夏瞞面對著他,表現出一副正襟危坐的樣子,便知道對方的來頭殊不簡單。

這個給人感覺滑稽的老頭,有一個與他外貌不符的名字——蔣天誅。

他就是那個香港第一大幫真技安的龍頭大哥——蔣天誅。

蔣天誅喚道:「阿壽,我唔返屋企住,去石梨兜番轉先。」

司機阿壽應道:「係嘅!老爺。」

夏瞞問道:「天誅公,最近忙緊咩啊?」

蔣天誅笑道:「忙啲咩?你估我係成哥咩?我都六十幾咯!忙咗大半生,啲野交低畀啲細去打理啦!最近我捉下象棋,話時話依家啲國家級棋手都唔係我嗰瓣喎!」

夏瞞諂笑道:「天誅公,真係多才多藝,做乜都咁掂。」

「瞞仔,打打殺殺爭地盤嘅野,我唔掂好耐喇!你搵我風花說月、講下波經馬經,我歡迎。」

夏瞞默然。

蔣天誅陷入沉思,未幾便開始憶述往事,道:「好多人都唔知其實除咗我細佬外,我仲有兩個大哥,叫做天佑、天蔭,但係我未出世佢地就死咗,之後到我地出世嗰陣,我伯爺驚我地好似兩個大佬咁養唔大,於是改過有殺氣啲嘅名,天誅、天殺,你話好唔好笑喇?叫天佑、天蔭嘅養唔大;叫天誅、天殺就風山水起,咁樣證明咗個天係靠唔住架!信天不如信自己。」

夏瞞點頭附和。

蔣天誅續道:「當年五十年代,我同天殺游水落嚟香港,投靠個疏堂阿叔,每日都食唔飽,有一次我地經過燒味店,天殺餓得濟,偷咗隻雞髀,塞入褲浪,但係畀個潮州佬發現咗,佢打咗我地一身,再質我兩兄弟食屎,世侄,唔怕同你講,我屎都食過,你知唔知屎係咩味?」

夏瞞聞言有點錯愕,半晌才道:「天誅公,個潮州佬係邊?我幫你出番口氣。」

「唔駛喇!佢陷家一早變咗燒味喇!」

夏瞞愣住了,蔣天誅拍了拍夏瞞的肩膀道:「講笑嘖!講笑嘖!」

夏瞞陪笑道:「哈哈哈,天誅公,你真係幽默喇!」

蔣天誅繼續話當年,道:「為咗搵食唔畀人蝦,我地兩兄弟入去九龍城寨跟何老虎認佢做大佬。經歷過三支旗、四大探長、ICAC,到咗今日,個個最出位嘅大佬都畀人拉晒,我同天殺仲係無穿無爛,你知唔知點解啊?其一就係因為我地做野唔會逆水行舟、其二我地做人唔會去到咁盡。」

夏瞞誠懇道:「多謝天誅公指教。」

夏瞞心想:「看來聯合真技安吞併數字幫的圖謀是行不通了。」
今晚有文 早抖
栗子幫都敢搵人聯手食左數字幫? 貴幫算老幾呀?
果仁幫而家點?
蔣天誅係咪蔣天養咁嘅樣?
分成三個幫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞