[突發]係歐洲比人偷袋,冇曬所有錢

344 回覆
34 Like 294 Dislike
係Amsterdam, 今晚到Paris.
有冇嘢幫到手?
不了
樓上幾層有巴打 post 咗段 2012 沉船片:

「遭中國大使館職員留難

他們其後致電中國大使館求助,蔡表示「我哋冇錢亦冇財物,打電話畀使館叫佢哋到酒店接我哋,職員居然話冇咁服務,我哋搭的士去要70歐元(約689港元),幾經辛苦先籌到錢,到咗大使館,職員叫我哋打電話返香港叫親友滙錢過嚟,連影相費都要收兩歐元,每人辦證費要自付59歐元,我哋財物全部喺沉船內,好彩其中一人仲有錢先至應付到」。更令他們氣結的是,辦完證後,他們被職員趕走:「職員話大使要招呼客人,要我哋由後門走,過對面馬路截車,有冇搞錯,我哋係災民,佢哋都唔幫」。蔡稱曾致電回港尋求入境處協助,但成效不大,「我哋家最需要係錢」,她與丈夫今日會先行回港,而姨生女及丈夫則仍滯留當地。

2012年01月16日
經歷地中海沉船 港人游繩跳兩層樓逃生
https://hk.news.appledaily.com/international/daily/article/20120116/15986031」

平心而論,相比之下今次借一千蚊算係咁
如果唔係真係吳京套戲得啖笑
啲左膠俾Refugee老強會唔會特別High
369 支那廁所板賤過狗
Racist Af
無野幫到
唯有幫推
去歐洲預左唔見野
乖乖地番祖國旅行咪好囉
試過係比利時飲酒
飲大到passport都跌埋
個時坐outdoor
第二朝起身嚇到仆街
行返去竟然執得返 不過成本野濕晒
有無影印passport copy
Western union有時接受copy

去歐洲好心就d錢分幾個地方放
假膠 vs 真心膠
用特區入境但有事時拎本bno去大使館得唔得?
成班人追9住你黎打
去歐洲部份地方真係仲危險過返大陸

自問去過內地好多地方,有陣多人又行起上黎仲點會有心思留意個銀包,但so far都未中過招,但見好多人話去歐洲某d地方,真係一步一驚心,要極度留意....到底係咪真
幫買Tripls s得唔得
借乜能野
又一個政治正確家?
Jk
我都係咁話
偷定搶

Hi 巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞