『薪火post』BNO 續期資訊(17) 唔睇Q&A 唔好學人續

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
係navy blue
深淺上同廁板有冇出入🤔
早幾日用BNO入Heathrow排other passports隊
個IO應該唔識咩係BNO
我俾本BNO佢 佢第一句問我點acquire到呢個國籍
又問咗好多嘢 搞咗好耐 佢都仲係好confused
最後搵咗個大粒嚟又問
搞咗好耐先入到境
io要on9真係可以好on9
最麻煩係入境佢地懶係最大權,其實佢地就冇咩話事權,小心謹慎係好,但唔好以為自己所有嘅懷疑都係小心謹慎囉
自己國家嘅第二大護照都唔識
真係好撚過份
應該係新仔嚟
係時候同個IA嚟個英國國籍法教育
同埋佢最後都冇吸印
我個次去有吸
個IO係咁而問我兩三句就放人
留明
有咩事畀人當支那人
同出事搵唔到大事館咁重要都冇人提
香港人真係有著數、方便就咩原則都可以唔理
https://lihkg.com/thread/611741/page/1

又有post睇
有咩事畀人當支那人
同出事搵唔同嘅大事館咁重要都冇人提
香港人真係有著數、方便就咩原則都可以唔理
http://m.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2377447

中國疑修例,不再向勸阻不聽還去危險國家的公民提供免費領事保護服務。聽落好似唔關你事?咁你就錯啦。

咁出現問題啦,香港特别行政區護照持有人係由中國使領館提供領事保護,香港本身無提供,亦無權提供服務。

香港政府本身亦無就外交部發出的外遊警告作出特別通報,香港本身就只有自己一套嘅外遊警示系統。香港居民唔會,亦無必要閱讀中國外交部的公告,相反外交部亦不會通報香港居民。

再說,中國法律在香港沒有效力。但若果有關法例影響到香港居民在外的合法領事保護權,即等同中國單方面將法律在香港實行。

咁就出現幾個問題啦。

1. 有關法令會否影響香港特區護照持有人的領事保護權利?
2. 有關法例是否亦適於於香港特區護照持有人?
3. 當外交部與香港外遊警示系統出現不一致的情況下,香港人何去何從?
4. 你估個個外遊都係去玩嘅咩,因公出行的領事服務是否受到影響?
5. 最重要的是:這是否違反基本法的行為?

笑了

遇到有問題咪唱支那國歌囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞