【鋼琴之戀】《妳是天使,我也要與妳醉在愛河》

983 回覆
24 Like 6 Dislike
Essay topic:妳是天使,我也要與妳醉在愛河

A grade for sure

一早fail左啦,10000 chac maximum我交篇30萬字既出去

睇到呢到有咩睇法

睇到呢度我覺得人帥真好

屋企又有錢喎
其實有樣嘢想問好耐
紫琴老豆某程度上受過Franz呀公嘅幫手
冇理由唔識佢外孫架
照計重寫前嘅天使二應該係good end啵
琴巴解釋下好冇

Between,文呢

受人欣慰唔代表識人個孫既,生意合作夥伴姐
重寫係咩End唔緊要,我重寫既原因主要係中段男女主相認識既過程太悶,我想改改。而家呢個目的基本已經完成左架啦

不要bad end

順其自然啦

睇到呢到有咩睇法

睇到呢度我覺得人帥真好

屋企又有錢喎

我都識彈琴

睇到呢到有咩睇法

睇到呢度我覺得人帥真好

屋企又有錢喎

我都識彈琴

咁你有冇鬼妹攬啊?
阿琴有氣無力地說:「我屋企冇人架,我細佬同Daddy起澳門,得我自己一個」

什麼?!這是真的嗎?!

我眼睛睜得大大地看著紫琴,驚喜得說不出話...

那意思就是,這個暑假我們兩人在香港,都沒有父母管束,想做什麼就做什麼!!!

紫琴疑惑地看著我,問道:「做咩啊?咁開心咁既?」

「冇啊紫琴殿下,」我笑說:「可以見番你真係太開心,我呢兩個星期起澳門幾乎日日都夢見你」

紫琴有氣無力地笑說:「有冇咁誇張啊傻佬?」

「咁你今朝幾點起身啊?」:薰衣草女孩問道

「六點起身,搭七點三船囉」:我笑說

「想去邊?」我溫柔地說道:「而家陪你去邊都得」

琴兒不好意思地答道:「今日唔得啊,今日中午要返教會幫手」

我看了看手錶,現在時間是九點多,我不捨地看著琴兒,問道:「咁而家仲有兩個幾鐘先到中午喎,去邊啊?」

「我想遊下車河,由呢到入屯,沿路個view好靚」:露兒精靈地看著我說

「你中意啦」有你就好了,去哪裡或做什麼又有什麼所謂?
紫琴繞著我的手臂,我們在大會堂外圍閒逛著,琴兒笑說:「感覺好特別啊,明明你Mummy都係香港人,我又成日返香港,但今次係我同你第一次起香港見面喳」

我聽後會心一笑,這是第二次啊露兒,大概是第一次時你正安睡著,所以不知道我當時正看著你吧。

我們乘上巴士,坐在上層的第一排。以前在澳門不知道露兒有這喜好,原來她最喜歡坐在車頭享受那廣角景觀。這視角的確是十分不錯,但是......

巴士很快離開市區,走上公路,然後駛進城門隧道。看著隧道的車流,我的眼皮在不知不覺間變得越來越重,薰衣草女孩的天使髮輕柔地刮到我的臉。

「好眼訓啊?」:琴兒甜美溫柔的聲線傳入我耳中。

下一秒,我的雙眼便閉上了,什麼都看不到了。

再醒來時......

好柔軟的觸感啊,哪來的枕頭啊? 「賴床」的我懶洋洋地在枕頭上磨了兩下臉,緩緩地張開雙眼,映入眼簾的是黑色的絲襪和淡粉色的裙子。浪漫醉人的薰衣草香包圍著我。

琴兒......

等等,我在乘巴士啊,哪來的枕頭啊?!

我認真一看,發現自己正睡在薰衣草女孩的大腿上!

紫琴溫柔地嗔道:「醒啦?」

琴兒並沒有要我馬上起來的意思,只是臉紅耳赤,害羞地看著我......

我緩緩地撐起身子來,紫琴卻靦腆地說:「攰就繼續訓啦......」

真的嗎?嗚哇!

「嗯...」我迷迷糊糊地把頭放在琴兒膝上,再一次懶洋洋地磨著,她真的好柔軟。

「喂啊好痕啊衰人」紫琴羞澀地笑罵道:「係訓就正經訓啦」
在巴士上打鬧了一個多小時後,琴兒也差不多要離開了,我們在車站前不捨地看著對方......

「咁你點啊?真係而家返澳門啊?你冇咩親戚朋友起香港可以收留你咩?」:琴兒問道
「我住起阿公屋企,阿媽舊居啊,起馬鞍山,好近喳」:我笑說

「咁一開始又講大話?借啲以想叫我收留你,上我屋企......」:琴兒有氣無力地說道

上官小姐,我只想單純想開個玩笑,根本沒想過這樣的事情,你的想象力也太豐富了吧!雖然那聽起來的確是不錯...

「Luey,」我伸出手來,輕輕地挽著她的纖腰,溫柔道:「其實我同你講咁多笑,都係為左surprise你,令你開心姐」

「我越過高山和大海,千里迢迢黎到呢到,就係為左氹你開心架喳」:我笑說

紫琴得意洋洋地揚起嘴唇,這表情十分可愛...

我伸出手來輕撫著她那白滑的臉頰,情深地說:「呢到冇任何人打擾我地拍拖,聽日就我地兩個漫遊,好冇?」

紫琴依依不捨地看著我,嗔道:「你話架...」

「嗯」我也十分不捨地把紫琴一擁入懷,緊緊地抱著她。

但最後我們還是要和對方分離,她乘車回家,我則是乘地鐵回到外公的家中。
到了晚上,乘著盛夏,外公駕車載我到環境優美的山區走了一轉,然後帶我到一間高級的餐廳吃牛排,沿途我們聊著家中的景況,我解答他老人家的所有問題。

回到家中,我又被放置在廳中各落的淡紫色三角琴深深地吸引著...

紫琴...

「夜啦,沖涼訓教啦阿霖」:外公說

「嗯,你沖先訓先啦,你都攰啦」:我說

外公先走進浴室洗澡,心急如焚,極為渴望觸碰那薰衣草之琴的我則是立即走到琴前坐下...

掀開這三角琴的琴蓋,就像撥開紫琴額前的天使髮,好看清她那閉月羞花的容貌...

把腳放在琴的腳踏上,彷佛把腳輕輕地踏在她那幼小的腳上,感受最溫馨的觸感...

手指放在黑白的琴鍵上,如同我溫柔地愛撫著紫琴纖柔的身軀,給她我所有的愛。

清甜醉人的薰衣草香撲鼻而來,刺激著我的嗅覺,使我醉在其中。腦海中只有紫琴的影像,裝不下其他任何事。怦然心動的感覺沒有停止...

這時,我的手機突然一震,把我從虛幻中拖回現世...

「Luey Lavender is calling you!」

致電給我的人正正就是紫琴!
「Luey?」我驚喜地接過電話,難掩心中的快樂...

「番到屋企未啊?唔識路既香港人」:紫琴笑說

「哇,我地一黎到香港你就咁話人架啦?唔知邊個有次起西灣湖截的士截唔到,仲要好徬惶咁抱住隻狗要我幫手呢?」:我神氣道

「咩啊......姐係有人好後悔果日幫我啦」:紫琴說道

「冇,梗係冇啦,」我哄道:「明知代價都好,如果要我揀多次,我仲係會咁做,為左令紫琴笑」

「傻佬」:紫琴溫柔地笑罵

「我好眼訓啦...」:紫琴嬌喘地嗔道

「Luey,呢到終於冇任何人阻我地,我地兩個起香港想點玩就點玩」:我微笑說

「傻佬,咁聽日沙田站等?」:紫琴笑道

「嗯」我對著電話啜了一下嘴唇讓她聽到。

紫琴也回啜我一口。

這晚我在床上輾轉反側,不斷想著她的容貌,恨不得一小時後就是明天。
翌日早上

我懷著輕快的心情來到沙田火車站,又再一次呆呆地站在人流中,突然...

一雙溫柔的手從後抱住了我的腰。

「紫琴」我笑著轉過身來,把她一擁入懷。

「想去邊?」我笑著輕撫著她的天使髮。

「係咪我要去邊都得?」:紫琴笑說

「哇,Luey想曳曳啊?」我在紫琴耳邊吹了一口氣。

「做咩啊你?!」紫琴踩了我一腳。

紫琴帶我在陌生的地鐵站中左穿右插,轉了幾次車,最後我們來到遙遠的中環...

我每次乘船到上環後都是立即下地鐵站或停車場,從來沒試過走在香港島的街道上,常聽父親說這島嶼有多夢幻,這次總算是有機會走來見識一下了。

我跟著阿琴在這繁忙的都市中穿插,再登上巴士,不知顛簸了多久後,終於來到目的地...

古典優雅的傳統歐式建築和清澈沙灘,兩者毫無關連,但同落在此地卻毫無違和感,反而更使人感到特別的清新和舒適感...

「好靚喎,呢到係...?」:我疑惑地問道

「赤柱」紫琴嫣然一笑,看來她也很喜歡這個地方。
赤柱篇won't take long
But my essay takes long
我番去繼續寫了

睇到呢到有咩睇法

睇到呢度我覺得人帥真好

屋企又有錢喎

我都識彈琴

咁你有冇鬼妹攬啊?

本身我都有個天使俾我攬架~ 依家冇lu~
佢都識彈琴
好柔軟的觸感啊,哪來的枕頭啊? 「賴床」的我懶洋洋地在枕頭上磨了兩下臉,緩緩地張開雙眼,映入眼簾的是黑色的絲襪和淡粉色的裙子。浪漫醉人的薰衣草香包圍著我。

琴兒......

仆街仔Franz
「夜啦,訓啦柒頭」:外公說

「嗯,你沖先訓先啦柒頭,你都攰啦」:我說

咁樣好似親切d
全盛時期嘅Franz可以出賣幾多次阿爺
不過無記錯阿爺好似係個工作狂
上次好型咁樣丟低個不肖子孫

Franz上屋企 唔通我又要睇住Luey……

集氣召喚Luey's father 斬死個衰仔

Molamola

放心吧 紫琴殿下
佢亂嚟我會切佢

睇到呢到有咩睇法

睇到呢度我覺得人帥真好

屋企又有錢喎

我都識彈琴

咁你有冇鬼妹攬啊?

本身我都有個天使俾我攬架~ 依家冇lu~
佢都識彈琴

太快樂,如何牽掛?
殘忍不好嗎?

琴兒......

仆街仔Franz

訓著左就唔知咩事架啦,個人迷迷糊糊咁,唔係有心既
全盛時期嘅Franz可以出賣幾多次阿爺
不過無記錯阿爺好似係個工作狂
上次好型咁樣丟低個不肖子孫

Franz上屋企 唔通我又要睇住Luey……

集氣召喚Luey's father 斬死個衰仔

Molamola

放心吧 紫琴殿下
佢亂嚟我會切佢

你又知佢係一部真既琴?

Franz得米了
彤b快啲測試下琴兒彈琴嘅功力
彤b都認同佢實力嘅話就快啲娶佢過門
Franz得米了

娶個老婆點解一定要彈琴?
唔識既你教佢仲有趣啦
新毒者留名
Franz得米了

娶個老婆點解一定要彈琴?
唔識既你教佢仲有趣啦

又有道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞