(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(15)

1001 回覆
151 Like 3 Dislike
咁上下啦
新讀者留名 一次過追到live 真係好好睇 加油 過兩日去書局買埋實體書
推!
勞斯萊斯由大白田街轉入石梨街,吸引了途人的注目,他們紛紛猜測是那位詳官貴人做訪這草根基層的居住地。

蔣天誅瞧著窗外的街景,石梨8座恰恰映入他的眼眶內,他道:「自從九龍城塞式微,裡面嘅大佬紛紛出嚟搵食,但係都無嗰陣咁風光,依個石梨8座同隔離幾座,十幾年前我去過,佢複製城塞入面嘅特色,有錢賭、有豔舞睇,連三六都有得食。」

夏瞞笑道:「天誅公,難得今日嚟到,不如入去緬懷一下啦?」

蔣天誅搖頭,意有所指道:「先唔講裡面複製城塞嘅模式得其形失其實。依家以我咁嘅身份去依啲地方唔係咁方便,時代不斷向前,啲舊嘅事物跟唔上節奏就算幾好都係要淘汰。喺依個時代,淨係識打打殺殺,叻極都係幫有錢人打工,識得用腦跟規矩搵真銀先至叫叻。」

夏瞞陪笑道:「天誅公,我今日喺你身上真係學到好多野啊!」

蔣天誅笑了笑,便繼續觀看街景。

此時,蔣天誅瞧見一群臭飛正在追趕兩名十一、二歲的小孩,其中一名小孩跑得較慢,眼看快要被一名臭飛追到之際,跑得較快的小孩沒有棄下同伴,居然掉頭一記虎尾腳踢倒了那位比他年長五六歲的臭飛。

蔣天誅瞧見那名小孩的神勇表現,不禁暗讚一聲。可是其他臭飛已經在這時候趕到,把兩名小孩包圍著。

瞧見這情景,讓蔣天誅憶起他們兩兄弟初到香港,舉目無親、遭人欺壓的慘況,他嚷道:「阿壽,停車。」

被臭飛追趕的兩名小孩正是阿興與榮仔,湯仲謀要向成皇志作出報仇,目標除了自強會一眾骨幹外,還有他的弟弟成家興,湯仲謀要好友阿謹聯同幾名臭飛去暴打阿興一頓。

阿謹等人找到了阿興與榮仔,原本打算進行伏擊,豈料榮仔甚是機伶察覺到不妥,立時拉著阿興走。

阿謹的同伴並不是貓仔等人的貨色,急追了一段距離,便追上了阿興與榮仔。

阿興作出反抗,但對方的力氣比他大得多,兩人捉著他的手,一人狠狠一拳打在他的小腹上,阿興被打得趴在地上。

眼看阿興與榮仔將要被人狠狠修理一番之際,一個巨大的黑影籠罩著他們。
一名臭飛回頭一看,一位身形如摔角選手般健碩的黑人站在他們身後,臭飛嚇了一驚,本能一腳踢向對方。

黑人吃了臭飛一腳,紋風不動,然後他一手握著對方的脖子,就這樣把對方高舉,再把他扔向其他臭飛。

兩三個臭飛撞成一團,其他臭飛一湧而上。

夏瞞見狀立時上前助拳,他貴為一幫之首,很久也沒有出過手了,為了在蔣天誅面前賣乖,他才破例出手,十多年前他是果仁幫的雙花紅棍,打架、劈友是家常便飯的事。

夏瞞與黑人保鑣聯手,就算臭飛人數佔了優勢,也處於下風。

司機阿壽慎防他們打架誤傷蔣天誅,也下了車站在蔣天誅身旁護駕。

阿謹瞧見一輛勞斯萊斯前站著一位胖老人在看熱鬧,突然又有一名黑人和中年大叔亂入,這種情況非常詭異,他連忙喝道:「停手!停手!」

臭飛們聞言立時住手,退回阿謹身邊,阿謹問道:「請問你地係邊位?」

蔣天誅笑道:「你班塞豆窿奶都未戒,有資格問我喺邊個咩?」

阿謹瞧見對方的架勢一定是大有來頭的,他問道:「請問你地同依兩個靚仔有咩關係?」

夏瞞瞧向蔣天誅,蔣天誅搖了搖頭,夏瞞會意到蔣天誅不想暴露身份,他打量了阿榮與榮仔一眼,心想:「蔣天誅突然出手救依兩個靚仔,但佢又唔願意暴露身份,如果我攬依兩個靚仔,蔣天誅應該會好高興。」

夏瞞向阿謹道:「你返去同你大佬講,我唔理依兩個靚仔有咩得罪你地,但係我栗子幫夏瞞就攬硬依兩個靚仔,你地搵依兩個靚仔麻煩,即係同栗子幫過唔去。」

阿謹聞得栗子幫夏瞞,立時吃了一驚,栗子幫的夏瞞居然與成皇志有關係,這件事一定要告知給阿湯。

阿謹領著臭飛們離去,蔣天誅邀阿興與榮仔上車,阿興對高大健碩的黑人很有興趣,不斷向對方行注目禮。
榮仔則忙不迭向蔣天誅道謝:「多謝伯伯你救咗我地。」

蔣天誅問道:「你叫咩名啊?」

榮仔道:「我叫顧晉榮。」

蔣天誅瞧向阿興道:「老虎仔,你叫咩名啊?」

阿興聞言才把視線由黑人轉向蔣天誅,道:「伯伯,我叫成家興啊!」

蔣天誅恍然道:「哦!原來你地唔係兩兄弟嚟架?」

阿興道:「我當咗榮仔係我兄弟。」

蔣天誅問道:「頭先我見你返轉頭救榮仔,你唔驚畀人捉住咩?」

阿興想了想,才道:「我當時無諗依個問題,只係諗到榮仔唔可以畀佢地捉住。」

蔣天誅笑了笑,阿興道:「伯伯多謝你地啊!如果唔係頭先黑人同大叔出手,我同榮仔應該畀人打得好慘。」

蔣天誅指著夏瞞,道:「啱啊!你地真係要多謝夏瞞大叔啊!喺佢話要攬你地,你地有咩事,記住要去搵栗子幫嘅龍頭大哥夏瞞叔啊!」

夏瞞心中暗罵:「老狐狸,明明就係因為你,我先去攬依兩條靚仔,你依家咁樣撇清關係。」

阿興與榮仔立時向夏瞞道謝。

兩人不知道夏瞞是誰?栗子幫是什麼?但他們兩人真的很感激夏瞞出手相助。

此時,司機阿壽把勞斯萊斯駛到了阿興的家門前。

阿興向蔣天誅問道:「係呢!伯伯,你叫咩名啊?」

蔣天誅笑了笑,道:「下次有緣再撞到,我先同你地講啦!」
唔知

可能仆完又起返身
如果大肥婆心地好好呢
無話免唔免費

放上討論娛人娛己

覺得好就留下言 畀個正評

無account可以去我Facebook

你話課金係咪買實體書啊

你地買我當然感激你地嘅支持啦

但係唔買,我都會繼續寫

始終我都會諗過可以用文字搵到食

打份牛工,公餘時間寫下故都好滿足
好難講

我想埋咗一個故嘅坑先

之後儲下文

快極都差不多要半年
有機會

其實學姐出返來都未必係好事
多謝
有文 早抖
蔣生老狐狸
啲大人物終於出現
第二部Boss
其實我意思係
買唔買書都好對你來講其實我都覺得係免費讀者
內文有意見當然會提出大家討論下
但涉及到其他好似當時你心情唔好放負我咪盡量出少句囉
利申:書有買
半年好快過
咁半年都好快過既 頭先喺隔離另一個故等下一部要等3年就難捱好多
我都係咁諗
姓蔣。。。
繼續推支持下
預計
113 會長上
114會長下
115反擊
116天外一槍
117設伏
118會考
119謝師宴
120男兒志

倒數8回
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞