[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike
taobao 全新嗰啲Rollei hft 50 1.8 抵唔抵屌?

taobao同ebay一樣,問清楚睇多幾張相先好博,因為有好野都會有伏野
尤其D咩95新 丫,97新丫同ebay 咩Mint丫咩Excellent 丫果D都係佢鳩up
問清楚會有好野的
taobao 全新嗰啲Rollei hft 50 1.8 抵唔抵屌?

taobao同ebay一樣,問清楚睇多幾張相先好博,因為有好野都會有伏野
尤其D咩95新 丫,97新丫同ebay 咩Mint丫咩Excellent 丫果D都係佢鳩up
問清楚會有好野的

我睇嗰間見啲鏡好似係倉底貨
店家改埋mount 圍返要千多啲港紙,其實我覺得有少少貴
我果枝Rollei hft 50 1.8都係淘寶買,沒咩問題

改埋mount?

改埋mount?

正wor

天腸賣緊二千二到

水貨

平過係日本買

同埋機械鏡好少壊,水唔水無乜所謂

有冇轉接環介紹
有無咩平平地85mm推介
睇左成日dcfever 發現最鍾意都係contax planar 50mm 1.7 佢銳利度真係無得頂
上淘寶睇1250-1600人仔都有 dcfever 2000蚊hkd

Tamron 90mm F/2.5 macro,個人推薦第一代
睇左成日dcfever 發現最鍾意都係contax planar 50mm 1.7 佢銳利度真係無得頂
上淘寶睇1250-1600人仔都有 dcfever 2000蚊hkd

我唔太好散景

所以我千揀萬揀先揀呢支
係淘寶見到人賣1200同1600 我問佢有咩分別佢話1600成色好d 問佢有無相睇下 佢就即刻話1600賣左

Tamron 90mm F/2.5 macro,個人推薦第一代

好鬼想死...
日本Y拍都萬幾日圓,EBAY要過千港紙...
我都係三月尾去日本掃貨...
其實我心中想睇MINOLTA 85MM F2 果枝..奈何仲貴過枝G90

我唔太好散景

所以我千揀萬揀先揀呢支
係淘寶見到人賣1200同1600 我問佢有咩分別佢話1600成色好d 問佢有無相睇下 佢就即刻話1600賣左

睇來1200呢支有d野

我唔太好散景

所以我千揀萬揀先揀呢支

睇來1200呢支有d野

好鬼

巴打推唔推薦 Nikon 105mm f2.5 阿富汗少女鏡
只影人像

巴打推唔推薦 Nikon 105mm f2.5 阿富汗少女鏡
只影人像

nikon 105前期係sonnar,後期係planar

兩支都係好野,不過就睇budget做人,tamron 90係成個鏡群中數一數二優勢既鏡頭,仲多個1:2 macro玩

所以我千揀萬揀先揀呢支

睇來1200呢支有d野

好鬼

最後連埋cy轉nex環 1300人仔賣左比我
最終有時間有天氣玩吓支G90
IG: edward_cheung

試下magic moment
冇咁高反差 好似支鏡發揮會更屈

試下magic moment
冇咁高反差 好似支鏡發揮會更屈

會帶多啲佢出街試下唔同野
香港邊到有現貨leica m to e mount 同contax g to e mount 轉接環賣
如果contax g 要af係咪好貴
香港邊到有現貨leica m to e mount 同contax g to e mount 轉接環賣

contax g 要af應該係天工
大約千幾蚊

旺角星際,灣仔298有接環賣,深水埗好似都有幾檔賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞