[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike
有冇師兄用過canon 35mm f2 ssc
用緊Canon,巴打們有冇$1000樓下既35mm定焦推介下?
以前都算有玩老鏡
用緊Canon,巴打們有冇$1000樓下既35mm定焦推介下?
以前都算有玩老鏡

咩廠都可以 35mm 40mm 只要放得落Canon Full frame機就得
想試下唔同野
用緊幾支老鏡
但最鐘意都係G90
90MM +f2.8 壓縮感同埋淺境深好鐘意

如果想買多支再長焦OR再大光圈嘅有咩介紹
以前都算有玩老鏡

咩廠都可以 35mm 40mm 只要放得落Canon Full frame機就得
想試下唔同野

35mm鏡要上到Canon $1000樓下應該得永諾果支
用緊幾支老鏡
但最鐘意都係G90
90MM +f2.8 壓縮感同埋淺境深好鐘意

如果想買多支再長焦OR再大光圈嘅有咩介紹

90mm Sonnar係正既
以前都算有玩老鏡

想試下唔同野

時代唔同左 之前仲有呢D野....
如果$2000呢巴打
留明
以前都算有玩老鏡

想試下唔同野

如果$2000呢巴打

Carl zeiss jena flektogon 35mm 2.8 M42 斑馬版
點睇? 見$1400上下
其實我對老鏡零認識
以前都算有玩老鏡

想試下唔同野

如果$2000呢巴打

Carl zeiss jena flektogon 35mm 2.8 M42 斑馬版
其實我對老鏡零認識

上星期先入手
外觀幾特別,都唔錯,尤其18cm 最近對焦,用來影食物,植物應該唔錯,但我唔影呢啲

以前都算有玩老鏡

想試下唔同野

如果$2000呢巴打

其實我對老鏡零認識

上星期先入手
外觀幾特別,都唔錯,尤其18cm 最近對焦,用來影食物,植物應該唔錯,但我唔影呢啲

有冇試鏡相
無咩時間試,得呢張,但LR 過調啖咗小小

冇LINE同WeChat
照留左tg先
https://t.me/srk00
以前都算有玩老鏡

想試下唔同野

我都係因為呢個post 先開始玩老鏡
g90 都係你地介紹

Contax 係咪仲有支85.4仲正
有無人像老鏡介紹??
用係a7
35-55mm
心儀contax
價錢under 2000
麻煩大家
有無人像老鏡介紹??
用係a7
35-55mm
心儀contax
麻煩大家

rollei 50.8 HFT qbm,平平地
以前都算有玩老鏡

想試下唔同野

g90 都係你地介紹

個人覺得果支85.4普普通通
以前都算有玩老鏡

想試下唔同野

g90 都係你地介紹

其實24-28 係咪真係無乜平靚正
好似每支D CORNER位都唔太掂 再唔係就紅閘 flare resist又普遍都麻麻
雖然見到網上有人教裝塊LENS係前面 可以救到D鏡 (corner位)
但果塊野我睇緊都幾舊水

28我都覺得成日要企到好盡先影得哂 (影建築多)
所以35真係退而求其次先諗住揀
但24-28果d真係好似唔多掂
岩岩買左支pentax 28/3.5等緊寄過黎 幾舊水玩下
唔滿意既諗住試下cy 28/2.8
但sony支fe 28/2除左變形嚴重d 又好似真係無乜野輸 買cy好似有d唔抵
定係wide鏡都係用返新野好d
佢支1635試過真係幾好 係光圈差緊d
以前都算有玩老鏡

想試下唔同野

g90 都係你地介紹

其實24-28 係咪真係無乜平靚正
好似每支D CORNER位都唔太掂 再唔係就紅閘 flare resist又普遍都麻麻
雖然見到網上有人教裝塊LENS係前面 可以救到D鏡 (corner位)
但果塊野我睇緊都幾舊水

28我都覺得成日要企到好盡先影得哂 (影建築多)
所以35真係退而求其次先諗住揀
但24-28果d真係好似唔多掂
岩岩買左支pentax 28/3.5等緊寄過黎 幾舊水玩下
唔滿意既諗住試下cy 28/2.8
但sony支fe 28/2除左變形嚴重d 又好似真係無乜野輸 買cy好似有d唔抵
定係wide鏡都係用返新野好d
佢支1635試過真係幾好 係光圈差緊d

24-28
如果你要角位好一定要係現代鏡
如果唔係你一定要收光圈
有無人像老鏡介紹??
用係a7
35-55mm
心儀contax
麻煩大家

係ebay見到枝$589+$42郵費
係咪買個qbm nex adaptat就得?
有無人像老鏡介紹??
用係a7
35-55mm
心儀contax
麻煩大家

$42 shipping咩貨幣
有無人像老鏡介紹??
用係a7
35-55mm
心儀contax
麻煩大家

唔知
寫住hk$42
有無人像老鏡介紹??
用係a7
35-55mm
心儀contax
麻煩大家

唔知
寫住hk$42

國際ship呢個價抵玩,買啦
有無人像老鏡介紹??
用係a7
35-55mm
心儀contax
麻煩大家

唔知
寫住hk$42

有無人像老鏡介紹??
用係a7
35-55mm
心儀contax
麻煩大家

唔知
寫住hk$42

adaptar買qbm nex就ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞