[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike
Nikon mount 35mm/28mm有沒咩介紹,主力影風景同建築多。

預算上限為2000,唔該曬

nikon 35mm F/2 AIS/ D
nikon 28mm F/2.8 AIS/ 28mm F/2 AI/AIS

唔想買NIKKOR 有沒其他選擇

contax 28/2.8 35.4,要改mount
仲有tamron kiron vivitar既,不過呢幾間都唔推薦
Nikon mount 35mm/28mm有沒咩介紹,主力影風景同建築多。

預算上限為2000,唔該曬

nikon 35mm F/2 AIS/ D
nikon 28mm F/2.8 AIS/ 28mm F/2 AI/AIS

仲有tamron kiron vivitar既,不過呢幾間都唔推薦

係啦都係得依幾枝,35諗緊買2.8定1.4
A6000試鏡

新手入門玩菲林
各位巴絲有冇M42鏡頭推介?
比較想要35mm焦段
新手入門玩菲林
比較想要35mm焦段

買左枝yashinon 35 2.8, 我覺得幾正
不過有錢既話多數都會買 flektogon 35 2.4

係啦都係得依幾枝,35諗緊買2.8定1.4

聽日飛東京,有沒巴打熟東京邊到有好野執,想執部Nikon FG,contax鏡
想問一下玩老鏡既話,a6500 vs a72巴打們會點比較?
應該只買一枝af 鏡,其餘玩下啲二手老鏡
apsc比起ff 個效果會唔會差好遠?
想問一下玩老鏡既話,a6500 vs a72巴打們會點比較?
應該只買一枝af 鏡,其餘玩下啲二手老鏡
apsc比起ff 個效果會唔會差好遠?

睇下你想唔想crop, 我就覺得crop 左買老鏡哂氣所以用A7
Vivitar 90mm f2.8 Macro
各位點睇呢支鏡
新手入門玩菲林
比較想要35mm焦段

唔該曬巴打
新手仲未決定到入邊部機,
諗住Olympus OM1 或者 Fujica
想問 邊邊啲鏡會抵玩啲?
新手入門玩菲林
比較想要35mm焦段

唔該曬巴打

om f2 系列 支支都正,玩埋銀嘴緊加不得了
各位點睇呢支鏡

呢支好野來
留名,真正攝影post
新手入門玩菲林
比較想要35mm焦段

唔該曬巴打

我入左m42(fujica st 都係m42) 但有d 後悔,因為無wide 鏡,wide 過28 一係貴一係廢,好處係有大量唔同廠既鏡,平平地玩下pentax takumar, 富岡 etc etc, 貴d 玩下東德jena, 西德d 乜鳩三施, rollei etc etc
om 就有21,24 又唔貴既選擇,但係就限死olympus 自家出/少量副廠。
新手入門玩菲林
比較想要35mm焦段

FLEKTOGON有支平少少35 2.8, 同2.4差半格光圈, 一樣好唔錯
新手入門玩菲林
比較想要35mm焦段

FLEKTOGON有支平少少35 2.8, 同2.4差半格光圈, 一樣好唔錯

M42 wide鏡都無乜好選擇
呢期又影左d相,再分享下先

Tamron 90mm F/2.5 Macro adaptall,呢支絕對係Tamron的經典之作,有1:2 macro同floating設計,無論當年定係而家個光學質素都係高水準

Yashinon 45mm F/1.7,殺機取鏡,好有玩味性的一支鏡頭

G90, 影日落色水濃到cmos都唔太受到,要降返contrast同saturation都仲係好飽和

Schneider Kreuznach 80mm F/2 Cinelux Ultra電影放頭,中焦位置就算光圈全開都好sharp,不過成支青青地,散景中規中矩,不過西德製,同日系鏡唔同玩法
各位點睇呢支鏡

呢支好野來

正想入手插a7ii
如果用減焦鏡用apsc body,其實畫質係咪差好遠?

聽講話畫質會提升架喎

中心會sharp左,邊位會差左,但有d舊鏡應有既特性會唔同左

不能一既而論

Yashinon 45mm F/1.7,殺機取鏡,好有玩味性的一支鏡頭

呢支色水好靚,巴打殺機係自己搞定搵師父搞?

自己搞,成本$500左右,我仲買左wide同tele converter,專門design俾yashica rangefiner用的

自己搞,成本$500左右,我仲買左wide同tele converter,專門design俾yashica rangefiner用的

巴打幫唔幫人咁整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞