『薪火post』BNO 續期資訊(17) 唔睇Q&A 唔好學人續

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
冇認真了解過的人先至係最惡頂
多咗人續我都高興
但對bno睇法偏向平常心,英籍明明係一直香港人身份(嘅一部份),點解反而要對依個身份或者提依個身份嘅人有唔同嘅見解?
用bno同特衰選擇係應該冇分別,依個只係出生時間同家庭見識嘅分別。用bno話特衰嘅人低等我覺得冇必要,因為有啲冇選擇,只要思想覺得要遠離支那就邊個都高等。反而特衰話bno係有優越感 我覺得真係太似支那人話香港人有優越感,係曝露自己自卑嘅說話。一句講晒,我分人等級一定係用思想多過身份。而待遇就偏向跟身份(平權一定唔關佢地事)
扮英國護照 呢個好笑
巴打分享下
我上次用又唔覺有咩分別
事實上BNO可以用黎直入返英國

而廁板唔可以用黎返上支那

的確係仲低階過BNO
明明BNO可以免簽入bolivia又屈扮BC入
Really
Any source?
timaticweb唔識CHECK
Except for......
http://cms.olympicair.com/timatic/webdocsI/spdbmainv.html
簡單易用 可以放埋係POST頭
所以睇返印尼同白俄係冇免簽 應該係最準
毒果有篇新聞講特衰加波里維亞免簽
下面啲留言真係笑咗
留名
句嘢擺明五毛亂鳩噉嚟抹黑
唔好俾我估中根本成篇嘢嘅目的只係用嚟抹黑bno
同一篇嘢4 5個pages都有轉發
明顯係鱔稿嚟
唔係普通噉講「多個免簽」咁簡單
50蚊抵喎
依家啲人續係到做伸手黨
叫佢諗返以前佢屋企人都要自己填依份嘢
冇資格做伸手黨
未申請既人有福了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞