『薪火post』BNO 續期資訊(17) 唔睇Q&A 唔好學人續

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
人地認唔認特區係睇美國頭
美國唔認特區你睇下會點
話唔係
但明顯風向吹緊人道原因一定冇事囉
其實一定首當其衝
一大漏洞嚟
agger
國籍呢d點會疑點歸被告
有疑點就乜都唔批
正常根本唔知
係台灣啲奇奇怪怪大中華政策用「港澳居民」嚟歸類先係噉啫
我想問submit左資料
之後發現寫錯左location 仲有無得改番
乜location ar
Place of birth 果項寫錯左
咁你渣渣林通知佢啦

留名葵涌事件
努力d 執屋,試下搵返bno 條屍出黎
未寄咪加封 signed letter,寄咗咪用 contact form 囉
唔怕既,我朋友個陣填左醫院名
佢地都自動改左做hong kong
下次寫產房
而家會自動改?
kwang tung 呢個拼法都係第一次見
台唔台灣都冇問題。

BNO 同廁板護照台灣冇分。BC先有唔同。

原因好簡單,因為台灣一直認為大陸,香港,澳門都係屬於「中華民國」嘅,自己國家冇理由要承認人地政權(不論中國發出嘅廁板,英國發出嘅BNO)在自己國土發出嘅護照,所以先有入台證呢樣野for廁板同BNO。

至於BC,你係英國人,台灣作為國家係承認你做英國人,冇理由你仲要用本次等公民所謂嘅護照入境台灣。
轉咗幾年啦
台灣啲「不統不獨」真係令人反胃
係叫在唔統
但係唔獨都肯
夾係中間得運到噉
統獨根本做唔到,台灣要統要獨都要公投。 依家就算攪台獨公投都唔夠票。 講人數廢青唔夠廢佬多。若果台灣要狠獨的話一早得米啦,有自己領土、行政、司法、政府、軍隊,只要公投過到就得。 問題係廢佬有幾多人贊成?
剛才收到公司email 既timatic update, bno 去印尼可以免番簽
17/4 dispatched
20/4 新舊護照一齊收返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞