【鋼琴之戀】《妳是天使,我也要與妳醉在愛河》

983 回覆
24 Like 6 Dislike
「攰就教少幾個啦,谷到自己咁衡做咩姐?」:父親擔憂地說

「咁好多都係由細睇到佢地大架嘛,放棄佢地比第個教就好似割左個仔比人咁!更何況而家起考試之際...」:母親解釋道

「而且呢,每次同啲學生去試場,佢地升到級,我同佢地合影既時候真係好開心,好似睇住啲仔女長大咁,同埋會覺得,之前花幾多時間心機去教都係值得架...」:母親笑說

對啊,親愛的母親你說得非常對,你要專心於你在澳門的事業,好好樹人啊,不用擔留在這裡的我。

「講講下,阿霖都就快考演奏級啦,時間過得真係快,阿正你老婆老啦!」:母親嗔道

母親啊,你這樣說就不對了,怎麼用我的琴級來推算時間過了多久呢?你沒有很老,只是我進步得比較快。你看,阿倫還只是停滯在七級,呵呵...

他們之後說的話都沒有提及到我不能繼續留在香港,所以我也沒有再留心聽了。

翌日早上,他們一行人便收拾好行裝...
我最期待的畫面出現了!!!

其實我也不是很不孝,我很愛我的父母,不過在澳門我們有的是時間相見。

離別前,我們一家人再一起吃早飯......

這是最後一頓為父母和阿倫踐行的早飯了,吃完這餐我便可以與我的琴兒重逢。正所謂小別勝新歡,差不多一週沒見過她,現我的心情已經興奮得不能自已。

「My beloved Luey, finally I’m freeeeee from my parents」:我在messenger上傳給露兒一段訊息。

「How could you use the word “free” against your parents, bad boy?!」:Luey Lavender

「阿霖,咁你想留起到定係返澳門啊?」:玫瑰天使問道

我關上手機螢幕,裝作感慨地嘆道:「仲有兩個星期,我唔想咁快又返到澳門頹廢啊;我想抓緊暑假既時間起香港多啲去探索唔同既野」

「just kidding haha」:我回覆

薰衣草天使關心地回覆:「你媽咪又會比你留起到咁耐都有既,佢唔會擔心架?」

玫瑰天使看了看外公,然後不捨地對著我說:「咁你乖乖地聽阿公話啦」

「嗯,放心啦,我冇事架啦」:我笑說
阿倫在我耳邊低聲地問道:「頂你年年暑假番馬鞍山都係幾日,今年賴起到打死都唔肯走,唔係Form 5個鬼妹都起香港啊下?」

我在桌下重踢了阿倫一腳,低聲罵道:「你八月出世喳,你唔係八婆啊!多管閒事,依依哦哦,啊吱啊咗!」

我窮追猛打,對阿倫罵道:「鬼妹鬼妹,鬼你個頭啊,你講野就鬼食泥咁! 剩係識鬼妹,起學校讀屎片架?講就威威,水平低低!番澳門打機啦你,記得帶哂兩張身份證啊,用香港證離港,用澳門證入澳門啊!帶漏一張出唔到境滯留起香港都咪番黎阻Q住我啊!」

「妖,理Q得你,睬你都生積。問你一句喳嘛,發哂癲咁」:阿倫說道

「Where are you now?」:我傳給阿琴一段訊息

「Sha Tin chapel」:Luey Lavender

吃過早飯後,我們終需一別,母親像個小女孩般抱過外公後,便走過來溫柔地抱著我,醉人的玫瑰花香撲鼻而來...

呵呵,離別也不用這麼肉麻吧,我們在家有的是時候相見啊,暑假都已經過了大半,怎麼這玫瑰天使抱得我這麼緊,弄得像是生離死別般呢?...

「阿霖,你起到要乖乖地聽阿公話啊」:母親傷感道

「嗯,我知道啦」我快高興得忍不住,大叫出來了!

「走啦,byebye...」母親不捨地看著我和外公...

我也擠出一個傷感憂愁的表情,裝作十分不捨地看著母親和父親,黯然道:「Byebye...」

他們一行三人拖著行李離開,我關上門,然後...

......

我自由了!!!

跟外公簡單地計劃了一下晚上的行程後,他便上班去了,我也懷著輕快的心情乘火車來到沙田市中心,繼續與露兒在香港盡享視世上人不理的、戀愛的快樂。
又要睇多次露兒俾人玩弄肉體
跟住又要睇人冷戰
又要睇多次露兒俾人玩弄肉體
跟住又要睇人冷戰

冇是咁的
亂講什麼,
lm
一絲不掛
琴兒唔係信耶穌架咩?
仆街Franz呃人隻豬
都話架啦
lm

新毒者
一絲不掛
琴兒唔係信耶穌架咩?

太愛個男仔啦
仆街Franz呃人隻豬

係囉抵打
都話架啦

你叻啦
一絲不掛
琴兒唔係信耶穌架咩?

太愛個男仔啦

ok Luey快啲嫁俾Franz
假耶撚,未結婚就俾隻豬人食
Franz

阿倫
一絲不掛
琴兒唔係信耶穌架咩?

太愛個男仔啦

ok Luey快啲嫁俾Franz

讀埋中學先啦

女仔太愛個男仔時,邊有計咁多姐,愛得太傻姐
Franz

你有冇佢location

就係因為咁先唔鐘意franz 呢個男主

點解唔控制下自己

點解唔控制下自己

愛得太深不能自控
當時我同阿正都係咁
阿仔大個嗱
今日無文 好寂寞

點解唔控制下自己

愛得太深不能自控
當時我同阿正都係咁
阿仔大個嗱

抱孫吧 彤媽
我真係恭喜哂你呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞