【鋼琴之戀】《妳是天使,我也要與妳醉在愛河》

983 回覆
24 Like 6 Dislike
精彩

原來你好呢味,仲以為你好純

心理變化寫得好正

好似剩係心裡說yes,嘴上yes,身體也yes

第三幕---兩心顫動

快樂時代

紫琴探曉琳 同枱食飯好慢 正式頹完 開始追琴?

Flirt完琴一句琴就唔同佢行 Avis出場 好心酸 幫賓人一齊準備活動 識到劉兄弟 琴起香港好悶 阿豪唔想探關兄弟叫埋Franz

劉兄弟鼓勵 There is no problem beauty can't solve, 望住就停唔到 南西灣 主教山 鼓勵佢追琴

咦咁岩探關兄弟咁一樣啦 約琴一齊行 琴起港番黎 張東華心旗貼Franz 同佢行段路 癲婆地對空搞紫琴

關兄弟屋 超驚曱甴! 你以為自己賢妻啊? 講你食好肥 我有見過你食囉! 女主超大食 冇形象咁 人地冇見過我有見過啊! avis失落已經有少少情緒 怕佢鑽牛角尖
「Just save your hypocrisy already! No matter what, I will get her!」 Avis空洞地看著我,說道:「This is war now」

真的要這樣嗎?我們前幾天還不是一起去探訪不同的人,一起參加教會活動玩得挺開心的嗎?

「Hey, what happened?」:阿豪向我們走來,發現我正按著自己的臉。

「Nothing...」:我答道

「I've got stuffs to do, see you」:Avis就這樣對阿豪拋下一句便匆匆離開。

「Oops step brother, did you get hit in the face?」:阿豪問道

「冇,冇事」:我黯然地搖搖頭道

算了,我要是與Avis發生什麼爭鬥的話,阿琴的位置會很尷尬的。她平常已經夠忙了,我不想再為她製造任何煩心事。

「Hey Franz!」這時,Phoenix帶著一大群菲律賓女人走進來,大家的心情十分興奮,真的是準備要開派對了。

唉,這個Phoenix總出現在不恰當的時候,現在就帶著一大群回來開大食會;剛才真的需要她時又不知到哪裡去了,弄得我和阿琴兩人那麼尷尬。

不過,Phoenix的失蹤和Jason的作為,缺少其一的話,我便沒有機會與阿琴經歷那怦然心動的時刻,或許真的是塞翁失馬吧。對了,剛才我想吻下去時,阿琴害羞地把自己的眼睛閉上了,那麼......

她也喜歡我嗎?

......
大家走到樓下文化廳開始為派對佈置,我呆呆地走到鋼琴前,露兒的臉色看起來已經好很多了。但現在看著她這張迷人的臉,剛才我們那相隔幾厘米的影像又重現在我眼前,使我感到既心癢又尷尬得不知如何面對她;她的臉亦同樣泛起了兩片紅暈。

但是下一秒,想起剛才Avis的話,他那充滿痛苦和悲憤的字句在我耳邊迴響著,我一瞬間陷入了深深的內疚中,彷彿被黑暗籠罩著。

我對阿琴黯然道:「冇事啊嘛?」

「冇咩事啦,」阿琴羞澀地看了看我,問道:「你......做咩事啊?」

我的表情有那麼明顯嗎?還是你真的那麼細心,那麼懂我?

我別過臉去,冷道:「冇野啊」

「睇你好似好唔開心咁既?」:阿琴溫柔地問道

薰衣草女孩,你真的那麼明白我的心思嗎?

「我冇事啊」:我黯然道

「好啦,」露兒靦腆地笑說:「咁到你想講既時候先同我講啦」

說罷,阿琴便收起了笑容,那天使眉不悅地彎了下來,看似十分苦澀。是因為我不告訴你嗎?

這時,幾位菲律賓婦人走到來琴進,對阿琴問道:「Hey Sister Lavender, we need to practice singing now, are you free to help us play?」

「Certainly」:阿琴微笑著答道

什麼?你的左肩扭傷了啊!還彈鋼琴?少幫她們一兩次不會有什麼大礙吧。

「你膊頭有傷喎,一係我幫你彈啦」:我黯然道

「唔怕啊,」露兒苦笑道:「我遞高唔到隻手姐,雙手平放可以啊」

說罷,她便和菲律賓人走上樓。我目送著她離開,想起她剛才那不悅而失落的表情,內心頓時百感交集。她現在會是怎麼想呢?......
她露出那苦澀的表情,是因為我一時想吻她,但幾分鐘後又疏遠她,對她有所隱瞞嗎?唉,我真是個渾蛋啊。

菲律賓人們放好了食物,排好了椅子,好像要開始他們的派對......

「Stop daydreaming, step brother, come sit!」阿豪走過來,直接把我拉過去坐下。

再想薰衣草女孩也是無用,她並不是一位小器的女孩。她現在也是為詩歌班伴奏沒空理我,還是等等再跟她解釋就好了。

就這樣,我們一群人便加入了那些菲律賓人的派對,一起玩遊戲。

「Welcome all to our Chinese New Year eve party! To start, we'll play a game, it's like (菲律賓話), so you have an answer in you mind, then you go ask everyone, everyone has to answer something(菲律賓話), the punishment is (菲律賓話)!Let's start!」:主持人說

朋友啊,你說一句英文,然後又一句菲律賓話,我怎麼可能聽得懂呢?!重點是你在解釋關鍵點時才說菲律賓話啊!

「姐係一個人佢心入面有一個答案,佢去續個續個問,咁我地要答佢咩?」:我問身旁的阿豪

「How would I know? Just say something when it's your turn!」:阿豪說
(我點知姐?總之到你既時候就是但答啲野啦!)

我向同樣坐在我身旁的Phoenix問道:「你識唔識聽菲律賓話啊?個Rules姐係點啊?」

「I think it's like the one in the middle comes up with something in his mind then he'll ask us all one by one. We have to answer something that is not what he's thinking about.」:Phoenix的回答比阿豪的可信得多了。
(應該係佢會諗一樣野起心目中,然後續個問我地,我地唔可以答佢諗果樣野囉,答中就輸囉)

我們還沒有準備好,一位仁兄已經拿起了一枝口紅,走在圈中,看來答中的懲罰應該是要被那口紅塗一下...

「A kind of flower!」:那人大喊

說罷,他便開始向每個人問答案,他先問到Callum,Callum不知說了什麼,順利通過了,然後下面的菲律賓人答了各式各樣的花,全都平安無事...
很快他就掃到我身邊的阿豪...

「Your answer, brother Lavender?」:他問

「Rose」:阿豪答道

審判的時刻到了。

「Brother Franz?」:他問

我觀察了那人的臉部表情,然後從容地答道:「Daisy!」

「哇!哈哈!」周圍的菲律賓人聽後立即捧腹大笑起來...

什麼情況?我輸了嗎?!

「someone already said Daisy!」:他笑說,並開了口紅的蓋子

什麼?答案重複也要接受懲罰嗎?但即使是,也沒有人說過Daisy啊!

「我講左Daisy啦,傻仔!」:Callum笑說

「頂你咁細聲咁鬼聽到啊?」:我不滿道

「sexy lips haha」:那拿著口紅的人兄笑說

雖說不是潤唇膏,而是化妝用的口紅啊!我這堂堂七尺男兒,以後要怎麼見人?

幸好菲律賓人雖很喜歡玩,但也很友善,他念在我初來乍到,所以只是在我的側臉上輕輕地劃了一下。

「Don't wipe!」:仁兄笑說

「I won't haha」:我虛偽地答應他

「睬你都傻!」:我心想
然後輪到下一位作答.....

「Phoenix, what flower?」

Phoenix笑答道:「Cher...cherry blossom?」

「Cherry blossom, exactly! Bingo!」:那菲律賓人興奮地喊道

Phoenix隨便一答就輸掉了這場遊戲,那兄台因為與Phoenix認識,所以他毫不客氣地為Phoenix畫了副「性感紅唇」。

然後在遊戲的全程中,她就一直保持著她的紅唇,我也一直保持著那側臉上的唇膏痕。

「頂,有損形象!」遊戲結束後,我便立即出手把自己側臉上那口紅擦掉。

Phoenix拿出紙巾嘗試拭乾那口紅,但卻只拭乾了一點。然後她走到來我面前,指著我大笑說:「Your face, it looks so much like a hickey!」
(你塊臉,好似咖哩雞啊!)

對了!Phoenix連用紙巾都拭不乾那口紅,我光靠用手擦又怎麼可能會擦得乾淨呢?糟了,肯定越擦越花,那口紅在我的臉上被擦開來,那不就變了一個唇印嗎?!

唉,我趕緊去廁所洗臉才行。

Phoenix指著自己的唇,笑說:「we look so match now, why don't we take a selfie together?」

「玩我咩加拿大妹?塊臉都已經搞到不倫不類咁,你仲有心情自拍?」:我心想
Phoenix居然親密地挽著我的手臂,拿出手機笑著與我自拍,我那牽強的皮笑肉不笑與她的瘋狂在照片中形成了鮮明的對比。

陪她瘋完後,我鬆開她,想向廁所洗臉,不料我轉過一身來.....

一位身穿白色裇衫,下身穿著黑色長裙,氣若幽蘭的女孩正站離我們幾米的前方,她目光呆滯地看著我和Phoenix的臉。

不是這樣的啊露兒!你剛才在上面彈琴,不知道這裡剛才進行了什麼遊戲呢。你不會以為我剛剛想吻你,然後轉個身又跟其他人胡混吧?!不要誤會啊!

下一秒,露兒竟然轉過身去走回樓上......

「Luey!...」:我急忙走前兩步。

露兒停下來,目無表情地看著我,昔日那明亮動人、炯炯有神的眼神消失了。

但我現在又可以對她說什麼呢?難道說我跟Phoenix沒任何關係嗎?總不能直接說這些吧,畢竟我又不是她的男朋友。

「做咩......走既?唔留低食.....野咩?」:我生硬地問道

「冇啊,我本身屋企有啲野事所以要番去先,」露兒黯然地看著我,答道:「但啱啱見你好似好唔開心咁,所以咪想落黎睇下你點囉......」

露兒苦澀地說道:「不過睇黎其實都冇野,可能係我多管閒事啦,對唔住......」
殘念
殘念

被誤會了
我仲以為男主會估lavender
如果以紫琴姑娘既個性黎睇
佢誤會左既應該唔係男主亂咁錫女仔呢點

畢竟紫琴知道男主其實仲未放低啊琳
佢反而會擔心同自己既感覺會唔會係男主對啊琳既錯覺黎
不過紫琴己經鐘意左男主

無計啦 少女對深情既男仔好易著迷
男主又靚仔又識彈琴咁浪漫點會唔中招

見到男主唇印呢幕佢傷心既係
點解男主既煩惱唔同自己講
反而同phenix 咁玩得埋呢?
會唔會其實自己一直諗多左
男主其實唔係鐘意自己 只係自己係己離世既啊琳幻像
真正既真命天女係phenix呢...之類既胡思亂想

基於我對紫琴呢個角色既感覺
我既睇法係咁

不過紫琴己經鐘意左男主

我既睇法係咁

I agree with you
Avis 黑化二部曲

貼膠布好溫馨

好溫馨

好溫馨……

好溫馨…………

好溫馨………………

You want to see her 香肩 so much?

你猜猜
Pheonix你走啦
我唔想搞大件事呀

好心你啦Franz哥
解咩野釋 一於完成埋個任去
直接kiss落去啦
既簡單 又直接

Avis擺明打者愛也
Franz哥小心被佢怒kiss
我仲以為男主會估lavender

教會咁多人識佢,點都要收斂下既

不過紫琴己經鐘意左男主

我既睇法係咁

男主單純當紫琴係水泡 同 將昔日對曉琳既愛投放埋落紫琴到愛上佢
係兩回事來的
而且我相信男豬個case係後者,兩倍的愛for Luey

不過紫琴最唔開心應該都係男豬有野隱瞞佢
相信每一個姐姐型既女仔都唔中意男仔有野瞞住佢唔講

Avis終於可以坐正踢走Franz,好興奮
Pheonix你走啦
我唔想搞大件事呀

好心你啦Franz哥
直接kiss落去啦
既簡單 又直接

Avis擺明打者愛也

外國女仔係唔會咁易罷休架
你話kiss就kiss架啦?
啱啱想Kiss人,轉個頭塊面就有塊咖哩雞,仲想帶住塊hickey錫番Luey?
我記得之前成日騎你篇文

不過紫琴己經鐘意左男主

我既睇法係咁

男主單純當紫琴係水泡 同 將昔日對曉琳既愛投放埋落紫琴到愛上佢
係兩回事來的

留名等睇Phoenix黑化
Pheonix你走啦
我唔想搞大件事呀

好心你啦Franz哥
直接kiss落去啦
既簡單 又直接

Avis擺明打者愛也

成件事同佢老豆比彤彤誤會19樣
果然係父子

不過呢點都係兩仔爺可愛既地方
我記得之前成日騎你篇文

我啲夢咁準既
啱啱發夢夢見雪糕CM,一起身就真係見到你CM

不過紫琴己經鐘意左男主

我既睇法係咁

係兩回事來的

留名等睇Phoenix黑化

咁伯母認為Phoenix有咩方面優勝過Luey啊?
Pheonix你走啦
我唔想搞大件事呀

好心你啦Franz哥
直接kiss落去啦
既簡單 又直接

Avis擺明打者愛也

果然係父子

唔知係咪兩仔爺都可以娶到天使呢
Pheonix你走啦
我唔想搞大件事呀

好心你啦Franz哥
直接kiss落去啦
既簡單 又直接

Avis擺明打者愛也

果然係父子

唔知係咪兩仔爺都可以娶到天使呢

Franz 有個幾乎無敵既條件幾乎無得輸

始終紫琴個心係啊琳既
又食過未來岳母大人既晚飯
以琴b 既個性
點都會好在意 franz 呢個男仔

人又情深又靚仔又識彈琴 對紫琴又溫柔

起吧線都贏成條街
其他人點玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞