『薪火post』BNO 續期資訊(17) 唔睇Q&A 唔好學人續

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
唔同,過到去要捱騾仔㗎。況且佢都唔後生,英文佢自認唔好,都寧願走出去試試 - Chinese restaurants and take away shops are looking for people to fill jobs. Move north as there are more opportunities there. I remember someone from Northern Ireland said in a post here that you could earn £400 per week as a 打雜 in a Chinese restaurant kitchen .
係鬼,佢係出咗本錯嘅 BC 加埋正常 BNO 嘅 observation
依家唔會再出 BC+BNO 二合一嘅 passport 架喇
我諗佢都唔介意做打雜,佢知自己咩料,英文會考攞E。 不過佢依家都未諗定住邊。 我諗若果唔係太揀擇嘅,應該搵工唔難嘅。
依家唔會再出 BC+BNO 二合一嘅 passport 架喇 - how do you know?
我諗佢都唔介意做打雜 - remember the long hours (in a restaurant setting, it is likely to be 10am to 2pm and then 4pm to 11pm six days a week).
但係有400 sterlings per week,都唔係差啦

若果要同香港人工比較,佢根本唔會過去英國。 而且佢係一個40歲嘅人,唔係廿歲出頭嘅𡃁仔,大概咩情況佢係知嘅,況且我呢個朋友算捱得,知道自己無乜bargaining power都唔會嫌三嫌四。 我都唯有祝福佢係英國生活愉快,其他都幫唔到咩,最重要靠佢自己。
In the UK, an employee usually receives his wages after income tax and National Insurance contribution has been taken off. This means that you can spent the last penny if you want without worrying about the tax bill later in the year.

Your friend will need to apply for a National Insurance number from the Department for Works and Pension once he arrives in the UK -

https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

Also things are different in the UK from Hong Kong - for example people in the UK don't usually go and see the doctor if they have the cold (感冒) - the doctor will tell you that there is nothing he can do - all you need is to drink lots of water and rest.

Wish him the best of luck!
Thanks for your advice. I think he knows about the NI.

I think the tax system is quite similar to the rest of EU, one gets his income after all tax.

The medical is something I really can't understand. I am quite sure the phenomenon doe not just happen in UK but the rest of Europe. People would rather go to pharmacy than going to see a doctor. I once went to a doctor because of flu but later realised that I should have gone to pharmacy instead. Doctor cannot help much on my pain and discomfort except some proper diagnosis. Pharmacy is the place where I really need.
People would rather go to pharmacy than going to see a doctor. - first of all, pharmacists in the UK have a higher social standings than Hong Kong. The UK government also uses pharmacists as part of the primary health care team - you can go to the pharmacist for a flu vaccine or 事後丸.

If your friend is still in Hong Kong, there are two more things I will say -

1) You can open an UK bank account in Hong Kong. HSBC offers this service -

https://www.hsbc.com.hk/personal/hsbc-premier/features/premier-overseas-account.html

2) Your friend should try and pass the driving test in Hong Kong and get his Hong Kong driving licence before moving to the UK. He can exchange his Hong Kong driving licence to an UK one without test.
Thanks. Definitely he has HSBC a/c, that's his employer. I'll remind him of this.

I dun think he has a driver licence but I'll just tell him anyway.
通常大家搵咩副簽人?
利申:讀大學,遲啲去歐洲
我唔直接答你啦,呢度要靠你自己去搵答案。

不過見你係隔離個POST又肯答我問題,你睇返呢個POST#1-5,呢度啲哥仔好俾心機整Q&A出嚟,一定有你要嘅答案。
我問曬啲朋友同事睇下邊個有BC
原來都唔少人有
最後咪搵個最friend既幫手簽
簽果時先發覺原來同佢已經識左十年
回港證 (支那版)
沈教授話齋,莫講話主權,香港連次主權都無。 馬尼拉人質單嘢,曾蔭權都無權打電話叫賓總接電話,因為特首只係市長一名,連省長階級都無,地位唔對等,無資格講數。

加上早幾日先講完,強國要求執意要去危險國家而遇險嘅國民承擔費用嘛。咁點樣為之危險,龍門不嬲任搬,好似啲傻X咁講,有小偷嘅國家都好危險... 歐洲好多小偷
係咪而家嚴格左

見幾個post都有人話續期要父母結婚證書同出世紙
係咪而家嚴格左

見幾個post都有人話續期都要後補父母結婚證書同出世紙
都係睇彩數
有d巴打勁嚴格
有d乜7都無都照批
無持有有效神根簽證嘅證件嘅人係不享有神根公約國內自由行動嘅權利。所以佢必須由遺失護照國內直飛香港,或持該本旅行證有可能需要向轉機機場所在國申請過境簽證。

以往已發生過中國留學生因在意大利遺失護照、係未有申請residence permit 前遺失護照並只持有中國旅行證嘅情況下前往匃牙利警方拘捕,最終被遞解出境,一年內禁止踏足神根國家。

亦有發生過特區護照持有人只持有奧地利Type D簽證於未過神根免簽證期限內前往德國旅行結果被德國警方拘捕,理由係未持有有效簽證逗留德國,結果被判入獄14日兼遞解返去奧地利。(儘管奥地利認為特區護照持有人即使只持Type D簽證的情況下亦應於首次入境的首90日内享有神根免簽,但德國唔係咁睇)
其實開18應該將重點放係英國支援

一本緊急護照起碼歐洲,某啲亞洲、南美國家仲可以免簽出入境。
廁板旅行證根本做唔到。

依家報失咗護照,一定要返香港重新補領。若果係英籍護照就唔駛咁煩,當事人依家係歐洲EXCHANGE緊,有居留證有住址證明,搵到人副簽就OK。
廁板「旅行證」根本只能回香港
理論上去歐洲第二個國家都唔得
即係法國唔見只可以留響法國
去德國都要另外申請簽證
不過因為神根無邊境管制
所以過到去
但唔代表係合法
反而英國緊急護照仲可以
去到大部份國家唔洗另外申請簽證
廁板「旅行證」根本只能回香港
理論上去歐洲第二個國家都唔得
即係法國唔見只可以留響法國
去德國都要另外申請簽證

咁當事人去德國駐法國大使館/領事館申請咩簽證呢? 都已經係神根區入面,根本係自由流動,無可能係法國申請去德國過境簽證。所有非居留簽證只可以係神根區外使領館申請。同埋唔係每個神根國家都有直航返香港,一定有機會要係神根區內轉機,只要當事人有證明文件證明遺失護照,有返回證件簽發國家文件,一定可以上到機。

但若果要離開神根區去其他國家的話,BNO ETD可以做到,但中國旅行證一定唔得,就算過境都可能要簽證。
無持有有效神根簽證嘅證件嘅人係不享有神根公約國內自由行動嘅權利。所以佢必須由遺失護照國內直飛香港,或者持該本旅行證向轉機機場所在國申請過境簽證(有啲國家可能唔使,但務必事前向轉機國家領事館查詢)。

以往已發生過中國留學生因在意大利遺失護照、係未有申請residence permit 前遺失護照並只持有中國旅行證嘅情況下前往匃牙利,結果離開時被匃牙利警方拘捕,最終被遞解出境,一年內禁止踏足神根國家。

亦有發生過特區護照持有人只持有奧地利Type D簽證於未過神根免簽證期限內前往德國旅行結果離開時被德國警方拘捕,理由係未持有有效簽證逗留德國,結果被判入獄14日兼遞解返去奧地利。(儘管奥地利認為特區護照持有人即使只持Type D簽證的情況下亦應於首次入境的首90日内享有神根免簽,但德國唔係咁睇)

未訓醒打漏字
你朋友係咪從未拎過CNO?
其實EU有無regulations寫明係神根唔見咗神根簽證係唔可以經其他神根國家返回原居地?

以往已發生過中國留學生因在意大利遺失護照、係未有申請residence permit 前遺失護照並只持有中國旅行證嘅情況下前往匃牙利警方拘捕,最終被遞解出境,一年內禁止踏足神根國家。

係咪呢個CASEhttp://www.sohu.com/a/125384763_584067
其實我唔係好明,當事人係西班牙遺失護照,咁佢係咪應該要係西班牙向意大利領事館申請簽證先再返意大利? 當事人稍後去咗匈牙利,若果神根國家當中有passport control嘅,點解入境匈牙利得本旅遊證無問題,反而離開就有問題? 我當佢呢個CASE係因為佢說服唔到檢查人員佢係合法進入神根,亦當時再場亦無證明佢遺失護照所以被人拉咗返差館。

亦有發生過特區護照持有人只持有奧地利Type D簽證於未過神根免簽證期限內前往德國旅行結果被德國警方拘捕,理由係未持有有效簽證逗留德國,結果被判入獄14日兼遞解返去奧地利。(儘管奥地利認為特區護照持有人即使只持Type D簽證的情況下亦應於首次入境的首90日内享有神根免簽,但德國唔係咁睇)

但呢樣我非常肯定,有歐盟國家居留卡係可以係神根區內任何國家過境而毋需額外簽證。D簽即奧地利居留證,只不過以前係用簽證形式簽發而唔係卡式。 當然德國有權拒絕任何非德國公民或永久居民入境,但問題係當事人依正手續入境神根,何罪之有? 抑或係另有內情?

講返隔離Stockholm 遺失護照個情況,以前一兩年依稀記得高登有人試過係荷蘭唔見護照,但最終係法國離境但無申請過境簽。

唉,好混亂...
佢有CNO呀,仲要有美簽係CNO入面。
佢個case又真係幾特別,等我地可以幻想下將來有機會發生晌自己身上
諗嚟做乜丫,你娶到鬼妹攞居留權嘅機會大過咁樣攞BC嘅機會啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞