『薪火post』BNO 續期資訊(17) 唔睇Q&A 唔好學人續

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
成件事好反智
btw淘寶好用咩,依家唔係以前嗰啲好撚平,以前平8成幾都有。依家又要集運、人民幣又貴,計返只係5折左右,有時只係平3成
講真你係香港鋪頭買啲正常牌子嘢,質素都好啲啦,點解要淘寶買啲又唔係平好撚多,仲要風險好大
或者噉講啦,可能我以前覺得淘寶好新鮮,但依家覺得佢唔新鮮得嚟又低質
上面要攞香港大數據
支付寶會係其中一個最方便嘅工具
雖然我無淘
但係我理解點解啲人會淘
因為啲cheap 鳩野好多你喺香港搵到嘅喺淘寶會搵到一模一樣
e.g. 電話殼, 先達之類商場一個賣緊幾十蚊到百幾蚊, 視乎佢包裝有幾靚, 但係淘寶買個同款嘅貴極都唔過50蚊
啲女人買衫一季買幾十件, 如果唔係幫襯有牌子嘅野(u記, zara, hnm之類), 你喺女人街, 旺中, 葵廣之類平價場買到嘅幾十蚊一件衫淘寶可能幾蚊件
係喎,電話殻,moon貼又係嘅,有啲人真係好多電話姿整嘢
而依啲往往cheap雞嘢又唔緊要
係我講開又講覺得麻煩啫
以前平好多就覺得好要淘寶
但依家淘寶都貴啦
香港人有平十幾蚊都係平嘅心態godiva心態
收到本BNO啦
謝咁多位既幫忙

我又講下我點拎返(96年過期 幼稚園相)

我交既文件有:
特衰全本彩色影印
本人,父母身份證彩色影印本
副簽(BC人,普通職業)
出世紙彩色副本
舊bno
住址證明
相2張(一張副簽簽名)

20/3寄郵政特快專遞
24/3轉received declaration
4/4轉dispatched
9/4收到

供大家參考
恭喜恭喜
唔係點keep住外儲三萬億美元
月尾就開光去日本
請問大家知唔知HMPO收到件之後個STATUS幾時先會轉?
尋日已送到,但今日仲係Awaiting information from the applicant
上面個個用bno開支那寶咁睇唔開呀
祝佢一路平安
英國公務員出名慢
你要本passport出外嗎?
又岩既
因為想快D整好世界盃FAN ID就去6月尾俄羅斯

唔急住用只係自己心急
咩case先

BTW
岩你老母
如果急用就早少少整嘛
去睇邊場?
DAMAGED

SOR, 啱
16強呀
我都係
我睇1B VS 2A, 1F VS 2E
你地就好...我都好想去呀
https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20180410/58054889

【博鰲論壇】貿易戰中國屈服?人民日報:對外開放係長期國策

咁快就認低威
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞