[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike
minolta有一堆高質變焦鏡,g頭唔講

24-105d
100-300
70-200

呢幾支應該夠玩一段時間

想要定焦都有
20 2.8
24 2.8
28 2
50 1.4
50 2.8 macro

支支都正野

百微,135stf,500反有機會都可以入支玩下,minolta真係深坑

再google 下先
Minolta 仲有咩其他高質鏡
岩岩入坑 唔係好識

4怪

[quote]

minolta af 就係a mount 鏡

睇咗𩾷成晚,我覺得我九成又入LA EA4

但想巴打俾下意見

LA EA4 $2000

Minolta 70210 beercan $490
Sigma 18/3.5 $915
以上兩支同同間ebay shop 買再有10%off
運費就應該另加$500~600

所以以上組合應該用hk$3500, 想要一wide 一遠攝, o 唔ok?

本身手上有
FE28/2
FE55.8
Contax G90

sigma 唔熟比唔到意見

巴打呢支又如何
[quote]

minolta af 就係a mount 鏡

睇咗𩾷成晚,我覺得我九成又入LA EA4

但想巴打俾下意見

LA EA4 $2000

Minolta 70210 beercan $490
Sigma 18/3.5 $915
以上兩支同同間ebay shop 買再有10%off
運費就應該另加$500~600

所以以上組合應該用hk$3500, 想要一wide 一遠攝, o 唔ok?

本身手上有
FE28/2
FE55.8
Contax G90

sigma 唔熟比唔到意見

巴打呢支又如何

自膠,原來呢支1180 係apsc 鏡
新手留名 依家用緊canon 70D 手頭上有以下兩支老鏡:
CZJ 135mm f/3.5
pentacon 50mm f/1.8

如果想買多支廣角影景既話 各位前輩有冇推介 或者應唔應該入多幾支50mm
新手留名 依家用緊canon 70D 手頭上有以下兩支老鏡:

如果想買多支廣角影景既話 各位前輩有冇推介 或者應唔應該入多幾支50mm

apsc m42廣角應該得vivtar果d

可以睇下tamron 17mm F/3.5 adaptall,無乜選擇中比較好的一支

apsc m42廣角應該得vivtar果d

可以睇下tamron 17mm F/3.5 adaptall,無乜選擇中比較好的一支

咁係咪儲錢上ff好d

Contax 85mm F/1.4 AEG

Rollei 85mm f1.4

contax g90 f2.8 將軍環

將軍環都幾貴下wo 就成k

好用就要咁貴,無得慳
好post要推下
玩緊cy zeiss 50 1.4
用緊apsc
好想出個speed booster 玩下
taobao 全新嗰啲Rollei hft 50 1.8 抵唔抵屌?

貴就唔貴, 不過呢支嚴格嚟講應該算係老福ULTRON, 唔係菜
(ROLLEI HFT前身係ICAREX 50 1.8, 唔係PLANAR)

Contax 85mm F/1.4 AEG

買左個CLONE 版
都要500-600
如果啲舊鏡太多塵 係咪可以令去抺架?雖然成像無問題但係個心有啲唔舒服囉
如果啲舊鏡太多塵 係咪可以令去抺架?雖然成像無問題但係個心有啲唔舒服囉

係...
不過值咩得?

係...
不過值咩得?

枝鏡本來貴既都值既,我見好似都係$250?
平既就慳番 攞多錢買多枝唔同既黎玩仲正
有無巴打有用徠納contax g to e環?
我用g90無限遠好似對唔到焦咁

用緊粗果隻
如回返少少先係無限遠架喎

用緊粗果隻

盡左再回番都唔小先係無限
你lv睇應該對到架...

用緊粗果隻

係咪四百幾蚊戈隻

用緊粗果隻

係咪四百幾蚊戈隻

咁得意要回返先係無限遠

用緊粗果隻

係咪四百幾蚊戈隻

係....

咁係支鏡design到盡左之後仲有位者...
因為方便cal 無限遠 同埋100%有無限遠

用緊粗果隻

係咪四百幾蚊戈隻

係....

咁係支鏡design到盡左之後仲有位者...
因為方便cal 無限遠 同埋100%有無限遠

原來係咁
唔該曬巴打解答
有冇巴打有Ai-FX減焦環放
有無l39鏡介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞