『薪火post』BNO 續期資訊(17) 唔睇Q&A 唔好學人續

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
要幾撚大決心同幾撚憎英國先會同埋個仔女走去宜誓放棄英藉? - As far as I know, you cannot renounce your British nationality as a minor (under the age of 18). Under section 12 of the British Nationality Act 1981, you need to be 'of full age' (section 12(1)) or married at the time of application (section 12(5)). Full age is someone who is over the age of 18.

https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1981/61

https://www.gov.uk/renounce-british-nationality
會唔會好多5毛入黎搵食

問都無謂,俾錢最實際

有咪開心吓,無咪諗吓有咩後路。
放係時事台嘅效用係咩?

公海一有BNO就已經係殺戮戰場,放入去,唔通日日要追幾百個POST?
開係旅遊台都已經叫鋪天蓋地架啦
放係時事台正常新聞都變戰場㗎啦
根本係鬧交台嚟
都係留返呢度俾啲有心人清靜咁續BNO啦

惹班五毛搗亂,成事不足,敗事有餘
下年3月全部護照都會轉紅色冇eu嘅封面(bno啲倉底貨)
到10月就會轉法國製() 藍色脫歐護照
照常理嚟講,脫歐之後所有護照封面應該一鳩樣都係藍色
岩岩搬左屋,得一封信有我個名,仲要係中文地址黎,係唔係要搵封係英文地址既信比佢?
通知入境處、選舉事務處、稅局改地址,通常都有個回覆,可以做證明
我個人都覺得等下好
但如果你係好耐好耐冇續嘅
越遲就風險越大
事關今日唔知聽日事
好多案例都講咗依家對好耐冇續嘅人收緊咗
其實你期望嘅「好d」係乜?

護照新與舊都係咁用
果封有我個名既信就係選舉事務處出既,但中文地址黎,冇英文地址
唔該曬
又唔好話跪係度
互相幫忙啫
早晨~各位巴絲~

個Post留返係旅遊台算啦。

始終,呢個Post係資訊性質~ 無謂變做戰場。
理由係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞