[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike
FM2爛左個前殼,Mount後NIkon Icon果個膠位,宜家淘寶淘緊件自己換,但沒說明書,驚好難整
FM2爛左個前殼,Mount後NIkon Icon果個膠位,宜家淘寶淘緊件自己換,但沒說明書,驚好難整

另一樂趣
巴打大阪有咩多野賣既中古店 ,去過出名嗰幾間都得好少野
巴打大阪有咩多野賣既中古店 ,去過出名嗰幾間都得好少野

同求

我都諗住3月去

睇下對焦正唔正常,無限遠係未對到焦。如果只係對焦環有小小唔順但係對焦ok都可以接受

巴打係g90?如果係g90可能係轉接環個刀對唔正個位轉一兩次之後可能會順返。

其他舊鏡有機會係巴打轉得太盡過左刻度ga最近同無限遠行程,可能比你而家轉個位縮跌返小小。

冇鏡係手都係靠估多有錯唔好怪我

對到,無限遠都無問題,其實我口中唔順係無咁順又未到好難轉地步,係唔流暢

唔係G90,係Minolta MC 50mm 1.4

而且佢唔順又唔係次次轉都會有,係十幾次先有一次咁

咁唔緊要啦開心使用

我最怕會越用越死 不過睇來無事
好鬼鐘意枝野散景
有無巴打用過中一果隻減光環?
有無巴打用過中一果隻減環?
35mm有無推介

有M42 -富士版本,無咩問題。只系wide 過28mm 會有小小黑角

有M42 -富士版本,無咩問題。只系wide 過28mm 會有小小黑角

畫質會唔會大幅下降?我見有人彈得好緊要

中心sharpness會提升,邊位會差左,好似係
35mm有無推介

唔同body有唔同推介

35mm無乜好選擇,全部都係貴鏡多
平既就nikon 35mm F/2 ais, minolta 35mm F/1.8

有budget可以諗下VM35, G35, Leica 35mm果d
35mm有無推介

唔同body有唔同推介

平既就nikon 35mm F/2 ais, minolta 35mm F/1.8

有budget可以諗下VM35, G35, Leica 35mm果d

Minolta MC 35mm 1.8 現在炒到1.5K-2K好似唔太值
反而我覺得CZJ 35mm 2.4 同貴少少Schneider Kreuznach Curtagon 35mm F2.8 會比較好
都係2K樓下

利伸:我支CZJ 35mm 仲係德國運緊翻來
35mm有無推介

唔同body有唔同推介

Minolta MC 35mm 1.8 現在炒到1.5K-2K好似唔太值
反而我覺得CZJ 35mm 2.4 同貴少少Schneider Kreuznach Curtagon 35mm F2.8 會比較好
都係2K樓下

minolta果支我打算去日本搵下有無平野,而家6.6算應該唔使去到1.5K
有冇M42 wide 鏡推介下
(20mm 或以下)
有冇M42 wide 鏡推介下
(20mm 或以下)

m42唔好諗wide鏡,果個年代未成熟

玩wide同期CY nikon成熟好多

都吾會,好難睇得到

唔同body有唔同推介

都係2K樓下

minolta果支我打算去日本搵下有無平野,而家6.6算應該唔使去到1.5K

我上yahoo jp望過下都差唔多1500hkd
Btw 我都打算三月去日本時望下,女友睇化妝品我睇鏡頭
巴打有無日本鏡鋪介紹下

都吾會,好難睇得到

可以再加接環嗎
M42接MD,再上中一mD去E mount

6舊水執左支MD35/2.8番黎 連filter
幾新淨
MD改過MC鏡組 改良過coating
成色貼近現代鏡
2.8光圈可用 主要貪細支 標準對焦行程
掃街用

岩岩到左支cy 200 f3.5 是但影左幾張都唔錯,對得住佢ga價錢
想問下拎出去畀人殺機取鏡大約要幾錢

點殺機取鏡?

點殺機取鏡?

http://www.bigeye.url.tw/big5/d_ya35_18_3.htm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞