[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike
上次去中野搵到好多中古filter(但其實好新淨) ,
搵到好多平時少見/冇見過既filter

最後買左塊呢隻 kenko mirage
NIKON新機玩唔玩到你D舊鏡?

Nikon只可用nikon, contax 同leica r鏡

改鏡另計

想玩埋八羽同wesley係咪要買a7好d?初入坑

Nikon只可用nikon, contax 同leica r鏡

改鏡另計

老鏡好似要玩 a7ii

改鏡另計

老鏡好似要玩 a7ii

A9比較好
一般黎講去旅行你地會唔會帶老鏡,還是貪方便用返自動對焦

去左十幾次都係老鏡

人地影我用手機好了,懶得執

去左十幾次都係老鏡

點樣用老鏡捉得準個MOMENT比起AF?

去左十幾次都係老鏡

你旅行啫,慢慢影咪得,又唔係做戰地記者

去左十幾次都係老鏡

你旅行啫,慢慢影咪得,又唔係做戰地記者

學下點用Hyperfocus同習慣拉尺
邊到多手動鏡同接環買?
邊到多手動鏡同接環買?

adaptor淘寶,鏡就ebay同日本
好似好少人講Schneider,色好淡,但自己用開就覺得有日系feel (純自我感覺良好)
反差大我有另一支推薦就係fujica,接環係淘寶唔難買,影藍天白雲花草植物個色好靚

希望拋舊磚引大家傾多D呢2個牌子
好似好少人講Schneider,色好淡,但自己用開就覺得有日系feel (純自我感覺良好)
反差大我有另一支推薦就係fujica,接環係淘寶唔難買,影藍天白雲花草植物個色好靚

schneider有名你叫真水無香

fujica 比較煩
x mount就多dd鏡
m42果度m/a果邊有d奇怪

有冇例圖?

schneider有名你叫真水無香

哈哈,咁ching你有咩評價
想問下有支czj 35/2.4 mc m42 mount
之前ebay買 用左一兩次就長期入左放潮箱
大家通常賣老鏡可以去邊度賣?

巴打呢支點? 之前有諗過買

有冇例圖?

除左加字之外無執過,直出
1. Fujica 24mm ss1/1600 f5.6
2. Schneider 85mm ss1/1300 f4

求指教

dcfever facebook group

不過呢支係好嘢來 都放?
去旅行扲咗 TOKINA 20MM MF, FE55.8, Helios 58mm 44-2, Contax G90
用得最多都係G90, 果個壓縮感好正。

而家想買多支30-35MM 大光圈老鏡,巴打有無咩介紹?

本身另有LA EA4
今日同老豆傾開zeiss 24 1.8 佢就係d舊相機箱到攞左支 舊sigma 24 2.8比我玩住先
放落apsc變35

宜家玩老鏡多過AF
屋企好多adapter
菲林新手,揀緊 Nikon fm2/fmn/Pentax k1000/km/Kx

有冇大大推薦下咩鏡好?

我本身玩數碼已有標準/影人/廣角,想買部輕啲35/55mm 定焦菲林機玩下

利申:追左十幾頁post,有重覆勿屌
菲林新手,揀緊 Nikon fm2/fmn/Pentax k1000/km/Kx

有冇大大推薦下咩鏡好?

我本身玩數碼已有標準/影人/廣角,想買部輕啲35/55mm 定焦菲林機玩下

利申:追左十幾頁post,有重覆勿屌

Nikon 58mm f/1.2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞