[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike
有無人玩過Mir 1B 37/2.8 同 pentacon 29/2.8
有無乜評價???

我有用Mir 1B 37 2.8,只可以話唔適合街拍

本身發色偏冷,包和低,對比低,但衰在個設計,minimum focus 得0.7m,仲要焦環有成270度,追焦拎到你傻,追焦好慢,呢支啱影啲對焦要好precise嘅主體,否則拎得嚟你都捉唔切

本來諗住買黎當小廣角影風景
聽你咁講,都係玩pentacon算

pentacon 29 2.8好鬆散, 光圈收到f/8都唔實
影風景都係考慮其他吧啦

nikon 28/2 ai

呢枝同FE 28/2 比較是?
利申 A7ii

平d出名d
想拍呢啲耀光效果
有無話咩老鏡比較易有呢個效果?

我支Zenitar 50mm 1.7都做到,好多都做到其實

我試過G90, 八羽怪都無呢啲"圏"
有無咩技巧

巴打支G90 幾錢買?

g90 t* coating 難d, minotla試過都做到

枝鏡太靚反而做唔到
想拍呢啲耀光效果

有無咩技巧

巴打支G90 幾錢買?

g90 t* coating 難d, minotla試過都做到

枝鏡太靚反而做唔到

想拍呢啲耀光效果

有無咩技巧

巴打支G90 幾錢買?

枝鏡太靚反而做唔到

想拍呢啲耀光效果

有無咩技巧

巴打支G90 幾錢買?

枝鏡太靚反而做唔到

Electron GSN殺機取鏡
想拍呢啲耀光效果

有無咩技巧

巴打支G90 幾錢買?

枝鏡太靚反而做唔到

邊度有得買?定要自己搞?
想拍呢啲耀光效果

有無咩技巧

巴打支G90 幾錢買?

枝鏡太靚反而做唔到

邊度有得買?定要自己搞?

yashica 可以試ml 50 1.2
入左碌om zuiko 200mm F4早期型
睇落唔係大碌但係都幾重下而且變焦環緊左啲
入左碌om zuiko 200mm F4早期型
睇落唔係大碌但係都幾重下而且變焦環緊左啲

補番圖
想拍呢啲耀光效果

有無咩技巧

八羽怪都做到 大光圈比光打入支鏡就有

Thx
我再試試

D COATING越垃圾越易做到
冇人用zoom?
Minolta 35-70/3.5 75-150/4都幾正
準備去西藏 要入枝長焦
想入枝135 大家會建議czj 東蔡 定係minolta 定contax
準備去西藏 要入枝長焦
想入枝135 大家會建議czj 東蔡 定係minolta 定contax

contax 135 f2?
冇人用zoom?
Minolta 35-70/3.5 75-150/4都幾正

有諗過入支比A7II 用
喺老細手上拎左兩支Nikon鏡玩下

一支係55微距
另一支係 180/F2.8
準備去西藏 要入枝長焦

推推
準備去西藏 要入枝長焦

推推

準備去西藏 要入枝長焦

推推

我諗住3.5咋..... 3.5 夠平ma
放summitar 5cm f2
有冇人想要
準備去西藏 要入枝長焦

推推

呢支點睇?
收Minolta td 45/2.8
準備去西藏 要入枝長焦

推推

呢支點睇?

大姑媽都好,輻射鏡
準備去西藏 要入枝長焦

推推

咁唔好簡cy3.5個支差d
準備去西藏 要入枝長焦

推推

咁唔好簡cy3.5個支差d

czj 3.5?
AI鏡係咪可直上所有NIKON機?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞