[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike

巴打有無mount介紹,定係求其就ok

如果覺得佢果個方法煩
可以就咁買DKL=> E MOUNT 唔洗轉來轉去

nikon玩到?

NIKON OK

有冇邊支CP高GE推介上手玩下先?

Schneider買起佢DKL陷家都唔貴
Xenar 50mm F2.8 - 呢支係當年KIT鏡, 正常200以內
Xenar 45mm F2.8 - 50/2.8弱化版, 正常200以內
Xenon 50mm F1.9 - 第1支強化版, 呢支最貴, over 1k, 比50/2.8好, 但貴6倍
Curtagon 28mm F4 - DKL內最wide, 500-600左右
Curtagon 35mm F2.8 - 呢支唔錯, 同老福35/3.4比未必洗輸, 500左右
Tele Arton 85mm F4 - 睇你對85有冇情意結, 500-600左右
Tele Xenar 135mm F4 - 400-500左右有交易, hea用OK

有咁平咩

去ebay買,以上價係未計運費,自己計數
呢d係香港呃鳩人先賣到柒咁貴,上到ebay schneider係斷斤賣

光圈細,min fo 長係原罪
JUPITER邊支好?

j9

光圈細,min fo 長係原罪

但佢地係西德鏡入門嘛, 佢地可以令大家脫離東菜地獄
JUPITER邊支好?

j9

好貴
Schneider-Kreuznach Reomar 3.5/50mm 3,5/50mm lens依支係咪正野黎?
Schneider-Kreuznach Reomar 3.5/50mm 3,5/50mm lens依支係咪正野黎?

買50.9 xenon啦

tessar 結構完全無好感

Schneider另一支係curtagon 35mm 神眼

MONITA都有好多50唔知點揀

玩過icarex支tessar未

你借下俾我玩
支MP60/2.8真係好正
開始有D上癮

你借下俾我玩

對TESSAR冇好感既, 玩完ICAREX支TESSAR再評論
完全唔係東菜TESSAR可比
想放支CZJ Flektogon 35/2.4 紅MC M42 mount
有冇巴打有興趣?
想買支中焦距玩炫光
一千內 有咩推介
利申用a72 有55.8
之前話買咗支industar 69 漩轉餅鏡
終於送到黎
覺得唔差 但係唔識整infinity focus
屋企冇咁細嘅螺絲批
然後聽日就飛台灣
Lm
之前話買咗支industar 69 漩轉餅鏡
終於送到黎
覺得唔差 但係唔識整infinity focus
屋企冇咁細嘅螺絲批
然後聽日就飛台灣

好平
有冇大神可以幫我整支鏡
有冇大神可以幫我整支鏡

等你台灣翻黎可以借比你
自己搞
有冇大神可以幫我整支鏡

等你台灣翻黎可以借比你
自己搞

好似好正 搞到我又要再諗下究竟買唔買支Helios 40-2
其實44-2真係旋兩野就玩厭..
好似有巴打講過..
影多兩影真係轉到覺得唔靚
好似有巴打講過..

有無諗過係太過著重係散景方面
好似有巴打講過..

有無諗過係太過著重係散景方面

44-2我就唔會買 本身都有支60
反而係40-2 本身無果個RANGE先諗緊買唔買
請問如果個轉接環係枝鏡到除唔到落黎對枝鏡有無問題
我有用蓋 蓋返住

有興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞