【鋼琴之戀】《妳是天使,我也要與妳醉在愛河》

983 回覆
24 Like 6 Dislike
Avis冇出聲咩

佢暫時仲係蒙在鼓裡
Franz and Luey I am so proud of you.
Avis冇出聲咩

佢暫時仲係蒙在鼓裡
Franz and Luey I am so proud of you.
唔夠喉
CCTVB mode:
澳門Franz忘記轉hk mode
過馬路時以為車讓佢
之後……
龍清霖, 卒,16歲。
End
又亂咁停

呢個位仲有咩殘念
Avis冇出聲咩

佢知咩
Avis冇出聲咩

佢暫時仲係蒙在鼓裡

你做咩講到好似第三人稱咁既
原來你係假琴
Avis冇出聲咩

佢暫時仲係蒙在鼓裡

阿彤中文好左?
唔夠喉

今晚再搵個靚位停啦
其實呢個位已經冇任何遺憾啦
CCTVB mode:
澳門Franz忘記轉hk mode
過馬路時以為車讓佢
之後……
龍清霖, 卒,16歲。
End

冇是咁的,零分重作
二十年之後珠澳同化,個關口都冇埋時,係唔會有車讓人呢樣野

而家周街都係兩地牌,我過斑馬線都驚左佢啦
係時候發生意外啦
係時候發生意外啦

I'd love that
係時候發生意外啦

唔好呀
係時候發生意外啦

唔好呀

唔好呀

Avis代一對戀人發生意外得唔得
橫掂都無戲份 Franz又少一個情場威脅

唔好呀

Avis is good, he needs to be kept alive

唔好呀

Avis is good, he needs to be kept alive

he need to be dropped from the Macau Tower

第三十一章---美滿旅程

要我一人去面對所有的考試,放學後還要回家溫習,每天過著這樣的生活,實在是乾燥乏味到極點,唯一可以支撐我繼續努力下去的就只有晚上在手機上跟紫琴作短短的聊天。

苦戰了一個星期後,終於迎來最後一科的考試,今天考的是公民教育。

一走進課室,便聽到同學們在叫苦連天......

「玩L完啦!」

「前晚已經溫通頂架,琴日科英文都考到pat屎咁,無啦,下年讀E班啦!」

「落E班?我留班都似啊!唉,4A升4B啦我下年」

靜點好嗎?!經過一週的催殘後,我也沒有多少信心剩下了,你們不要動搖我!

「8:30 to 10:30, you may start...now!」:老師喊道

聰明過人的我已闖過了數理化中英等重重難關,而我科科皆精,唯一不精的就是公民教育,所以我開始接受死亡的命運...

「頂,澳門幾年幾月幾日回歸?!我果陣都未出世,關我Q事咩!」:我小聲地罵道

「澳門半島,氹仔,路氹和路環的面積各是多少平方千米?頂,知道左型啲架?係咪可以去到氹仔串下人,笑勁佢地:"傻仔,我住澳門架,你個氹仔咁細既!"」

「連接澳門半島和氹仔的嘉樂庇總督大橋建於___年,全長___千米? 頂!我搵日特登跑橋,數下有幾長好冇?!」:我再低聲地罵道

「呯!」的一聲,主考官拍了我的桌子一下,罵道:「龍清霖同學,考場內請保持安靜!」

周圍的同學不禁低聲恥笑我,使我想立即棄卷離場。

我盡力而為後便交卷回家,頹然地在家中練琴...
這時,一陣玫瑰花香傳我右側傳來...

「前排掛住玩,考成點啊?」:母親問道

「咪又係咁,輕鬆過骨啦,又放大假啦」:我笑說

「考完試唔洗溫習就抖下啦咁,」母親笑說:「過黎幫我淋花」

......

美女,叫我休息又要求我跟你一起淋花?你真是有幽默感。

我拿著澆水壼像具乾屍般跟在母親身後,與愛人分隔兩地的我既頹廢又有點焦急...

我實在不能再在這裡待下去了,我急得現在就想乘船去找紫琴,抱著她來吻!

我裝作努力用心地澆花,然後小心地探一探母親的口風,問道:「咁我地今年暑假有冇話有咩節目,去邊啊?」

「近近地都冇所謂架」:我補充道

我在問的同時,心中已經不斷興奮地默念著:「番香港!番香港!番香港!」

親愛的母親,我知道你一定思鄉思得快瘋了,恨不得明天就回去馬鞍山,對不對?我也不會走很遠,頂多到同區的沙田一趟,呵呵......

母親嘆道:「我想帶你地出去啊,但今個暑假好忙啊,我好多學生都想趁暑假考級,要我加好多堂」

聽到這句,我的心情立即由天際墮到谷底,陷入絕望。

「咁你唔掛住阿公,唔想番...香港咩?」:我懇切地問

「掛啊,但真係行唔開...」母親疑惑道:「你好想番香港咩?」

你怎麼知道的,你在學校或教會裡有什麼線人嗎?!
等等,母親雖是個聰明人,但她應該什麼都不知道,我要冷靜...沉著。

我擠出一個笑容,笑說:「咁我唔想暑假都鬱起澳門啊嘛,想出下去啊嘛,而家我又掛住阿公,咁難得有時間...」

對不起了外公,為了我的愛情,借了你來過河,有怪莫怪啊,孫子不孝,但他日娶孫媳婦時一定不會忘記你老人家。

「你問下你老豆得唔得帶你番去囉咁」:母親不以為然地答道

好,那起碼我還有希望...

琴兒,你要等我啊。

母親淋完花後便回到屋內煮飯,我一邊除著花園中的雜草,一邊留意著大門,等候父親的出現...

不久,父親便打開了閘門走進來,我擠出一個笑容,擺出一副十分孝順的模樣,幫他拿東西進屋,恭迎他入座...

「笑到圾熟狗頭咁,做咩啊?」父親疑惑地看著我

「冇冇冇,父親節快樂」:我笑說

「食得飯啦!」:母親大喊

我們一家四口很快便聚集到飯桌前坐下,母親一直問著父親的工作近況等,說個不停,我完全沒空間插話。

終於到她稍為暫停時,我立即把握機會,笑問道:「老豆,暑假番唔番香港啊?」

「番咩鬼姐?山長水遠又麻煩,留起到抖下唔好?」:阿倫不以為然地說

我剛說出來,這東西就跟我唱反調?!豈有此理!

「傻既,暑假都唔出去行下,好似你咁留起間房做廢青啊?」:我還擊道

父親皺著眉道:「咁你地想唔想番啊?」

我先發制人,激動地說道:「咪聽個無良心既阿倫講啊!一粒鐘船喳嘛我地梗係要番去探阿公啦!」

「番黎做咩姐,起到抖下算啦」:阿倫嘆道
父親說道:「可以既,不過我呢排都唔係好行得開,可以要八月尾先得」

八月下旬?!這可是整整兩個多月啊!到時後我已經空虛得變成人乾了!

我吃完飯後回到花園中,頹坐在鋼琴前,深深地長嘆了一口氣。

正當我絕望地掀開琴蓋時,我的手機突然震動起來......

「Luey Lavender is calling you!」

是我最心愛的紫琴打來了! 我馬上接聽,心中的興奮無法言喻。

「喂?」一把甜到入心的大姐姐聲線傳電話的另一邊從來。

「Luey...」在這寂寞失落之際,薰衣草女孩居然致電給我,教我感到說不出的感動。

https://www.youtube.com/watch?v=U7kUgiv-OYE

「做緊咩啊?」:紫琴溫柔道

「掛住你囉」:我情深道

「口花花啦你!」紫琴笑罵道:「山高皇帝遠啊!我唔起到,都唔知你有冇起澳門撩女仔」

「在下自從有幸見過上官小姐那閉月羞花的容姿後,便一直念念不忘,心似被鎖,無法對世間任何女子動情」:我裝作很有詩意地吟道

「我唔起到,你講咩都得架啦!」:紫琴得意洋洋地笑道

「要證據?」:我疑惑道

我靈機一觸,把電話放在鋼琴的譜架上,打開擴音器,笑說:「彈首歌比你聽」
我一把手放在琴上,便感到莫名其妙的心跳加速,好久沒有試過彈琴時如此緊張了...

但我開始彈奏後不久,我便自然而然地彈奏得越來越投入,越來越情深,把自己對紫琴的愛淋漓盡致地揮灑出來。

彈奏完後,我再拿起電話,靜靜地聽著電話另一邊的聲音,而我只聽到紫琴滿足的笑聲。

「我隔離冇琴啊,」紫琴微笑道:「不過既然你彈比我聽,咁我唱番比你聽好冇?」

「好啊」我當然想聽紫琴那天籟的歌聲。

「我唱得不夠動人,你被皺眉...」紫琴那溫婉甜美的聲音,再加上如此煸情的歌詞,我的心都快要被她溶化了。

「我願意和你 約定至死」聽到琴兒對我唱出這句歌詞,我內心甜有如被蜜糖泡著一樣。

給你賣力唱二十首不捨不棄,還附送你愛得過火;給你賣力作二十首真心真意,麥高峰都因我動容......

「我只想跟你未來浸在愛河,」紫琴充滿感情,帶點失落地唱出最後一句:「而你那呵欠絕得不能絕,絕到溶掉我... 」

你那呵欠絕得不能絕......

......

「呼......」十分清醒的我裝作打了一個呵欠,氣一下她...

「姐係我同你浸在愛河,但你打喊露啦!」:紫琴不屑道

「玩下姐,浸,梗係浸啦,打死都浸」:我笑說
電話另一邊傳來節奏輕快的叮叮聲,還有列車開門的蒸氣聲,這給人一種莫名其妙的溫馨感覺...

「入緊火車站?」:我問道

「係啊,你又聽到?」:阿琴笑問

「我都好想黎香港... 」我感嘆道:「我細個新年果陣阿爸阿媽都會帶我番馬鞍山過年」

琴兒笑說:「咦,唔講真係唔知,原來我地同區」

我笑嘆道:「本身就好掛住香港,今年香港仲多左一樣野令我牽掛......」

「唔好剩係掛,」紫琴幽幽道:「take action囉......」

「紫琴...」我深情地叫著她的名字...

紫琴噗哧一笑,說:「做咩無啦啦咁叫我啊?」

「叫沙田妹囉咁」:我笑說

我說出這句後,電話另一邊的女孩便不再說話,無聲就是最好的抗議。

「Franz......」:但之後她就叫著我的名字。

「嗯?」

琴兒深情地問道:「點解......個video call既button有個圓圈起到叫我去禁既?」

這是facebook的一個功能,你不知道嗎?聊天的雙方都是上線的話,那視像通話的按鈕就會吸引你去按。

「因為我個人雖然唔起你身邊,但我對你既愛既溫度仲起到」:我說
「我手機冇電啦,同埋都要訓,聽朝仲要返教會幫手」:露兒不捨地說

「嗯......」我黯然地應道:「我想見下你」

「唔好唔開心啦,最多聽晚Video call?」:紫琴哄道

「好......」我不捨地說掛掉電話。

結束通話後,紫琴把一張自拍照傳到對話框中,照片中的她躺在床上,蓋著淡粉色的被子。相中的琴兒睜著自己那水靈靈的雙瞳,精靈地看著鏡頭......

原本垂頭喪氣的我立即又重新充滿鬥志,愛火在我心中猛烈地燃燒,我一定要要越過這伶仃洋,去擁抱我心愛的紫琴!

這被逼與紫琴分隔兩地的日子,快要把我的靈魂都榨乾了。

我回到房間中,打開錢包,呆呆地看著我那張平常比較少用的身份證,都差點忘記了自己有兩張身份證了。

憑這張紅色的身份證,我明早動身的話,乘大半個小時的巴士便能到達碼頭,再過一小時的船程便能到達她所身處的城市...

我如果我獨自一人行動,快去快回的話,有誰會知道?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞