『薪火post』BNO 續期資訊(17) 唔睇Q&A 唔好學人續

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
不能同意更多
又唔好咁講
吳哥窟呢啲古跡好值得去睇
德國又恐怖襲擊
有港豬都自動獻身,上次係FB見到有人去老撾,貪方便夾咗10美金入去,我剷佢助長歪風

貪污賄賂,你唔做我唔做,週圍大把人做。視人格如無物。
第三世界都有好嘢睇⋯⋯ 反而係自身integrity點樣堅持

我有廿年無去大陸,但我唔排除有日會去睇吓。當然我入得去一刻,就唔會再有任何中國人身份。
無人叫你聽啲濕鳩官員講照比錢
同我以前住個到同一個州
唔好意思想問下
我屋企人只搵得返本剪角小童bno比我

我應該申請時
係遺失bno定係用小童個本就可以續?
Thanks
其實睇個doc自己搵答案係咪真係咁難?
btw
faq嗰到嗰題呢
我唔知噉答嘅意思想點
其實我本身續嗰陣用剪剪嗰本
我亦都想肯定我冇再續過
我覺得係早期申請特衰時啲公務員呀毛搞錯走去剪,又或者我屋企人走去剪
因為我舊bno同特衰係連住年份,照計冇理由仲有續過
我記憶係依個post都有唔少case係剪咗角
係咪要update下個答案?事關個答案都幾幫唔到手(如果用我個case)
"搵到"屬唔屬於"遺失"?
之前好似都有提過下,跟住就冇咗件事...

Suggestion:
8. 搵到本BNO剪左角,仲續唔續到?
正常情況: 你應該仲有一本未剪角既,搵清楚啲,搵唔到就以 lost passport 處理
特殊情況: 有可能係申請特衰時香港嘅公務員手誤剪咗,當 damaged passport 處理

Suggestion:
8. 搵到本BNO剪左角,仲續唔續到?
正常情況: 你應該仲有一本未剪角既,搵清楚啲,搵唔到就以 lost passport 處理
特殊情況: 有可能係申請特衰時香港嘅公務員手誤剪咗,當 damaged passport 處理

勁快手
應該答到題主
咁我去老撾, 越南就無R 我比小費
新疆,西藏都幾正
鄧麗君?
上次睇果個人好似係由大陸磨憨口岸過去,唔係機場。

咁我去河內都無勒索我。
唔好話疆藏,我上海都未去過

深圳廣州變成點,我都係上網睇先略知一二

若果成功脫支,我諗我會先去上海,然後可能桂林...
我係續BNO前後分別以廁板同BNO經磨憨同憑祥入境寮國同越南
兩次都有用蝗語問我拎小費
兩次我都扮聽唔明走左
反而我係寮國出入柬埔寨都無問我
根本係班強國人養慣左佢哋
之前咪話俄佬驅逐英國大使嘅
其他驅逐大使對一般人嘅領使服務/求助會唔會有影響
英國應該冇得諗,佢比我屋企人唔比我,NS form我唔想搞,因爲我覺得佢可能真係冇我d文件,香港嘅英國領事係廢嘅,淨係識叫你問HMPO。而家試圖物色其他國家護照,睇睇有冇得技術移民
sam gor
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞