【鋼琴之戀】《妳是天使,我也要與妳醉在愛河》

983 回覆
24 Like 6 Dislike

阿正話我咬唇個陣好得意架

你每次起我面前咬唇果陣我都想星你兩巴

你想死吖?

彤彤咬唇迷死人

好煩架,咬親唇就多數有事求你架啦

第三十三章--愛的奇蹟

我特意瀏覽了一下露兒的生日,是5月29日。現在只是3月初,我還有兩個多月的時間來準備。

這兩個月的時間過得飛快,露兒不斷在交響樂團中努力,他們在各大校際比賽中勇創佳績;我自己的學業也忙了起來,在家中亦要專心練琴。但我們每到週末時還是會回到青年中心一起玩遊戲或是進行活動,我們間的感情亦隨著時間而不斷增進。

終於來到了五月下旬......

「I have a plan...」:回到機械人室,我跟阿豪、阿鋒和Callum說明了我那追求薰衣草女孩的計劃。

不料,阿豪立即把整盆冷水潑到我頭上......

「Next year la silly step brother! Luey's going back to Sha Tin the day after tomorrow.」:阿豪笑說

「咩話?!」:我激動得大喊出來

我的天啊!薰衣草女孩你是不是來澳門讀書的啊?隔三兩天就回香港一次.......

等等,糟了,現在都到五月的最後幾天了,她不會一回去就是整個暑假吧?!
「Wait, 咁佢番香港幾耐啊今次?佢仲要考final架下」:我驚慌地問道

阿鋒說道:「佢form 5好似聽日係最後一日exam啦喎,如果唔番黎攞成績表既話,佢後日就放暑假架啦姐係」

「My step younger brother's right. Indeed, she's going back for the whole summer this time. You have no chance till next school year haha」:阿豪笑說

「頂,咁聽日呢?」:我問道

「聽日係game's night,所有青年會番黎play games together, it's her birthday as well. You can give a try!」:阿豪笑說

「Exactly, that's the plan」我堅定地對阿豪問道:「Do you know anything that can surprise Luey? Come on you must know something!」

「How would I know?」阿豪笑答道:「Even you care more for her than I do!」

「I don't know what she really likes but I know a way to make her smile」:阿豪說

「點啊點啊?」:我問道

「Pure and innocent as her heart is,」阿豪低聲地奸笑道:「Every part of her body is extremely sensitive! Tickle her then she'll smile and moan!」
(佢雖然個人好純,但其實佢身體既每一寸都極之敏感。輕輕吱下佢佢就頂唔順架啦!)

「......」

義弟,能教識有用的嗎?

時間居然會是如此的緊逼。但不論如何,放學後我還是立即來到最近青年中心的餅店,想挑選一個最令人難忘的生日蛋糕,讓她的生日充滿驚喜。

「要果個Minions唔該」我看中了一個小黃人主題的蛋糕。電影Minions的主角小小兵捧著一梳香蕉坐在這芒果蛋糕上。Minions和芒果,兩樣都是琴兒喜歡的東西,好極了。

「幾時要啊?同埋要寫咩字上去啊?」:店員問道

「Happy Birthday Luey Lavender,聽日下晝要唔該」:我笑答
翌日下午

放學後,一走出機械人室,我便撥通了薰衣草女孩的電話號碼…..

「喂?」甜美溫婉的聲線傳入耳中。

「Luey,今晚係咪黎game's night?」:我問道

「係啊,做咩啊?」:阿琴溫柔她說

幹什麼?當然不告訴你!

「冇…冇野啊,」我圓滑地笑道:「問下你一唔一齊番黎玩喳嘛」

「神神化化咁,想點啊你?」:露兒嗔道

傻琴兒,我想你當我的女朋友。

「你起邊啊而家?」:我問

要保持驚喜的話,我一定要比薰衣草女孩先一步到達青年中心,不可讓她看到生日蛋糕!

「我起課室啊,執埋小小野就走」:阿琴答道

「好,咁今晚見」我掛上了電話。

她在課室,還沒離開,我在時間上已經完全佔優了!

我馬上跑向輕軌站,乘車來到青年中心附近的餅店…

店員拿出做好蛋糕,而我看著牌子上寫著的「Happy Birthday Luey Lavender」,感覺好像還缺了些東西…

「係咪仲要加字?」:店員問

我胸有成竹地說:「拿,字就唔洗加,不過起Luey Lavender隔離畫個心就Perfect啦」

店員笑著在阿琴的名字旁畫了一個心型符號,笑說道:「祝你成功啦哈哈」

我動作利落地拿著蛋糕回到青年中心,果然我是最早的,沒有任何人發現我的大計。
「Franz,哇,咁大個蛋糕既?」:一把熟悉的聲音從後傳來!

「哇!」我當場被嚇了一跳。

我轉頭一看,幸好原來只是和藹可親的何伯。

「唉,嚇死我啦大埔伯」:我劫後餘生地嘆道

「哈哈,想同Luey表白啊?」:何伯笑道

......

「你中意佢,而我睇得出佢更早之前就已經中意你啦」:何伯嘆道

何伯說得不錯,從紫琴一次又一次含情脈脈地看著我的眼神可知,她對我也有感覺,或許她只是在等我開口說出來。

「係就快咪等下個禮拜啦! Luey呢啲天使咁純既女仔有幾何會遇到一個?出面無論鬼佬、港男都昅住佢架!你係就快手啦!」:何伯說道

呵呵,可惜那台灣愛情專家不在,如果他能看到這一幕的話必定會十分高興。

我笑著把蛋糕放進冰箱後,我便馬上回到康樂廳,在儲物櫃中取出我們今晚將要玩的狼人卡牌,動了些手腳。

「Step brother!」阿豪他們也回來青年中心了。

「Quick!我地搵塊板寫定Happy Birthday,然後收埋佢」:我說道

我們走進雜物室,在移動式白板上寫了生日快樂,還畫了很多精美的圖案,保證能讓露兒驚訝。

「塊板收好佢,唔好比任何人呢間房!」:我說道
然後時間很快便到了七點,各位青年陸續來到康樂廳,包括薰衣草女孩...

薰衣草女孩依舊是穿著淡藍色的校裙,把淺棕色的長髮紮成馬尾,但不同的是她今天竟然在頭上戴了一個小小的黑色蝴蝶結,簡直是可愛極了!

「做咩咁望實我啊?」不知不覺間,阿琴已經走到來我身前,這更讓我感到怦然心動!

「唔夠訓,殘左啊?」:紫琴疑惑道

「唔係啊!」我由衷地讚道:「你今日頭頂戴起蝴蝶結黎,特別得意啊......」

紫琴噗哧一笑,說:「今日你特別口花花啊!」

說罷,阿琴便...

背著書包走向我們放白板的那間雜物房!

「Luey!」:我急忙喊著她

「做咩啊?」

阿鋒也慌忙地喊道:「唔好入去啊!」

「下?我想擺低書包起到喎,平時都係咁喳嘛」:阿琴說道

「佢...佢地有人起入面開緊會啊,唔好...打攪佢地啦!」:阿鋒生硬地說

阿琴疑惑地看了看阿鋒後便無奈地轉身走回來坐下。

義弟啊,你真是不懂得說謊。

大家坐下笑著聊著,場面十分歡樂溫馨,阿豪可能因高興過度而傻了......

阿豪突然神經質地拿起一瓶止汗噴劑,說真地對我說:「I've found a funny fact today! 原來If you用啲deodorant(止汗劑) spray, very freezing chilly果隻,spray落你milk head到,it gets very very cold, 跟住你tap it hard, it'll fall!」

「做咩啊你?根左啊?」:我問道

「No, I'm telling the truth! Not jokking!」阿豪拿著止汗劑對著我問道:「Since you have two, do you wanna lose one, brother?」

「你都真係傻既!」:我一下撥開他的手。

阿豪呆呆地轉過頭去看著紫琴,問道:「What about you, do you wanna lose one, Luey?」

......

阿豪 卒,年16。
阿鋒喊道:「Okay!好,咁今晚就輪到我做主持既,咁我地今晚第一個玩既遊戲呢,就係狼人!」

「咁而家首先就先派各色牌!」阿鋒拿出那一疊早已被我動過手腳的「角色牌」來讓大家選擇。

我動的手腳就是:我的身份是狼人,阿豪是預言家,其他所有人都是村民。

「收好自己既身份唔好比人睇到啦,天黑啦,大家合埋眼!」:阿鋒喊道

知道接下來會發生什麼事的他難掩興奮,忍笑忍得十分辛苦......

「月黑風高殺人夜,愛神丘比特降臨,將兩個人既命運連結埋一齊!」

「丘比特,請你開眼,指定兩位最有夫妻相既村民,it can be two men or two women if you want」阿鋒特意說英文...

「好,知道了,被拍膊頭既兩位村民開一開眼,認清楚你地既伴侶」

然而我們當中其實沒有丘比特,也沒有玩家被連結,全都是我們在自編自導自演...

「預言家開眼,你可以睇一位村民既身份」

阿豪睜開眼,指著我,阿鋒特意大動作地走來我身旁,大聲地揭開我的身份牌,讓所有人都知道預言家看了我的身份牌。

「好好好,守衛,你覺得今晚邊個會有危險?」

其實也沒有守衛,能睜開眼的就只有我和阿豪兩人...

「萬惡既狼人!你地認為邊個威脅到你地既統治?殺左佢!」

哪裡有「你地」?狼人只有我一個,除了我和預言家阿豪之外,所有人獲發的身份牌都是村民!

我立即指定了阿豪。

「嗯,明白了,跟住到女巫!」:阿鋒喊道

除了知情的我們四人外,所有人都被蒙在鼓裡。
「天光啦,大家開眼!」:阿鋒喊道

「沉晚,阿豪起教完English class for children之後,留低做清潔,得番佢一個起會堂,突然,三隻狼人從天而降,一齊直接貫穿佢既頭顱!」

「哇...so bloody」

「好,阿豪,咁你揭開自己既身份」

「阿豪既身份係一個預言家!」

大家當場一片嘩然,失去了最強戰力的他們軍心動蕩。

「咁預言家,你有咩遺言要發表下?」:阿鋒說

阿豪裝作痛苦道:「兇手...起我opposite!」

就在大家嘩然之際,坐在我旁邊的Callum立即起哄道:「拿!啱啱都聽到,預言家係揭起左Franz張牌既!死狼人!」

「係囉,係佢啦!」人類果然是容易受唆擺的,一切都在我們的掌握之中,如計劃進行。

「好!大家動議Franz,認為佢係狼人既舉手!」:阿鋒喊道

大家立即一起舉手,投票我為狼人,包括薰衣草女孩......

琴兒啊,你此刻投票要把我處決,但其實我做的這一切都是為了你啊。

阿鋒掀開我的身份牌給大家看,說:「Franz果然係一隻狼人!」

「woo!」大家歡呼,慶祝他們的「小勝利」。

一群傻子,計劃的精髓就是要我和阿豪最先死去,好抽身準備。
「好!天黑啦,大家合埋眼!」:阿鋒喊道

阿豪立即動身,走向雜物房,去取出那塊寫著生日快樂的白板...

「有幾耐拖幾耐啊step brother!」:我低聲地在阿鋒耳邊說

「快手啲!」:他小聲地說

剩係的全部都是普通村民,由於他們都不會張開眼,所以沒有人懷疑。他們就這樣被阿鋒愚弄著他們,為我和阿豪爭取時間。

我衝向廚房,取出那放置在冰箱裡的生日蛋糕,插上蠟燭,嘗試點火...

「Sorry,守衛可唔可以指多次?睇唔清楚...」

「唔得喎咁樣,狼人請你地達成共識,要確定一個target」

阿鋒對著一群全閉著眼的村民在自編自導自演,不知什麼時候會詞窮,他可能拖延不了多久,我們動作要快......

我努力地打著火機,但居然就在這時打不出火!

「唔係啊嘛火機大佬?而家先黎玩野?!」:我心想

我聽到滾輪的聲音,應該是阿豪已經把寫著生日快樂的移動白板推了出來...

我繼續努力地嘗試打火機,但打了十多次都打不出火,我再想再試,但那火機的金屬輪已經熱得我無法再碰了,可惡...

喂我唔要cctvb吖

喂我唔要cctvb吖

我會晚晚都停起個CCTVB位的

唔係停呀 ?

唔係停呀 ?

聽日先啦
各位晚安
又係咁停
然後Avis亂入
破壞一切
強搶Franz
Luey RIP
Avis買果個蛋糕有爉燭
成功得到Luey歡心 Franz自己食西北風
又係咁停

唔開心咩?
然後Avis亂入
破壞一切
強搶Franz
Luey RIP

你其實你係咪好中意Avis
Avis買果個蛋糕有爉燭
成功得到Luey歡心 Franz自己食西北風

溝天使,本身就係一條死路,係Franz唔明姐
好 sweet

你想死吖?

彤彤咬唇迷死人

但係你一樣會落撘

彤彤咬唇迷死人

但係你一樣會落撘

真毒梗係落搭

彤彤咬唇迷死人

但係你一樣會落撘

快點咬唇求我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞