【鋼琴之戀】《妳是天使,我也要與妳醉在愛河》

983 回覆
24 Like 6 Dislike
新年快樂
新年快樂
作者的話:今日琴血因身處大陸無法上LIHKG,所以都PO唔到文,特請彤b代勞😎
我認真一看,發現這男孩的衣服上印著香港童軍總會的徽章,亦寫著沙田區什麼第幾旅之類的編號。

正當我在疑惑地打量著他時,他看到了我手上的相片,驚訝道:「呢個哥哥做咩啊?拎住琴姐姐啲相既?」

什麼?!你也認識薰衣草女孩嗎?啊,對了,這裡是教會沙田分部,這裡面的人應該從幼到老每一位都認識琴兒吧。

「哦!!!咸濕哥哥,起壁佈板上搣琴姐姐啲相!我告比媽媽知!」:男孩大喊

「喂,咪亂講野啊契弟!」我急忙掩住他的嘴,解釋道:「張相自己飛落黎我接住喳!」

然而這時,又有一位穿著沙田區童軍衣服的小男孩一下撞過來!我一不留神,原來被我捉住的那位小孩一下掙脫了我的手,喊道:「黃啟智,呢個變態哥哥起到搣琴姐姐啲相落黎收藏啊!告比媽媽知!」

什麼?你們是兩兄弟嗎?!說了半天,你們媽媽到底是誰啊?!

「咦,咸濕核突!」:那位叫阿智的小朋友對我說道

你們這群小屁孩別再誣衊我了!我可是靠正當的途徑把薰衣草女孩追到手的,沒出過任何奸狡的招數,你怎麼這樣評論我們的愛情呢?

「阿智啊,唔好亂走吖」:一位穿著藍色格仔衣服和米色長裙的女孩從會堂中走出來。我與這位皓齒星眸的女孩四目交投。
「咦,Franz?起到啦?」:琴兒看到我後露出一副驚喜的笑容。

「Luey」:看到我最心愛的琴兒,我由衷地笑了出來。

露兒的額都濕了,一部分平瀏海黏著了額頭,清純且誘人,看得我都痴了。香汗淋漓的薰衣草紫琴又是另一種美的定義啊。

阿郭立即指著我,喊道:「琴姐姐,你睇下呢個哥哥起到搣你啲相啊!」

什麼?!在下會做這樣的事嗎?

紫琴咬著唇,用那水靈靈的雙瞳含情脈脈地看著我,羞澀地問道:「傻佬,拎住我啲相做咩啊?......」

阿智聽後大喊:「咦,叫呢個哥哥傻佬,醜死怪!琴姐姐男朋友仔黎架?!」

義弟啊,你說話小聲一點行不行啊?!

一開始來撞我的那位黃衣小孩聽後卻悶悶不樂地站在原地,他的眼神中充滿著醋意。不是吧朋友!怪不得你看到我手上拿著照片時那麼激動啊。

細心體貼的薰衣草女孩都注意到黃衣小孩的表情,於是走到他面前蹲下嫣然一笑,溫柔地關心道:「阿郭做咩唔開心啊?」

從現在我所有的情報總結起來,看來這黃衣小孩叫黃啟郭,應該是哥哥,另外那位叫黃啟智。他們好像跟薰衣草女孩很熟......

不料,這位阿郭居然捉著紫琴的手,喊道:「琴姐姐,可唔可以做我女朋友?」

什麼?!農曆新年都過了半年,還沒有人給小朋友你開年是嗎?還是說鄉下哪裡的?要我送你回去勞改嗎?

琴兒愕然地問道:「阿郭......做咩啊?」

阿郭捉著紫琴的手,說道:「姐姐平時都會同我拖手仔行,會錫我啦,人地話係男女朋友先會咁做架喳,我而家明啦!」

什麼?露兒平時對這個小屁孩是如此的好嗎?!

阿郭看著琴兒,指著我喊道:「我會保護你唔比啲變態哥哥對你做任何野,因為我中意Luey姐姐!」

阿智突然走過來,拉住他的哥哥說:「黃啟郭唔得架你咁。人地話表白要有花有戒指唱情歌先得架」

……

我無奈地看著這黃啟郭大俠,無言以對。露兒則是不好意思地看了我一眼後,輕輕地拍了拍阿郭的頭,溫柔地笑道:「咁又唔關有冇戒指事。不過阿郭你仲細個啊,唔可以拍拖住啊。等你大個啲,起碼form 4 form 5先算啦好冇?」

阿郭驚道:「哇中四? 我放完暑假先升小四喳!」

琴兒精靈地笑說:「係啊,所以你比心機啲,千其唔好留班啊!」

阿郭發奮道:「我要努力讀書長大,搵工賺錢,然後娶琴姐姐!」

說罷,阿郭順伸過嘴來,吻了薰衣草女孩白裡透紅的臉頰一下。
雖然明知道薰衣草女孩的心在我這裡,她說的一切只是為了安撫這小屁孩的情緒,我內心還是不禁感到酸酸的醋意。我大概是太愛這位美人了。

「你睇下你咁啦!平時最簡單朝早起身都起唔到啊,仲講賺錢娶琴姐姐?琴姐姐先唔會嫁比你啊!」:一位抱著嬰兒的中年阿姨從會堂中走出來抓住頑皮的阿郭。

女俠,閣下所言甚是!紫琴姐姐當然是要嫁給我啊。

「咦,黃姊妹搞掂啦?」琴兒微笑著對中年女人說道:「我幫你抱陣先啦」

「係啊,而家要去深水埗買啲野先,阿琴係咪有節目出去啊?」:黃姊妹問道

紫琴那抱著嬰孩走到我面前,懇切地問道:「Franz,我地一齊幫佢湊一陣仔先好冇啊?如果我就咁走左既話黃姊妹要一個湊三個啊......」

怪不得琴兒在室內有冷氣的地方都弄得自己香汗淋漓,原來是這一早上都在侍候這兩名名「化骨龍」。不過也對啊,沒有琴兒看著那兩個小屁孩的話,黃姊妹哪有時間照顧小嬰兒呢?

「Franz?...」:露兒再呼喚著我的名字。

我這才回過神來。認真正視我前方,發現穿裙的紫琴手抱著嬰兒,臉頰仍流著一絲香汗。就像一位成熟的賢妻啊,嗚啊!

「你中意啦,人妻琴」:我笑說

露兒聽後有氣無力地笑了笑,然後轉過身去對黃姊妹說:「冇節目啊,我地同你一齊去啦」

「啊,有你兩個就最好啦!」黃姊妹感激地看著我問道:後生仔點稱呼啊,未見過你既?」

「Franz」:我尷尬地答道

紫琴把嬰兒放回到嬰兒車上給黃姊妹推著,然後左手牽著阿郭,右手牽著阿智,我則是跟在後面。大家一行人就這樣出發前往巴士站。

黃姊妹推著嬰兒車雙手皆失,那兩位被紫琴牽著的小朋友卻不受控地前後互相追打,不斷傷及琴兒無辜的大腿。

黃姊妹斥責道:「你兩個咪再玩啦!整親琴姐姐點算啊?」

走到紅綠燈前,弟弟阿智鬆開阿琴的手,喊道:「我先唔要拖Luey姐姐手啊,自己識過馬路啦!」

呵呵,小朋友你連牽薰衣草天使那纖柔的手的機會都主動放棄?現在不懂事,長大以後你就後悔莫及了!與傾國傾城的紫琴十指緊扣走在街上,能教方圓十里內的男士都對你羡慕妒忌恨啊。

掙脫琴兒的手後,小兒多動症患者阿智竟然跑到馬路那「望左」的兩個字上跳著!

「喂,企番埋黎啊老板!」:我馬上出手把他拉回來。

在下差點就心臟病發死掉了......義弟啊,難道你們每週參加童軍沒學過生存技巧嗎?!你這樣的生存態度,怎麼在香港活啊?

我看著前方的黃姊妹,心中不禁對她產生了一份敬佩。阿琴平常在澳門讀書不在沙田時,她這母親是怎麼帶著他們上學的啊?要是換作我一人來抱著一個嬰兒,還要照顧這兩個多動症男孩的話,三個兒子早就死掉兩個了。

但不知為何,阿智來到我身邊後,居然肯老老實實地跟在我身邊,甚至對我顯現出一種敬佩和服從。薰衣草女孩都控不住他,我反而做到了,什麼情況?

「哥哥啊,你幾歲啊?你係點追到琴姐姐架?」:阿智好奇地問道

「咁八卦,」我奸笑道:問呢啲做咩啊細路仔?」

阿智低聲地笑道:「我女同學同教會果啲,總之香港女仔都唔靚既,我要學哥哥咁搵個鬼妹女朋友!」
好嗱今日得咁多
咁細個就咁有志向
作者的話:今日琴血因身處大陸無法上LIHKG,所以都PO唔到文,特請彤b代勞😎

我係大陸上到喔
我看著前方的黃姊妹,心中不禁對她產生了一份敬佩。阿琴平常在澳門讀書不在沙田時,她這母親是怎麼帶著他們上學的啊?要是換作我一人來抱著一個嬰兒,還要照顧這兩個多動症男孩的話,三個兒子早就死掉兩個了。

但不知為何,阿智來到我身邊後,居然肯老老實實地跟在我身邊,甚至對我顯現出一種敬佩和服從。薰衣草女孩都控不住他,我反而做到了,什麼情況?

「哥哥啊,你幾歲啊?你係點追到琴姐姐架?」:阿智好奇地問道

「咁八卦,」我奸笑道:問呢啲做咩啊細路仔?」

阿智低聲地笑道:「我女同學同教會果啲,總之香港女仔都唔靚既,我要學哥哥咁搵個鬼妹女朋友!」

我聽了阿智的言論笑而不語,只是默默地走在隊伍的最後。我們乘巴士到深水埗,我和阿琴一路照顧著那兩位小屁孩,黃姊妹則是抓緊這有人幫忙照顧著小朋友的時間,購入大量生活用品、水果以及童裝衣服。

在這鬧市中我們從中午一逛就逛到四點多。看來黃姊妹平常為了照顧三個兒子必定是忙得瘋了,很難得才有這機會出來購買物資。

黃姊妹在選著橙子,阿智又追著阿郭來打,阿郭捉著琴兒的大腿躲在她後面。我一個箭步上前把阿智捉回來,責斥道:「咪亂走啊!」

跟這兩個小東西相處了數小時後,我明白到有時候斯文是不能解決問題的。尤其是對著這兩個毫無紀律性的假童軍。
「唉,好啦,差唔多買齊啦」黃姊妹把嬰兒車轉過來,上面掛著一袋調味料、一條廁紙、三袋鮮肉還有無數其他物資。

「阿琴,同埋阿......Franz,真係唔該哂你地啊,」黃姊妹感激道:「上黎我屋企,請你地食飯啦好冇?」

我當然想和薰衣草女孩一起,但又拋下外公的話好像不太好吧?......

我拿出手機來,發現外公一小時前在Whatsapp上傳過一段訊息給我。大概是因為當時我在與阿郭和阿智搏鬥著,所以沒留意到吧。

「阿霖啊,阿公今晚要ot啊,夜晚你自己搵啲野食住先,我放工再帶你落沙田圍食宵夜啦好冇?」

呵呵,天助我也,情義兩存了。我回給外公一個Okay手勢,這樣又得以延續了今天與琴兒相見的時間。

「去佢屋企啊?佢住邊啊?」:我低聲地向琴兒問道

「屯門,有少少遠」:琴兒不好意思地笑說

朋友啊,你住在屯門,把孩子放到沙田參加童軍和教會活動啊?怎麼回事啊?

黃姊妹鬆了一口氣,興奮地看著我們,笑說:「有你兩個幫手拖住佢地就好啦,咁可以搭火車,大半個鐘就到啦」

這黃姊妹的語氣聽起來好像能乘火車就是種恩賜,自己幾十年沒乘過一樣。乘火車有什麼好興奮的啊朋友?

我們走向鐵路站,琴兒問道:「咦,黃姊妹,你平時唔係起教會出邊果條街到搭263咩?起屯公轉車站轉63x去到你屋企應該加埋都唔洗一個鐘吖,好快姐唔係咩?」

黃姊妹笑嘆道:「唉,阿琴,港鐵雖然係貴,但快就梗係佢快過巴士好多啦!咪提架263啦,而家咁既放學放工時間啊,佢起屯公塞到我變植物人都未入到去啊!269D就起大欖隧道塞,總之搭邊架都差唔多八點先番到屋企啊」
我們走進深水埗站,月台的人流使我驚呆了。剛才在深水埗街市裡我已經每十五分鐘就害怕他們其中一個跑失,但那跟現在這地鐵站的場面比起來,根本......

怪不得就算傍晚多麼塞車,黃姊妹都要帶他們乘巴士。要是只有黃姊妹一人帶著三個小孩在這站台中穿梭,中途還要轉線的話,阿智和阿郭早就變失蹤兒童了!

我二話不說,果斷地捉緊阿智的手臂,你這小傢伙哪裡都不許去,跟著我!

「拿,小心唔比亂走啊!」每次轉線時,黃姊妹在前謹慎地推著嬰兒車,我和阿琴則是緊捉著那兩個小屁孩。

…...

乘地鐵再轉乘輕鐵後,我們終於來到黃姊妹在屯門的家。

打開門後,阿智和阿郭立即衝進去找自己的玩具玩,而被他們折磨了幾個小時的我走到客廳最深處的沙發前,終於可以鬆一口氣坐下了,恩賜啊!

好舒服啊,是天堂嗎?

黃姊妹在廚房喊道:「琴姐姐,Franz哥哥,想食咩啊?」

「我冇所謂啊,」琴兒笑說:「你問Franz啦」

「大廚你話事啦,我冇所謂啊」:我尷尬道

「黃啟智你暑期作業係咪有咩唔識啊?快啲而家做,唔識就問姐姐同哥哥啦!」:黃姊妹喊道

阿智拿著一本英國文學的作業本走向我。莎士比亞?!你才三年級啊,學這些?!

我看了兩眼後,不好意思地對阿智說:「拿,現時港澳學生國際競爭力低,英國就算係小學生都能夠講到一口流利既英文。呢個功課你搵琴姐姐會比較好」
琴兒正在門口旁與阿郭玩著,我對她喊道:「鬼妹琴你教下阿智英文先啦,我廢事誤人子弟」

阿智拿著功課走到阿琴身旁坐下,阿琴溫柔地對阿郭哄道:「阿郭我地要做功課啊,你自己玩住先,Luey姐姐一陣再陪你玩好冇?」

我繼續躺在沙發上,阿郭竟突然拿著一把膠劍向我的腰砍來!啊!!!幹什麼啊義弟?你不是跟著你迷戀的琴姐姐嗎?

阿郭不斷追著我砍,我能閃則閃能擋則擋。他明顯是把我當情敵,誓要在今天把我劈死。

阿琴也一度陷入苦戰,阿智不斷掩著自己耳朵說「我唔識啊,唔做啦」。薰衣草女孩用盡各種方法安慰他。黃姊妹在做飯之餘還不時要看看那小嬰兒,十分狼狽。

鬧了一小時後,阿郭總算是累下來了,阿智的功課也完成了。黃姊妹把美味的菜餚端出來飯桌上,笑嘆道:「開飯啦」

聞到美食香味的兩兄弟馬上跑到桌前坐下,黃姊妹為我們煮了蓮藕燜豬手、薯仔燜鴨、紅燒魚和香蒜炒芥蘭四道大菜。每盤都那麼多,我們幾個人怎麼吃得完啊?朋友你太客氣了。

「好耐冇食過啦,黃姊妹你煮野真係好好味啊」:琴兒感激地讚道。

對啊,這些菜都比平常的要香得多,有什麼烹飪秘訣嗎?

「阿琴真係咁識氹人,你肯上黎陪我就好開心啦!」:黃姊妹笑道
我隨便夾起一條菜來吃,一咬下去,那香味立即充滿我整個口腔,真的很美味啊!

「哇,黃姊妹你炒啲餸真係好香啊!」:我讚道

「啲餸就全部都係用豬油炒架」:黃姊妹答道

「咩話?豬油?!」:我驚道

「係啊。拿,你食啲油靚唔靚呢,其實就對你身體健康有好大影響。出面大多數人呢可能一聽到豬油就覺得好核突好肥一定唔健康,但其實平時大家用啲油就仲加唔健康!」黃姊妹說:「平時起supermarket到買到果啲花生油、芥花籽油啊果啲全部都係經過高度加工既,根本食左就對人體百害而無一利!尤其係粟米油啊,你用粟米油既話,個抽油煙機咪積住點洗都洗唔甩既;咁其實個抽油煙機果到係積成咁既,你啲食粟米油既人個膽就同樣係咁架啦。好簡單既道理黎架喳嘛,唔係恐嚇你架!」

我想了一想家裡廚房的抽油煙機,再想想自己的膽,頓時感到毛骨悚然。

「哇,咁咩油好啊?」:我心有餘悸地問道

「拿,唔係用咩油既問題,係最緊要唔可以用啲高度加工過既油,一定要用最天然既油。你買舊豬肉膏自己煎啲油出黎係最平最香而且又方便,再唔係就買啲冇加工既椰子油、魚油都算係天然油。再唔係啊你起隻雞都嗶啲油出黎都健康過超市買果啲成品加工油啊!」:黃姊妹答道
阿琴好奇地問道:「咦,咁橄欖油呢?聽講檻欖油唔可以黎煎炒,係咪架?」

「啱啊,人地講既所謂初榨橄欖油呢,其實都又香又純架,只係唔可以用於高溫烹調。但如果你真係想用黎煮餸呢,就落左豬油、椰子油果啲墊左底先,炒完餸啦飽和左之後呢,先至起餸面到淋橄欖油然後兜兩兜,咁樣就唔怕煮壞啲橄欖油之餘仲可以令啲餸有橄欖油既香味啦!」

「哇......我地平時都係走入百佳,是但拎樽超值牌就走架啦,」阿琴不好意思地說:「估唔到原來用油係有咁多學問架」

「唔止油啊,你平時每餐食咁多Carbohydrates(碳水化合物)先唔健康啊!你個英國妹啊如果真係學似啲歐洲人咁,一碟意粉或者一個pastry咁就一餐既話啊,好快就唔掂架啦你」黃姊妹嘆道:「同埋華人既飲食習慣又係啊,你唔比佢餐餐食兩大碗飯就好似殺佢老豆咁,佢實同你死過」

「啲人以為一定要食飯,飯係主食,嘥氣!根本係以前打仗,又窮又唔穩定,啲人先要食谷粮喳嘛,又平又多啊嘛。但而家社會已經要菜要肉咩都有啦,咁仲食咁多飯黎做咩姐?啲營養就梗係起哂餸到架啦,」黃姊妹說:「粥粉麵飯果種澱粉質既carbohydrates起人體中剩係佔3個%,但普通人每日食三碗飯既話啊,就過量攝取左幾百倍啦,剩低果啲全部變哂glucose(葡萄糖),日日咁多糖你話死唔死啊?食物金字塔如果係啱就唔會食多咁多人啦!」

「食咁多粥飯麵飯只有兩種結果,一係越食越肥,因為佢地過份攝取糖份啊嘛,」黃姊妹看著琴兒說:「一係就越食越瘦」

黃姊妹笑嘆道:「好似阿琴你呢啲食咁多,又要食左唔認數點都唔肥啊,呢種體質個個女仔都恨。但其實咁樣係證明你個腎傷左,佢受到刺激,不斷咁燒哂你啲脂肪同protein,所以你就食極都係得棚骨啦」

「哈哈,咁我食多啲餸食少啲飯啦」:薰衣草女孩尷尬地笑說

我在紫琴耳邊低聲地笑說:「腎虧琴」

龍清霖,卒,年十六。
接力賽二部曲
今次到我幫手post文
今晚咁多
謹代表琴血祝各位新年快樂 心想事成
人人搵到屬於自己嘅「紫琴」

我係大陸上到喔

願聞其詳
話說琴血哥佢嘅畫面漆黑一片
一陣補圖

我係大陸上到喔

願聞其詳
一陣補圖

之後係一個全黑畫面
Down少啲咸片 傷身啊琴巴
學到野

我係大陸上到喔

願聞其詳
一陣補圖

之後係一個全黑畫面

用vpn耐得咯

願聞其詳
一陣補圖

之後係一個全黑畫面

用vpn埋得咯
App定網頁版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞