『薪火post』BNO 續期資訊(17) 唔睇Q&A 唔好學人續

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
這些機會
咁樣攞到bc同中六合彩冇分別呀
我唔係,我仍然係BNO,我朋友變咗BC
咁你朋友係英國住左好耐?
幾個月
這些機會幾時到我
年年換,撞吓手神 😂
唔同,過到去要捱騾仔㗎。況且佢都唔後生,英文佢自認唔好,都寧願走出去試試
好似買六合彩咁

可能做緊大抽獎。

「恭喜你~你係本年度第10000名成功續領BNO護照人士。🎉因此,提升閣下國籍為BC。」
唔知一百個申請人會唔會有一個中? 若果機會係百分之一,咁上年應該都有百七人中獎

進貢俾HMPO
你老味
乜鳩嘢撞手神
內政部同領事館應該唔止一次半次俾人查詢係咪印錯護照,淨係高登連登都幾個case,都係好快話無問題... 咁都估到其實唔係意外...
暗中助攻
課金多D會有機會
巴打,你朋友本身有冇曾經係英國留學,工作而Stay過一段長時間?

會唔會佢祖父母本身都係有BC?
出便有post 用特衰去歐洲比人偷哂野
係意外都話唔係意外啦嘛
係行政上噉做最方便
要佢地拎返本護照畀佢地都好麻煩
而且冇錯嘅BC冇人會check到問題嘅除咗home office自己
case1:要你送返本BC過去先送返BNO畀你,個risk係如果人地唔send返本BC都冇法,通緝你咩
case2:送咗本BNO畀你先,之後先收返本BC,個risk係如果收唔返本BNO,會同時有兩本護照,會有濫發身份證明嘅風險
所以我覺得佢地最直接都係改個record做BC仲方便

買得越多,中獎機會越大
一定無,佢英文會考E,歐洲未去過,係最近一兩年去英國睇環境

祖父輩我就唔知,聽佢講佢屋企無人申請過居英權之類
大使館俾咗一千蚊? 有無咁好
我又唔覺得有咁兒嬉

係囉,你話收到BC內政部叫你去領事館走一轉核實咪出事!到時被人告提供虛假資料。 內政部有可能甩漏,但唔會蠢到人話乜就信啩! 口講無憑。況且內政部俾本BC出嚟應該有核實過,你估香港啲非常「特別行政」咩,無住過香港都可以係永久居民

就算出錯又好、內政也好,出咗BC俾你就係BC,除非申請人蓄意隱瞞或者欺騙而取得國籍,否則內政部應該唔可以收回已出決定。 即係利益歸申請人。 再深入啲,HMPO咁大機構,一定有audit審核行政措施,咁大嘅漏洞咁多年audit都發現唔到? 我唔係幾信囉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞