【鋼琴之戀】《妳是天使,我也要與妳醉在愛河》

983 回覆
24 Like 6 Dislike

成件事同佢老豆比彤彤誤會19樣
果然係父子

不過呢點都係兩仔爺可愛既地方

唔知係咪兩仔爺都可以娶到天使呢

Franz 有個幾乎無敵既條件幾乎無得輸

始終紫琴個心係啊琳既
又食過未來岳母大人既晚飯
以琴b 既個性
點都會好在意 franz 呢個男仔

人又情深又靚仔又識彈琴 對紫琴又溫柔

起吧線都贏成條街
其他人點玩

Btw , 我又好期待franz 如果輸左既話原因會係咩

我唔mind sad end , bad end 啊
我記得之前成日騎你篇文

我啲夢咁準既
啱啱發夢夢見雪糕CM,一起身就真係見到你CM

Hehe
如果以紫琴姑娘既個性黎睇
佢誤會左既應該唔係男主亂咁錫女仔呢點

畢竟紫琴知道男主其實仲未放低啊琳
佢反而會擔心同自己既感覺會唔會係男主對啊琳既錯覺黎
不過紫琴己經鐘意左男主

無計啦 少女對深情既男仔好易著迷
男主又靚仔又識彈琴咁浪漫點會唔中招

見到男主唇印呢幕佢傷心既係
點解男主既煩惱唔同自己講
反而同phenix 咁玩得埋呢?
會唔會其實自己一直諗多左
男主其實唔係鐘意自己 只係自己係己離世既啊琳幻像
真正既真命天女係phenix呢...之類既胡思亂想

基於我對紫琴呢個角色既感覺
我既睇法係咁

I agree with you

男主單純當紫琴係水泡 同 將昔日對曉琳既愛投放埋落紫琴到愛上佢
係兩回事來的
而且我相信男豬個case係後者,兩倍的愛for Luey

不過紫琴最唔開心應該都係男豬有野隱瞞佢
相信每一個姐姐型既女仔都唔中意男仔有野瞞住佢唔講

Avis終於可以坐正踢走Franz,好興奮

紫琴唔會理解到自己到底係咪代替品呢件事架麻

就好似kiss 果幕咁, 雖然話就話因為avis 阻止左者.. 唔代表無人阻止既情況下 franz 會咀落去

咁好難唔令一個心思細密既女仔亂諗野
幾咁獨立 堅強既女性都好啦
面對愛情既來臨都好脆弱

到底franz 對自己既舉動
係咪代表佢鐘意自己
定單純幾對啊琳既感覺投放落自己度

呢種借來既愛情?

Franz 到現時為止都未比過呢個答案出黎
言語冇 行動都冇
就算franz 自己知唔係代替品 琳還琳 琴還琴都好
呢一刻既紫琴都唔清楚

佢地未有咁親密

戀愛中既少女點都會有呢種煩惱
不過呢點都係女仔可愛既地方黎
我記得之前成日騎你篇文

我啲夢咁準既

Hehe

能成為密友總帶着愛

我啲夢咁準既

Hehe

能成為密友總帶着愛

係咪玩騎劫
咁伯母認為Phoenix有咩方面優勝過Luey啊?

熱情,大膽

但係都比唔上我個女
如果以紫琴姑娘既個性黎睇
佢誤會左既應該唔係男主亂咁錫女仔呢點

畢竟紫琴知道男主其實仲未放低啊琳
佢反而會擔心同自己既感覺會唔會係男主對啊琳既錯覺黎
不過紫琴己經鐘意左男主

無計啦 少女對深情既男仔好易著迷
男主又靚仔又識彈琴咁浪漫點會唔中招

見到男主唇印呢幕佢傷心既係
點解男主既煩惱唔同自己講
反而同phenix 咁玩得埋呢?
會唔會其實自己一直諗多左
男主其實唔係鐘意自己 只係自己係己離世既啊琳幻像
真正既真命天女係phenix呢...之類既胡思亂想

基於我對紫琴呢個角色既感覺
我既睇法係咁

I agree with you

男主單純當紫琴係水泡 同 將昔日對曉琳既愛投放埋落紫琴到愛上佢
係兩回事來的
而且我相信男豬個case係後者,兩倍的愛for Luey

不過紫琴最唔開心應該都係男豬有野隱瞞佢
相信每一個姐姐型既女仔都唔中意男仔有野瞞住佢唔講

Avis終於可以坐正踢走Franz,好興奮

紫琴唔會理解到自己到底係咪代替品呢件事架麻

就好似kiss 果幕咁, 雖然話就話因為avis 阻止左者.. 唔代表無人阻止既情況下 franz 會咀落去

咁好難唔令一個心思細密既女仔亂諗野
幾咁獨立 堅強既女性都好啦
面對愛情既來臨都好脆弱

到底franz 對自己既舉動
係咪代表佢鐘意自己
定單純幾對啊琳既感覺投放落自己度

呢種借來既愛情?

Franz 到現時為止都未比過呢個答案出黎
言語冇 行動都冇
就算franz 自己知唔係代替品 琳還琳 琴還琴都好
呢一刻既紫琴都唔清楚

佢地未有咁親密

戀愛中既少女點都會有呢種煩惱
不過呢點都係女仔可愛既地方黎

咁就要睇Franz哥識唔識do啦
愛情退一步就人去樓空
我記得之前成日騎你篇文

我啲夢咁準既

Hehe

能成為密友總帶着愛

KEEP BACK

我啲夢咁準既

Hehe

能成為密友總帶着愛

係咪玩騎劫

PUT DOWN YOUR WEAPON

熱情,大膽

但係都比唔上我個女

你個女太斯喎ching,熱情女可能會後來先上岸

熱情,大膽

但係都比唔上我個女

凡人點夠本天使鬥

熱情,大膽

但係都比唔上我個女

凡人點夠本天使鬥

你係咪好想我將你移出呢個世界?

熱情,大膽

但係都比唔上我個女

凡人點夠本天使鬥

凡人點夠本天使鬥

留名

熱情,大膽

但係都比唔上我個女

凡人點夠本天使鬥

唔好亂黎吖 我仲要抱孫 媳婦唔係琴b唔得吖

凡人點夠本天使鬥

母親大人
留名

好毒者

凡人點夠本天使鬥

母親大人

我比你兩個起天上做對和諧既好婆媳啊下
文呀文呀~
下一秒,露兒竟然轉過身去走回樓上......

「Luey!...」:我急忙走前兩步。

https://www.youtube.com/watch?v=jzGaS5kWj0U

露兒停下來,目無表情地看著我,昔日那明亮動人、炯炯有神的眼神消失了。

但我現在又可以對她說什麼呢?難道說我跟Phoenix沒任何關係嗎?總不能直接說這些吧,畢竟我又不是她的男朋友。

「做咩......走既?唔留低食.....野咩?」:我生硬地問道

「冇啊,我本身屋企有啲野事所以要番去先,」露兒黯然地看著我,答道:「但啱啱見你好似好唔開心咁,所以咪想落黎睇下你點囉......」

露兒苦澀地說道:「不過睇黎其實都冇野,可能係我多管閒事啦,對唔住......」

「Luey......」:我無話可說

「我趕住番屋企先啦,」露兒苦笑道:「byebye!」

我目送著露兒離開我的視線範圍,什麼都不出,什麼都不能做。

......
明明是兩顆心走得很近,兩人離愛情靠得很近的一天,怎麼這天最後會弄成這樣收場?......

這晚我躺在床上呆呆地睜開雙眼,良久不能入睡,只想著自己與Avis、Phoenix和阿琴之所發生的事。

龐大的內疚感包圍著我,一來是因為我讓Avis承受了不可言喻的痛苦;二來是我自己處理不當,居然使阿琴那麼傷心失落。

我黯然地打開手機,看著聯絡人「Luey Lavender」,想傳句訊息解釋一下,但又不知道如何開始。總不能突然用一句「今日塊面啲唇膏跡係玩遊戲輸左比人畫架!」或是「我同Phoenix咩事都冇架!」那種開場吧。

明天放學再約她吧。後天便開始放農曆新年長假了,明天我要解決這件事!

......

翌日上午

一回到學校,便看到鄰座Phoenix正趴在桌子上睡覺。唉,現在一看到這個Phoenix便感到渾身不自在。我知道她是位善良的好女孩,但她那率真熱情的性格真的是......

她有著這麼開放的性格,若然她不是位abc,而是位本地人,甚至是「港女」的話,必定會被大眾認為是「雞」。想到這裡,我不禁倒抽一口涼氣。
「又思春啊step brother?」:阿鋒也回到座位坐下。

「唔係啊,」我嘆道:「唉,以前你地起香港果陣呢,Phoenix對你係咪都係咁貪玩咁open架?」

「我屬大圍,Phoenix同Luey屬沙田架喎,我同Phoenix就唔係好熟,剩係有時會起教堂見到架喳」:阿鋒不以為然道

「佢對我就麻麻啦,都算係玩得比較癲既,」阿鋒奸笑說:「你想溝Luey Lavender,但Phoenix就成日起Luey面前同你玩得好放,你嫌佢阻頭阻勢啊下」

......

課堂也上完了,終於來到了最後的課外活動時間,我想約薰衣草女孩一起放學把事情說清楚,那麼大的誤會一定要澄清啊!露兒,你不會不知道我的心意吧?

我停下那組裝著機械人零件的手,拿出電話找到聯絡人「Luey Lavender」。

我在樂團門口等你,放學一起走,給我一次機會,好嗎?

「Hey...」:我在messenger上傳給阿琴一段訊息。

「Hello...」:阿琴靦腆地回覆

「咁快覆既,唔係樂團練緊習咩?」:我回覆

「我冇返課外活動啊今日,我向樂團王Sir請左一個鐘假早走」Luey Lavender回覆:「因為香港果邊有野要我幫手,而且反正又放寒假啦,我咪索性返沙田屋企囉」
唉,小時候看電視劇,那些結婚了女主角也是一生氣就打包行李跑回娘家。你怎麼了?也學他們,一不開心就跑回香港嗎?

不過認真想想,阿琴也不是那麼小器衝動的女孩,她回港自然是有工作要完成;她平常有時連週末都要回港,那更別說農曆新年長假了。

那起碼讓我送你船,好嗎?

「咁你而家起邊啊?」:我回覆

「到左碼頭......」:Luey Lavender

阿琴這回覆對我所說簡直是晴天霹靂。她真的有必要行動得那麼快嗎?......

她都已經到碼頭了,我卻還沒放學,總不可能叫人家等那麼久吧。

我黯然地關掉手機,長嘆了一口氣。

「點解?......點解會搞成咁?」:我在心中苦嘆

今天是年廿八,長達兩星期的春節寒假就這樣拉開了帷幕;但薰衣草女孩卻在第一天就匆匆地離開了澳門,在我的生活中消失了。大概這長假裡我都不能見到她了。

......

我無精打彩地與機械人小組的成員們走在路上,阿豪搭著我的肩膊說:「Step brother, tomorrow we have a Chinese New Year party in the afternoon, come and have fun together?」

「沉日先party完,聽日又party?你班友剩係開party就夠架啦?」:我頹然道

「起,沉日係for filipino people,聽日係Cantonese架,好玩好多!仲有loads of wonderful food!」:阿豪笑說

唉,現在給我吃龍肉我也吃不出味道了。想不到我和薰衣草女孩的第一個新年要這樣過。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞