『薪火post』BNO 續期資訊(17) 唔睇Q&A 唔好學人續

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
另外想問下去俄國睇波嗰幾位巴打
整個免簽證洗唔洗要咩文件?
係,啱啱望過,加返BNO上去,但又唔係全免其他英國護照。

唔知係咪之前巴打去領事館申請簽證領事館先發現
我地公司有supervisor寫電報問jakarta 當地immi bno 可唔可以免簽入,個答覆係可以,於是就拎住個回覆叫timatic 公司clarify +update timatic
好勁
咁唔知烏克蘭、格魯吉亞、亞美尼亞、白俄、馬其頓呢啲又得唔得?

呢幾個TIMATIC寫話只俾BC免簽,但實質唔知有幾多人無簽證入咗去? 若果由香港出發去呢啲國家,地勤根本唔會放客上機。
你未去申請簽證可以唔駛申請啦,印尼又免簽返BNO。
姐係收到fan id後入境就得?
係呀,咁住宿證明免唔免簽都帶定㗎啦
唔該哂

我啱先收到護照+整好fan id
唔知幾時先會寄到過黎呢?
Good ! 印尼政府搞乜鳩
你要帶埋張fan id 同埋波飛就免簽證
fan id 你預一個月左右
我陸路去馬其頓,佢無比到印我
我估計其實印尼對於bno 入境政策一路都冇變,變左只係timatic 果段野,因為“timatic 話只有bc 免簽”其間,我地都有放bno 客去印尼,而印尼又冇refuse landing 個客,所以應該唔關印尼政府事
Sorry 想問下如果declaration form P.5 填錯咗 刪咗佢再係隔離簽返名 咁得唔得

若果我本身有影印定一張後備嘅話 用影印嘅後備P.5會唔會唔accept

Thx
理論上係要簽證,而依d routing 對我黎講太冷門,冇乜經驗可跟,所以只好跟timatic 做。
未寄出就印多份啦
我本身驚自己柒所以等countersign 填曬之後 影多咗兩份留底 先再填返自己個part

但又淆影印出嚟嘅佢會唔會唔accept 要一定係正本手寫

Thx Bada btw
若果timatic寫BNO免簽就好啦
本身就係一份 pdf 俾你 print 出黎,冇填到嘢嘅話何來影印本
print 多次嗰頁出黎唔得咩,點解要影印
同埋香港無直航機去依d 地方
呀... 你係 countersign 咗之後影印

緊係唔受
我意思係我print 完p.5出嚟 比佢填完 我再影印佢填好嘅個份p.5留底

因為幫我countersign 個人唔會成日見到面 短時期內好難會搵到佢再簽過

所以想問declaration form p.5個頁countersign 個度係咪一定要係手填嘅正本 唔可以係佢”手填完再影印出嚟嘅copy”

Thx
明白 咁若果我刪返填錯嘅野再簽名咁o唔ok

Thx bada
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞