[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike

Contax 85mm F/1.4 AEG

Rollei 85mm f1.4

contax g90 f2.8 將軍環

呢三支都成萬蚊?

有無三,四千嘅選擇?同埋有無話買邊個接環,定普通幾草野果啲都ok?

contax g90 你值得擁有

怕你忍唔住入埋同系列其他幾支定焦

我都係咁入坑

呢三支都成萬蚊?

有無三,四千嘅選擇?同埋有無話買邊個接環,定普通幾草野果啲都ok?

我都係咁入坑

直接入埋部g2 深坑

Contax 85mm F/1.4 AEG

Rollei 85mm f1.4

呢三支都成萬蚊?

contax G90 千幾就有, mf adaptor三舊水, AF adaptor二千左右

呢支野真係好撚濃色
樓主可唔可以分享下老鏡選購技巧 例如注意事項

買老鏡,local 主要係dcfever二手區同facebook, carousell都有但少d人用,實體店香港點都要俾埋租同人工,所以點都唔夠網上二手區咁平同多貨

海外網購主要用淘寶,eBay 同buyee, 邊度平就係邊買

check老鏡第一樣check係光學結構,最好無花無毛無甩coating, 我都中過伏,最垃圾果支前後鏡崩左玻璃,不過幾舊水就由得佢照用

塵就一定會有,除非極多,如果唔係極少影響畫質,外表就睇個人,有d人用戰鬥version,有d人要齊盒無花,我就係拎來影相,光學結構完整已經收貨

另外就係check對焦,無限遠一定要合到焦,對焦唔好卡卡下

想睇有無開過鏡就睇螺絲位同鏡刀位

不能同意緊多

我分享下主要係ebay買舊鏡經驗,ebay買舊鏡暫時只有日本賣家未出過事。日本賣家多數用ems寄件會較快到手,同埋對鏡頭情況描述一般都準確,鏡頭實照都影得清晰。

買之前要細睇賣家對支鏡文字描述,通常都係話你知支鏡光學結構有冇花,霉,coating有冇受損等。

外觀我一般都唔太理,殘小小仲有味道,不過都要留意光圈環同對焦環係未smooth,同埋安裝filter位有冇變形撞凹就得。

我自己通常只要價錢適合前玉有一兩道劃花/有微塵都會買,呢兩個問題唔會影響畫質。但係後玉受損,有霉,甩coating呢d就盡量避免,始終冇實鏡係手唔知會唔會影響畫質。

買之前記得價比3家,選個正評較高賣家(positive over 95%) 如果見到可以講價就比下自己心目中offer,唔駛擔心日本賣家唔鍾意講價佢set得就預左你還價。

ebay比錢請一定要用paypal,有問題退款都方便,如果同賣家係件貨到達成共識要退貨退款通常件貨寄返去郵費都要你負責。有d賣家唔接受任何原因退貨,有d只接受有限度原因退貨。買之前考慮清楚。

純粹個人心得,唔岩聽唔好擺係心到。

我唯一一支要退貨係一支Focus有問題的G45,係日本仔貨

套hasselblad 戰鬥版 500cm + 超光 + 80/2.8 + A12 $6000收返黎,功能完整,好實用

買老鏡,local 主要係dcfever二手區同facebook, carousell都有但少d人用,實體店香港點都要俾埋租同人工,所以點都唔夠網上二手區咁平同多貨

海外網購主要用淘寶,eBay 同buyee, 邊度平就係邊買

check老鏡第一樣check係光學結構,最好無花無毛無甩coating, 我都中過伏,最垃圾果支前後鏡崩左玻璃,不過幾舊水就由得佢照用

塵就一定會有,除非極多,如果唔係極少影響畫質,外表就睇個人,有d人用戰鬥version,有d人要齊盒無花,我就係拎來影相,光學結構完整已經收貨

不能同意緊多

我分享下主要係ebay買舊鏡經驗,ebay買舊鏡暫時只有日本賣家未出過事。日本賣家多數用ems寄件會較快到手,同埋對鏡頭情況描述一般都準確,鏡頭實照都影得清晰。

買之前要細睇賣家對支鏡文字描述,通常都係話你知支鏡光學結構有冇花,霉,coating有冇受損等。

外觀我一般都唔太理,殘小小仲有味道,不過都要留意光圈環同對焦環係未smooth,同埋安裝filter位有冇變形撞凹就得。

我自己通常只要價錢適合前玉有一兩道劃花/有微塵都會買,呢兩個問題唔會影響畫質。但係後玉受損,有霉,甩coating呢d就盡量避免,始終冇實鏡係手唔知會唔會影響畫質。

買之前記得價比3家,選個正評較高賣家(positive over 95%) 如果見到可以講價就比下自己心目中offer,唔駛擔心日本賣家唔鍾意講價佢set得就預左你還價。

ebay比錢請一定要用paypal,有問題退款都方便,如果同賣家係件貨到達成共識要退貨退款通常件貨寄返去郵費都要你負責。有d賣家唔接受任何原因退貨,有d只接受有限度原因退貨。買之前考慮清楚。

套hasselblad 戰鬥版 500cm + 超光 + 80/2.8 + A12 $6000收返黎,功能完整,好實用

有冇eBay 賣家推薦
樓主可唔可以分享下老鏡選購技巧 例如注意事項

不能同意緊多

戰鬥版用落有驚喜

我有支s planar 60mm aeg戰鬥版,前玉有幾道痕放比我2千頭,當時心諗執到寶

日本賣家都出事睇落都係撞運多,我試過要退貨都係美國佬野一支珠介,一支g90都係玻璃崩。

只此我冇再幫美國佬買野,唔知德佬會唔會好d

不能同意緊多

有冇eBay 賣家推薦

ebay不嬲我先睇器材後睇賣家,有d有時低評價既係屋企執舊野執到,影得唔多清但係好野來的

網購你預左買10次野可能有1-2次中伏,但圍返條數點都平過你係香港買

買日本鏡就直接飛去日本搵,中古鏡平到癲
Zeiss 135老鏡我玩過Contax CY, Rollei, Contarex
不過而家差唔多全部放晒,可以交流下

呢三支都成萬蚊?

我都係咁入坑

g90 呢個價ok 喎
巴打呢條link 係咩?

呢三支都成萬蚊?

contax G90 千幾就有, mf adaptor三舊水, AF adaptor二千左右

呢支野真係好撚濃色

咁g90 加MF adaptor 都係二千多啲
諗得喎

呢三支都成萬蚊?

我都係咁入坑

g90 呢個價ok 喎

eBay

呢三支都成萬蚊?

呢支野真係好撚濃色

諗得喎

巴打你搵下用呢支鏡影出來d相岩唔岩你先,舊鏡最緊要成品岩自己感覺,最忌睇其他人文字描述來買鏡。。
lm
有冇話邊到買adapted 或者邊個牌子好?

我都係咁入坑

g90 呢個價ok 喎

eBay

Thx

呢支野真係好撚濃色

諗得喎

巴打你搵下用呢支鏡影出來d相岩唔岩你先,舊鏡最緊要成品岩自己感覺,最忌睇其他人文字描述來買鏡。。

Thx 巴打

唔係電子mount 淘寶最平果d就ok

香港99%係淘寶貨

如果係contax g to nex 手動最好係將軍環,對焦手感最好。

自動對焦只有天工環,買第3代。
1,2代有bug,會不停消a7電同埋有機會會令a7突然重啟

如果係contax g to nex 手動最好係將軍環,對焦手感最好。

巴打呢兩個有咩大分別? 邊個好啲?thx

m.intl.taobao.com/detail/detail.html?spm=a21bn.29730.2.29&id=525367926368

m.intl.taobao.com/detail/detail.html?spm=a21bn.29730.2.15&id=525411384787

巴打呢兩個有咩大分別? 邊個好啲?thx

m.intl.taobao.com/detail/detail.html?spm=a21bn.29730.2.29&id=525367926368

我用呢款,便便地玩
Rodenstock 巴打識野

目標收集

Agfa soligon 50/2
Kodak ektar 47/2

都係redonstock 50/2 d fd

目標收集

Agfa soligon 50/2
Kodak ektar 47/2

都係redonstock 50/2 d fd

Rodenstock 好好收藏
你戈支仲要係heligon

性價比超高,二千蚊支大光圈M鏡

係全開soft d同散景未必人人鐘意

如果VN 40 1.4 VS Contax 35 f2
巴打覺得點?

我會推contax 35多d, 35mm 影人像風景都啱

40.4 有大一級光圈但soft d, 散景重二線性, coating又差兩班,但二千幾銀性價比高

最後因為性價比,同埋旋轉散景
入手左40 1.4
不過全開光圈,暗角都幾明顯

呢三支都成萬蚊?

我都係咁入坑

直接入埋部g2 深坑

一入來睇到這段
上星期第一次玩老鏡入左支Minolta MD 135mm ,因為本身用A6000 覺得焦段太長,想入翻支短少少,就見到contax 90mm 仲要under 兩千

好能心動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞