[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike

帶住G90 去旅行

全開?

巴打們入完鏡可唔可以貼幾張sample 相黎睇下

如果85 我覺得cy sonnar 85 2.8散景幾好但bid親都會覺得比多10k yen上1.4?
但支1.4 散景又無咁好j
但如果唔太貴都可以

g90又係正

135 上次幫fd bid左支takumar 135 2.5 唔算差
我自己135就反而有支konica 135 2.5 都可以
係色散重 唔夠sharp咁

不過你影景都收光圈 應該ok

82mm差唔多係支g28既兩倍

有D驚買左支變焦會懶得換 搞到支G28同MAKRO PLANAR放係到 都係買多幾支定焦玩下先

85/135 我諗住都係每支2k內 始終唔會用好多
有無85/135係漩渦散景

帶住G90 去旅行

全開?

90焦段除左人
影d咩多

之前入左枝平平地既minolta mc 100 2.5
但好少用

影風景

我成日玩長焦pano
Minolta 100-300
試鏡

如果85 我覺得cy sonnar 85 2.8散景幾好但bid親都會覺得比多10k yen上1.4?
但支1.4 散景又無咁好j
但如果唔太貴都可以

g90又係正

135 上次幫fd bid左支takumar 135 2.5 唔算差
我自己135就反而有支konica 135 2.5 都可以
係色散重 唔夠sharp咁

不過你影景都收光圈 應該ok

82mm差唔多係支g28既兩倍

有D驚買左支變焦會懶得換 搞到支G28同MAKRO PLANAR放係到 都係買多幾支定焦玩下先

85/135 我諗住都係每支2k內 始終唔會用好多
有無85/135係漩渦散景

85 要轉我只係諗起大B同clone版
但2支都貴

你要想要輕果陣就會拎番g28
btw 我支mp60近乎無用 好重 同埋光圈細
啱啱係eBay 買左支G90

Ebay搵到好多正野,但係唔識用ebay

會落坑架

千祈唔好嘗試搵m42同m mount 鏡

人在外國 ebay真係好好用 坑已落

入坑第一支係hft 50 1.8

第一支係東蔡135 3.5
啱啱係eBay 買左支G90

Ebay搵到好多正野,但係唔識用ebay

會落坑架

千祈唔好嘗試搵m42同m mount 鏡

人在外國 ebay真係好好用 坑已落

入坑第一支係hft 50 1.8

第一支係東蔡135 3.5

Ebay啲野其實掂唔掂
我見啲價錢好吸引
但係好驚買翻嚟貨不對辦
自從入咗呢個post
買咗G90

之後買埋la ea4
今日收到Minolta 100-300 APO
之後諗緊入唔入Minolta 28-70 G

入啦

hahaha 但我想先入支廣角。有無巴打識呢支? 二千蚊值唔值
Tamron SP AF 17-35mm F2.8-4 Di LD IF A05

http://www.ebay.com.hk/itm/192087117680?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Sharp,但見光死
Btw 入 35 1.4 G 啦,人手磨非球面

其實我諗ultra wide 最後會買VM 12
要zoom 想方便,而家諗緊A09 tarmon 28-75 f2.8
呢支又如何?
如果呢支ok, 我會放走FE28/2

但2支都貴

其實我見好似仲有helios 40
但個價好似有啲炒味

但2支都貴

但個價好似有啲炒味

clone版 我應該係指呢支

不過真係算小見....
自從入咗呢個post
買咗G90

之後買埋la ea4
今日收到Minolta 100-300 APO
之後諗緊入唔入Minolta 28-70 G

入啦

hahaha 但我想先入支廣角。有無巴打識呢支? 二千蚊值唔值
Tamron SP AF 17-35mm F2.8-4 Di LD IF A05

http://www.ebay.com.hk/itm/192087117680?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Sharp,但見光死
Btw 入 35 1.4 G 啦,人手磨非球面

其實我諗ultra wide 最後會買VM 12
要zoom 想方便,而家諗緊A09 tarmon 28-75 f2.8
呢支又如何?
如果呢支ok, 我會放走FE28/2

28-75 唔錯,抵玩又2.8恆定,但17-35見光死影太陽就唔太好

V12 唔好啦,又唔sharp暗角又勁到收極光圈都有(結構問題),三千蚊買支二手Canon 17-40L 加個幾百蚊 adopter 好過

Btw,買個wide adopter比28/2 當 21/2.8 用仲好啦

咁我今晚上ebay 買果支2875 先
其實我考慮voigtlander 因為我好鐘意佢果啲尖尾嘅星芒
v12 係10 和15 呢兩支之間好似平衡一點

我啱啱先買咗la ea4 , 有無a mount wide 鏡介紹? 唔想又買adaptor 住

我上showroom 試過28/2 加果個wide adaptor
但影出來好似朦咗,同邊啲邊位好似幾差下
定係showroom 的wide adaptor 太污穢
用落a7ii
czj 135mm f3.5
& canon fd 70-210mm f4
大家prefer邊枝?

無視zoom鏡同定焦

但2支都貴

但個價好似有啲炒味

clone版 我應該係指呢支

不過真係算小見....

ebay見幾支 但係無花無成好似得一支
睇黎都係平平地買支八羽怪算
85/135再物色下其他
Contax g推薦用咩接環去A7ii?
Metabones 手動?

見朋友撚左個天工
自己摸過佢既a7+天工+g90,轉環扭動感覺唔錯

見朋友撚左個天工

天工3 果隻?

冇研究,朋友個環已經甩左手比其他人,
用番手動轉環算,睇佢好似唔多滿意咁

見朋友撚左個天工

天工3 果隻?

冇研究,朋友個環已經甩左手比其他人,
用番手動轉環算,睇佢好似唔多滿意咁

或者我貼番我朋友既機出黎比你睇下,始終自己唔係a7用家,陣間誤導左人就唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞