【鋼琴之戀】《妳是天使,我也要與妳醉在愛河》

983 回覆
24 Like 6 Dislike
「食咁多粥飯麵飯只有兩種結果,一係越食越肥,因為佢地過份攝取糖份啊嘛,」黃姊妹看著琴兒說:「一係就越食越瘦」

黃姊妹笑嘆道:「好似阿琴你呢啲食咁多,又要食左唔認數點都唔肥啊,呢種體質個個女仔都恨。但其實咁樣係證明你個腎傷左,佢受到刺激,不斷咁燒哂你啲脂肪同protein,所以你就食極都係得棚骨啦」

「哈哈,咁我食多啲餸食少啲飯啦」:薰衣草女孩尷尬地笑說

我在紫琴耳邊低聲地笑說:「腎虧琴」

龍清霖,卒,年十六。

「唔止係今餐啊阿琴,其實以後都係每餐兩成澱粉質,四成菜四成肉就最有營養架啦,人地以為食肉就肥喎,」黃姊妹指著阿郭道:「佢啊,有時朝早我就整五花腩比佢食架啦,睇下佢身材幾正常!」

你讓他們吃得真是補啊朋友,怪不得他們那麼精力旺盛。

黃姊妹看著琴兒說:「阿琴肥返少少就好啦。你簡直靚過鬼火啊,又識廣東話又識英文,如果走去選港姐就好啦。你睇下上幾屆啲港姐,你走上去既話郁都唔洗郁就贏哂佢地啦!」

黃姊妹問道:「你讀完中學想繼續讀大學定係出黎啊?如果你想既話,你番黎搵我,我地去將軍澳走番轉。我識個朋友起三色台入面做監製,可以直接推你入去喎!」

什麼?參選香港小姐?!其中一個環節不是要穿泳裝嗎?我才不會讓我最心愛的露兒在數百萬雙眼睛前袒胸露背啊!一句話:「你制我都唔肯!」

純真的琴兒心中所想的大概與我相同,她不好意思地說:「er…其實娛樂圈都唔啱我架啦,有時間我多啲陪你好過啦!」

「唉,你個阿琴真係,又起到氹我啦!」:黃姊妹笑嘆道

我轉移話題,並提出自己心中的疑問:「咦,黃姊妹啊,點解你地住屯門,但送兩個仔起沙田參加童軍既?」

黃姊妹嘆道:「唉,佢地老豆又走得早。得番我一個睇住佢地。我就起沙田番工既,所以咪送佢地起沙田番學囉,星期六又驚冇人照顧佢地喎,咪送佢地參加童軍囉」

「都係多得大家幫手架喳,」黃姊妹感激道:「以前咪靠阿琴啊、Phoenix同阿鋒佢地邊個放學得閒既就去接佢地帶佢地番教會,我放工就黎教會接佢地咁囉」

薰衣草女孩慚愧地說:「我唔多啦其實,果陣阿鋒接佢地接得最多」

「咁辛苦,但都開心架可?」:我問道

黃姊妹把小嬰兒抱起來,笑嘆道:「見到佢笑就開心啦,做得阿媽邊有計咁多啊」

「啊......佢真係好得意啊」:琴兒嗔道

「咁你幾時生啊?」:黃姊妹笑說

紫琴聽後臉紅耳赤,羞澀地說道:「我都想將來估個仔有咁得意啊......」

我聽後會心一笑,在桌下把伸過去溫柔地握著琴兒的手。

「冇問題啦,你地男既咁靚仔,女既咁靚女!」黃姊妹指著嬰兒微笑說:「拿,你睇下佢血色幾好,普通bb好多一出世時都係蒼白或者偏黃既,但佢就完全係面色紅潤既」

「係喎,點解既?」:我問道

「其實呢個就關乎個大肚婆食咩啦,第二就係睇佢有冇早產,」黃姊妹說:「而多數人早產都係因為妊娠糖尿病,佢地以為大肚婆要食好多飯,所以就係咁食,咁咪糖份超哂標囉!」

「拿,你拕住bb既時候呢,控制飯既比例佔每餐四成左右就好啦,唔好太多又唔好太少。最好就飲多啲湯水,咁先比到個bb營養架」黃姊妹對著琴兒說:「最緊要就係要母乳喂哺,呢個係對bb發育最重要既一環!」

「Sister Wong, 我十七歲喳」:紫琴害羞地說道

「哈哈,唔緊要啦,教定你先啦!」:黃姊妹笑說

……
大家歡樂地吃完飯後,琴兒如常地拉起衣袖,開始執拾起碗碟,黃姊妹急喊道:「唉,唔洗啦傻妹!我黎洗得架啦!」

琴兒溫柔道:「拿呢個真係唔得,你做煮咁我就做洗啦,如果唔係我下次好唔好意黎架」

琴兒按著黃姊妹的手,微笑道:「少少野喳嘛,真係比我洗啦,咁你咪可以睇住bb囉」

好善良,好懂得為人著想的好女孩啊。要是能娶到這位溫柔體貼的薰衣草天使為妻的話,我婚後的人生會是多幸福啊?

「咁好啦,有你起到真係好啊阿琴!」黃姊妹笑著走去照顧嬰孩,琴兒走進廚房洗碗,所以剩下我一人在廳中......

在剛才的幾個回合當中,一位就已經把在下弄得半生不死了;阿智和阿郭兩位天王面帶笑容地看著我......

天啊!龍某已經活夠了......

這時,黃姊妹從房中喊道:「黃啟智你快啲沖涼啦!沖完到黃啟郭沖!」

解決掉一個,多謝黃女俠相助。

不料,視我為情敵,想將我除之而後快的阿郭居然沒有對我動武,而是當起了斯文人。他走到電視機下拿了一盒中國象棋出來,興奮地問道:「Franz哥哥你識唔識捉象棋啊?我地捉番場啦!」

呵呵。武鬥完,現在輪到智鬥嗎?沒問題啊小朋友,本少爺雖是筋疲力竭,但腦力尚全啊。

「識少少啦」:我謙虛地說道

我們在茶几上攤開了象棋盤,緩慢地放好了棋子。薰衣草女孩剛好洗完了碗,也走到茶几前坐下,笑說:「阿郭中意捉象棋啊?」

「係啊,我要同哥哥捉番盤!」:阿郭鬥志勃勃地答道。

小朋友,想在我的琴兒面前戰勝我,拿個彩嗎?留在香港練幾年,準備好後再來澳門找我吧,呵呵。

我一開局便把炮移到敵陣的各卒間穿梭,不料阿郭原來連基本用馬來守護卒子的技術都還沒掌握好,不出十個回合,他的前線便已被我鉗制住。

「將軍!」然後我再出動其他車炮全線過河壓境,阿郭只吃到我兩三隻小兵便沒棋了。

阿琴有氣無力地對我笑了笑,那眼神就像是在說:「起到蝦細路!」

「啊,大意左,再黎過!!!」:阿郭不服氣地喊道

於是我們再了來一局,阿郭立即學我那樣直接把炮移過河進攻,比上一場更疏於防守。我心中不禁暗笑,一邊放一些卒和象給他吃讓他滿足陶醉,一邊把砲移到中間位置,然後......

一下端掉他正中間的小兵,我的兩顆砲在中線垂直重疊在一起,形成重砲將。

「黃啟郭到你沖涼啦!」:黃姊妹喊道

阿郭洗澡時,我教不會下象棋的阿智下了一場。前後下了三場象棋,我的腦力也快透支了啊。

眨眼間,時間也差不多十點了。外公下班就跟我去吃夜宵,我現時身處屯門啊,也差不多要起程了;總不能叫外公辛勞工作一天後還要來屯門載我吧。更何況我正牽著薰衣草女孩啊,說什麼我都要先順路送我的可人回沙田。

「夜啦喎,要唔要你番屋企先?」:我對琴兒溫柔地問道

琴兒答道:「等黃姊妹沖埋涼先啦」

對啊,還是紫琴想得周到呢。黃姊妹也要洗澡啊,她走進去洗澡沒有人看著兩位天王的話,他們大概會把屋子翻掉啊。

洗完澡的阿郭立即衝過來,激動地說:「哥哥再黎多舖,今次唔會輸!」

還來第四盤?不如一槍打死我吧!

……

棋下完了,黃姊妹也洗完澡出來了,我們也算是任務完成。時間也不早,真的是時候要走了。

黃姊妹感激道:「今日真係唔該哂你地兩個啦,佢地咁調皮」

「唔洗客氣」

雖是與他們鬧了一整天弄得自己可謂心力交瘁,但奇怪的是,到真的要跟這兩位天王說再見時,我又好像有點捨不得的感覺;大概是我跟紫琴在一起久了,我也受到她的善良純真所影響了。

我無奈地看著自己的女朋友吻了阿智、阿郭和嬰兒的臉頰各一下,然後我們便依依不捨地離開了黃姊妹的家。

……

走進電梯,我們終於回到二人世界,一天的勞碌總算告一段落,於是我深嘆了一口氣。

「個領反哂啦傻佬」紫琴伸出手來,我的這位妻子一邊為我弄好衣領,一邊溫柔地問道:「辛苦哂你啦,係咪好攰啊?」

紫琴甜美溫婉的聲線和她的天使髮所散發出的薰衣草幽香一同滋潤著我。我伸出手來輕撫著她柔軟的纖腰,裝作生氣地質問道:「你個衰琴,同其他男仔拖手,仲錫佢地?!」
作者的話:在下仍身處天朝國內,無法出文,今日請到歐元兄代勞。

琴仔的話:果日真係同兩條友仔前後捉左四盤棋,攰到我想死......

歐元的話:係咪偷偷地同紫琴出街 見琴巴出咁多文就唔狙擊你啦
Live
App定網頁版

佢又無同我講到
「哦!!!咸濕哥哥,起壁佈板上搣琴姐姐啲相!我告比媽媽知!」:男孩大喊

果次澳門團我都想揻落嚟
果幅紫琴真人大頭好pure好true
喱段簡直影射緊我
「哦!!!咸濕哥哥,起壁佈板上搣琴姐姐啲相!我告比媽媽知!」:男孩大喊

果次澳門團我都想揻落嚟
喱段簡直影射緊我

有無圖
作者的話:在下仍身處天朝國內,無法出文,今日請到歐元兄代勞。

琴仔的話:果日真係同兩條友仔前後捉左四盤棋,攰到我想死......

琴血哥同紫琴現實中嘅關係好有趣
唔係你想像中咁樣
我當初知道咗實情都嚇咗一跳

果次澳門團我都想揻落嚟
喱段簡直影射緊我

有無圖

果次我係想搣而唔係搣咗
如果我有圖都幾大件事 代表我真係……

果次澳門團我都想揻落嚟
喱段簡直影射緊我

有無圖

果次我係想搣而唔係搣咗

真係女神級?
號外號外 今日琴先生因某些緣故所以要休文一日 請各位多多見諒 今日就由我彤b陪住大家啦

果次澳門團我都想揻落嚟
喱段簡直影射緊我

有無圖

果次我係想搣而唔係搣咗

真係女神級?

好有氣質

果次我係想搣而唔係搣咗

真係女神級?

好有氣質

幾驚你講佢心地好

真係女神級?

好有氣質

幾驚你講佢心地好

我都想樓豬介紹俾我識

身處鬼國
繼續支持
琴仔返黎啊

唔係你想像中咁樣

我鐘意睇呢種相愛但不能相戀啊

雖然唔知佢兩個現實發生咩事

真係女神級?

好有氣質

幾驚你講佢心地好

我都想樓豬介紹俾我識

她已經不在了
由她去吧

唔係你想像中咁樣

相遇姐,冇相愛架
承蒙大家厚愛,琴仔成功在內地生存五天,回到。。。冇得回家,又要出埠了
承蒙大家厚愛,琴仔成功在內地生存五天,回到。。。冇得回家,又要出埠了

承蒙大家厚愛,琴仔成功在內地生存五天,回到。。。冇得回家,又要出

唔係你想像中咁樣

相遇姐,冇相愛架

幾時有維吉爾四月琴續集
我鐘意呢對多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞