『薪火post』BNO 續期資訊(17) 唔睇Q&A 唔好學人續

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
第一次留言,前排幫屋企人申請(非父母)BNO,但過左成個月都無回音,兩老都無CNO,有混血BNO副簽,但等左好耐都無,我上返網睇就話仲處理緊....點算好?但一個email俾我都無,無話漏左咩個啲,因為係幫人搞所以特別緊張....佢地都過期左10年

因為我之前搞係7日內收到,我初頭以為呢排咁緊張先多人做手腳慢,但見到有人3月尾都開始有,所以想問下大家應該點做
佢唔俾email你,但你可以send去問嘛⋯
我記得係2月尾申請,我應該send去邊個email?

Declaration form received, being processed
Not available

log in check過係咁
check左係 3月2做,依家4月12相隔已經個半月,但最離奇係 4封包裹係3月中收到1封,就係一本剪左角嘅BNO....
首先,你搵三唔識七嘅人同你副簽。即係唔符合副簽要求:識你2年或以上嘅人。

第二,唔識你,而同你副簽,萬一你係作奸犯科嘅人,咁咪會累埋幫你副簽嘅巴絲?

其實好簡單,你冇副簽,咪寫返解釋信。解釋點解你冇副簽:朋友冇申請過BNO。公司係中資公司,冇人有BNO(鳩up)。

你都已經俾咗錢,點解唔試下寫解釋信?唔會一野就拒絕你。唔得嘅,會出信叫你補交文件。
點解有4封包裹?

係HMPO寄俾你兩老?
如果再上一代192x 193x年係英國屬土出世,之後打仗黎香港係咪屬於BC?
你意思,成功應該會有4封包裹。依家就先俾寄返一份。內裡有剪咗嘅嘅舊BNO?
應該兩份新,兩份舊啊嘛?

唔係我兩老,係我親戚兩老
係!但以往應該係先寄 新,再寄舊。
但依家係寄舊,新嘅相隔一個月都無,不過log in睇又話處理緊.....。如果未成功唔應該剪架bo
系統呢啲野呢⋯⋯就唔係成日更新嘅⋯⋯

冇話收新先定舊先。我兩份同一時間寄黎添。

我都係建議你send email去問。system入面或application form應該有寫email address。

好多巴絲都有send去問。
唔該曬!
啱啱send左request,唔該曬咁多位
八卦一下
你舊嗰本有冇寄埋過去?
你係咪真係問過曬身邊所以朋友同事先?
副簽好易搵架咋喎
我個case有d特別,希望有巴絲幫到我
我阿媽有申請bno , 細個有加我名落佢本bno度。不過後來續領過一次,所以丟左舊果本而新果本冇我名。

係咁既情況下,我仲有冇機會申領返bno?
咁上次續護照有無一開二?
有無證明舊證有你個名?
上次續幾時嘅事?
嗯,唔駛啦。

若果你好肯定你阿媽有放你個名入佢本護照,英國應該有你記錄。

續唔續到好難講,連最有力證據都扔埋。有心續嘅就搵返自己張出世紙出嚟,上網俾錢試。
上次續應該係9幾年,我都未懂事。
咁我應該拎阿媽新果本連出世紙續,定要報失舊果本當遺失做好呢?
乜真係咁難咩... common sense 加簡單邏輯思維
本身咩國籍先
訓咗冇睇,個開post template更新咗未?
你想更新D咩
我無舊果本
真係唔知點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞