【鋼琴之戀】《妳是天使,我也要與妳醉在愛河》

983 回覆
24 Like 6 Dislike
之後睇你幾個故都sad end , 啱啱睇埋天使一真係幾驚又係sad end ,好彩唔係,不過搞到我都喊左
btw 天使一有冇唸過出書

我好多故Sad end咩?
我印象中好似個個都好開心先啱
天使一Sad過某啲位就算啦,廢事整死彤彤啦
樓豬永遠都寫到主角柒下柒下咁

佢有幾實啊?
男仔怕醜正常姐
之後睇你幾個故都sad end , 啱啱睇埋天使一真係幾驚又係sad end ,好彩唔係,不過搞到我都喊左

除左天使一其他都sad la

係咩
咁你覺得邊個sad得最深刻?

彤彤咁撚正都要整死佢嘅話樓豬一世無女
香港就香港吧。區區一水之隔,我定能衝破地域的界限,去哄回我的露兒!

到燈塔一遊後,我便乘車回家。推開沉重的閘門,發現母親正為家門口添置兩盤年桔。玫瑰天使發現我回來後,從裙袋中取出了一封紅包交給我,微笑說:「拿,放起枕頭底啦」

我呆呆地接過紅包,問道:「係喎......阿公冇理由自己一個過年架,我地會過去香港同佢團年架可?」

咁有阿公心啊? 玫瑰天使笑說:「今年阿公話佢自己想過黎陪我地啊,我地聽日下晝一齊去碼頭接佢啦」

什麼?開玩笑嗎?......

老人家今年居然有心自己越洋過來,實在是奇怪啊。不過我本來就沒有很期待能在這假期中見到露兒。即使我們一家真的回了香港過年,我也未必有機會可以獨自外出。

翌日下午,父親便載我們一家到碼頭迎接外祖父的到來......

我在車上無聊時用手機瀏覽著臉書,發現.....

阿豪把我們那兒童英文班的大合照上傳到臉書上,還標記了我和薰衣草女孩,照片中的我們親密地站在一起。

下面都是一些看著讓人感到不快的留言...

「哇,樓上form果個混血女神條腿真係幾長喎!」

「我又去你地個教會學英文先,有冇得指定要果個靚女姐姐教架?」

「Franz又做埋椰向左走向右走,係堅信教定係去教會食果條鬼妹架?」

看了幾則後我看不下去,直接關掉螢幕,生氣地看著窗外的車流,內心的氣憤卻無法得以宣洩......
「阿霖,睇咩睇到咁唔開心啊?」:細心的玫瑰天使察覺到了我的情緒。

我嘆道:「冇咩,啲同學口不擇言姐」

「好多口?無啦啦又話你咩啊?」:母親好奇地問道

「都話叫你咪成日群埋果班耶教既人到架啦...」:阿倫嘆道

外人不諒解我有多愛薰衣草女孩就算了,怎麼連阿倫都說出這樣的說話?!

「倫!」和善的玫瑰天使突然後轉過頭來,收起笑容,認真地看著阿倫,看來她不是跟我們開玩笑的。

母親直視著阿倫,質問道:「邊個教你咁講野架?」

「......」:阿倫無話可說,意識到自己在母親前說了一句冒犯別人的話。

「邊個教你開口就取笑人宗教信仰架?」母親認真道:「知唔知點解巴勒斯坦同以色列打左幾代人都未打完?知唔知點解成日有人會寧願用自殺式炸彈都要去炸機場、炸美國領事館?」

「歷史上幾乎所有戰爭,多多少少都同政治或宗教有關,呢兩樣野係最易引起衝突,」母親問道:「同人傾計,一唔傾政治,二唔講宗教。最基本既常識黎架,學校Miss冇教過你咩?」

「嗯......」:阿倫死氣沉沉地答道

老師要是有教過學校那群傢伙這個道理的話,我的耳根便清淨得多了。

......
「哇,阿霖阿倫兩個又高大靚仔!」來到碼頭,外公看到我們後高興到極點。

看到老人家的笑容,我算是放下了心中的疑慮。算了,這大概是最美好的新年了。

這幾天中,我們開開心心地吃過團年飯,收了紅包,但我總覺得像是缺少了什麼。我的人生曾一度變為黑白,而因她的出現,我的雙眼才重新看到了色彩。

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
「其實你本身出黎係諗住做咩架?」阿琴嘗試驅散尷尬的氣氛

「啊,睇琴囉」:我生硬地答道

「睇...琴?!」紫琴聽後臉上顯得反而更為驚喜。

紫琴一臉錯愕,我也是情迷意亂,不知道自己在說什麼...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

以往是因為有她我才感受不到痛苦,現在我終於知道,沒有她的日子是多麼空虛和受煎熬。

她對我來說那麼重要,但我竟然親手放了她走,她走時亦不挽留,我真是個傻子啊。

每晚都打開聯絡人Luey Lavender的界面,但每晚都開不了口;總不能說句新年快樂,然後尷尬地一句起二句止吧。

這個春節的兩個星期,對我來說有如兩季。
第二十九章---無條件

終於捱到了春節假期的結束。

這天晚上,我的手機突然不停地震動起來。

打開手機一看,原來是青年中心的青年們討論著即將來臨的活動。

「突發!驚喜!劉兄弟識朋友有discount,星期六可以帶我地去御溫泉一日遊!」

「正啊!去啊!」

這突如其來的喜訊讓大家十分興奮,惟獨是某人...

Avis:「Is it good to to hold a church activity in China? Youth activities for should stay in Macau, right?」
(去大陸搞教會活動好咩?澳門青年既活動唔係應該留番起澳門咩?)

「Macau is so small my friend, if we can have fun in mainland, why not?There's no problem, as long as we avoid going to dangerous places」其他青年不理想會他的觀點,因為御溫泉的機會難得。

「冇問題啦,咁下個星期六組團上御溫泉啦跟劉兄弟!」大家十分興奮。
我立即把握機會,傳給薰衣草女孩一段訊息,問:「Luey...你去唔去?」

「應該去,你去唔去?」:Luey Lavender

「去!」你去的話我當然去,我們看不到對方的日子還不夠長嗎?

久違的一次對話,但是......

說完這兩句後我們間的氣氛又僵冷了起來,不知道跟對方說什麼。

明天要上學了,但這晚我卻一直在床上輾轉反側睡不著,反覆想著我和薰衣草女孩的事情......

翌日早上

打開手機,屏幕上卻顯示著「You have an unread message」。

Luey Lavender:「比人一拳打到正都仲話冇事?......」04:37

她是在回覆我在春節假期開始前一天時所說的那句「我冇事」嗎?......

屏幕上顯示訊息傳出的時間是凌晨四點多!

我,仍然會冷靜聆聽...

仍然緊守於身邊,與你進退也共嗚。

原來我只顧自己掙扎,以為自己是最大的受害者,沒想到紫琴原來比我更緊張、更在乎、更憂心。

「對唔住...」我黯然地打出三個字回覆阿琴。

你,何以始終不說話?

儘管講出不快吧...

事與冀盼有落差,請不要驚怕。
留個靚名跟進
溫泉拳賽即將開始
Franz VS Avis
新John Cena要誕生啦
點解咁就完左架
留個靚名跟進

資深毒者, 義弟
溫泉拳賽即將開始

你係咪漏左一個重點,Avis既國籍
點解咁就完左架

what do you mean by就咁完左?
你想Franz冇得見紫琴耐啲?
雪糕味雪糕同假琴好似唔見左

點解咁就完左架

what do you mean by就咁完左?
你想Franz冇得見紫琴耐啲?

I mean睇得唔夠過癮
睇到高潮位嘅時候咁日嘅文就睇嗮喇

琴仔咁快掛住我
溫泉拳賽即將開始

比喻嚟姐 英國人都可以好迷美國摔角
佢地到時見面仲唔打到七彩
十足WWE大賽咁款
咦 如果係咁 真係想知紫琴點做

琴仔咁快掛住我

This
溫泉拳賽即將開始

比喻嚟姐 英國人都可以好迷美國摔角
佢地到時見面仲唔打到七彩
十足WWE大賽咁款
咦 如果係咁 真係想知紫琴點做

琴b會勸架 然後私底下狠狠地懲罰阿霖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞