『薪火post』BNO 續期資訊(17) 唔睇Q&A 唔好學人續

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
出錯機會唔大嘅⋯始終有程序去再三核實。唔係一兩個前線職員去處理就算。

我反而好想知由BNO轉為BC嘅人,有乜野共通點⋯

我唯一諗到嘅,係祖父母有。而父母唔知。申請英國護照時,冇填祖父母。所以政府只以普通申請BNO人士去處理申請。

到依家續證時,填咗祖父母資料。發現係BC。順理成章,俾返後代子孫擁有BC。
祖父母係香港原居民好可能有
份表我幫佢填,完全無提及過父母、祖父母輩嘅資料。況且佢情況只係過咗期兩三年,根本出世紙各樣都唔需要提交,只係一般申請要求住址證明同護照。

咁情況HMPO有咩方法知道申請人嘅祖父母背景? 況且以祖父母關係申請BC唔係自動取得,係要證據佐證申請人同祖父母嘅關係。我朋友一律都無遞交過。

既無居留過英國、又無親人有BC背景、屋企人又無居英權。我諗唔到仲有咩可能,連佢自己都唔知。唯一解釋係內政部有undisclosed (highly confidential) procedure將某啲申請人變做BC。
或者有啲野唔知好過知啦
美國綠卡抽獎
到底咩case先要爸媽同自己出世紙?
佢有無幫人做過副署人?
[突發]係歐洲比人偷袋,冇曬所有錢
https://lihkg.com/thread/617890/page/8?ref=ios

呀咩咩嘉去左邊
唔係咁撚淆底潛水呀?
唔~唔知有乜野令佢可以轉到呢~

不過~恭喜你朋友~可以係自由嘅國土上面重新開始
若果因為咁而得到BC,到最後又收返,當中當事人除咗BC之外已無中國籍,咁由BC轉返BNO係involuntary,咁會點?

若果HMPO收得返BC的話,咁分分鐘攪到無國籍?
我諗都未必可以就咁退到中國籍
之前肥牛巴退嗰陣 IMMD 好似會要求 BC 俾埋 Naturalization/Registration Certificate 同埋出世紙嗰啲嘢,又或者填完 NS form 拎到嘅回覆,務求要 check 到你唔係直接經 BNSS 拎到
passport issued in error 嘅話又點會俾到啲咁嘅嘢
啱啱都想post過嚟
支那大使館真係幾個月就助攻一次
其實行蠱惑的話,攞咗本BC去其他歐盟申請居留,過多五年再申請國籍,到時有無BC都無關係。

我都想知有咩原因可以咁樣BNO變咗BC。
其實香港真係成個孤兒仔咁
乜撚一國兩制簡直係廢話
咁又係...

唉,我覺得香港人係世界孤兒。有兩本護照,但兩個國家都無公民權、無居留權,淨係得1200平方公里地方上有居留權。

世界上仲有邊個地方好似香港咁,澳門人起碼某啲都可以攞住返葡萄牙丫。
又唔係咁講嘅
我覺得係支那大使館垃圾啫
就算係支那人攞住本爛鬼支那護照去求救都一樣係咁回應
其實開18應該將重點放係英國支援

一本緊急護照起碼歐洲,某啲亞洲、南美國家仲可以免簽出入境。
廁板旅行證根本做唔到。

依家報失咗護照,一定要返香港重新補領。若果係英籍護照就唔駛咁煩,當事人依家係歐洲EXCHANGE緊,有居留證有住址證明,搵到人副簽就OK。
唔通真係抽獎咁抽?

我係上年先開始追post,但係發覺17年尾開始多咗呢類情況
廁板「旅行證」根本只能回香港
理論上去歐洲第二個國家都唔得
即係法國唔見只可以留響法國
去德國都要另外申請簽證
不過因為神根無邊境管制
所以過到去
但唔代表係合法
反而英國緊急護照仲可以
去到大部份國家唔洗另外申請簽證
因為神根區好多都可以TWOV (transit without visa) airside transit
即係轉機時唔會接觸到當地immi
所以用支那旅行證都可以轉機返香港
但因為去LHR無得airside transit 所以就唔得
廁板「旅行證」根本只能回香港
理論上去歐洲第二個國家都唔得
即係法國唔見只可以留響法國
去德國都要另外申請簽證

咁當事人去德國駐法國大使館/領事館申請咩簽證呢? 都已經係神根區入面,根本係自由流動,無可能係法國申請去德國過境簽證。所有非居留簽證只可以係神根區外使領館申請。同埋唔係每個神根國家都有直航返香港,一定有機會要係神根區內轉機,只要當事人有證明文件證明遺失護照,有返回證件簽發國家文件,一定可以上到機。

但若果要離開神根區去其他國家的話,BNO ETD可以做到,但中國旅行證一定唔得,就算過境都可能要簽證。
因為神根區好多都可以TWOV (transit without visa) airside transit
即係轉機時唔會接觸到當地immi
所以用支那旅行證都可以轉機返香港
但因為去LHR無得airside transit 所以就唔得

睇情況:假設當事人攞住中國旅行證 英國-神根-香港係無問題,因為唔需要入境神根區,但英國-神根-神根-香港就唔得。

但若果當事人係神根區內 神根-神根-香港係無問題,但神根-英國-香港就唔得。

當事人依家係瑞典-英國-香港,若果只有中國旅行證,佢係Stockholm Check-in已經俾人ban,因為Timatic寫明中國護照係英國air transit都要visa,何況得本中國旅行證。除非當事人有一張歐盟簽發有效嘅居留證,咁佢就可以係英國免簽轉機。
This suggested that you are both a British Citizen and a British National (Overseas) at the same time.

If you were not born or naturalised in the UK, it is very likely that you are a British Citizen by descent. A British Citizen by descent cannot automatically pass on his or her British Citizenship to his or her child born outside of the UK.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞