『薪火post』BNO 續期資訊(17) 唔睇Q&A 唔好學人續

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
支那騙子到底邊到嚟嘅自信覺得佢仲有人信?
https://lihkg.com/thread/617421/page/1

呢到有個巴打同你睇同一場1F 2E呀

我睇1E 2F
DAMAGED passport
點DAMAGED法
你會唔會去埋週邊國家玩?
我都去喎 不過冇你地咁早
你都係睇依場
就係唔係
我睇8強
冇啦
我莫斯科>SAMARA> ST PETER廿日咋
想問咁多位巴打絲打,有冇人願意幫我副簽
我身邊冇一個人有BNO,點算好
已經印好哂野,交埋錢,只係冇副簽
連登有愛,如果有人肯幫我就好
好幾年前去越南係跟團,後來領略到一樣嘢,就係

領隊一定係咁講,叫你豪駛,過關比bribe,度度都tips,1 免卻麻煩,2 唔係駛佢自己錢,3 凸顯自己醒水,4 有face。

如果你真係聽領隊講,bell boy又2蚊USD tips,食飯又3-5蚊USD tips,咁你真係水魚,佢d根本就係貪face 做人情帶歇d bell boy同餐廳。老實講bell boy幫搬行李係分內事,比tips亦係心意,幾時變左tips都有公價,你比20000 dong 已經好足夠,2USD 以當年嘅物價黎講,已經係一杯starbucks有多,大佬你都係比d 平平酒店人住遮,2USD 你唔好再誇d,香港bell boy 搬行李你係咪比50蚊tips先,如果係嘅,就唔需要join 經濟團抵玩團啦。
睇DOC啦好嗎?
DOCQ&A啦好嗎?
睇左 我身邊真係一個人都冇BNO
我可以點
我諗上得連登都應該係當年嘅小童BNO續
雖然有好多嘢係白紙黑字寫到明,但係真正做嘢嘅人係唔一定要跟到足
公務員係可以有酌情權
講咗啲咩你自己諗

tips本身個文化我真心頂唔順
唔好講到邊啲西方國家都有
我就係唔明點解有依個概念
你係受薪於請你嗰個老闆,而老闆出糧畀你,有晒合約有晒溝通,有好多時間同方法去評估你值唔值依個價,係理性嘅deal嚟嘅係清清楚楚嘅
你服務我只係好短嘅時間,咁短時間服務我,我自問我冇能力可以評估到你值唔值得,就算做按摩做一個鐘都好,係唔係你按得我舒服按我唔死就值得加多幾十?開門唔會夾死我就值多幾蚊?
有啲人成日話「佢地底薪好少咋,要靠tips維生」,我覺得依個model本身就有問題,點解我做客要有責任去保障佢地生活?係邊個條款講明我有依個責任?根本唔make sense。而依個正正令到依個歪風變常態,有啲處於高地嘅人就會出嚟阻止啲生活冇保障嘅人,話佢地唔努力又乜又物,令成個業界風氣就係自己做自己嘢,工人冇團結嘅力量,令被忽視嘅人都冇力量去同權力bargain,根本就係毒瘤。
但當然,依啲明顯係文化程度嘅問題,要講到人民質素高到識諗長遠方法,大部分份低等國家或者低等職位仲停留係直接收tips嘅程度。以前都係要靠英國整個ICAC先叫全香港都冇晒茶錢文化
其實外國待應最低工資都少啲,因為人哋expect你有tips收
所以個待應工作合約上係預咗收你tips,而唔係人哋迫你再俾多啲錢

不過老實講
服務差都要我俾tips就太過份
而且窮國人連做少少事都要tips就明顯係恰你啦
我都唔係好buy美國tipping文化,食完一餐仲要計幾多俾返過侍應做tips。點解唔可以一個實價俾顧客睇,細數點樣同僱員拆,做客嘅真係無興趣知。 計呢啲咁嘅數同加一加二有咩分別。

呢樣都係北歐好,明碼實價,見幾多俾幾多。

賄賂呢啲嘢基本上歐美普通平民唔會做,反而有錢佬會,但未至於鄰國咁由上至下咁齊心全部都貪。

BTW, 你地去俄佬地方睇波醒水啦,今日睇過一份報紙唔記得咗係咪電訊報,話英俄交惡中,萬一有事發生,英國大使館未必有足夠人手應付。
去俄國嗰啲真係去唔啱時候
今年世界杯搭正晒俄國俾西方炮嘅時候
大陸今次好醒呀,美俄安理會提敍利亞議案,今次寧願棄權都唔敢得失美國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞